Guvernul vrea sa infiinteze un departament pentru supervizarea constructiei Nabucco in Romania

0
835
conducte-proiect-nabucco

conducte-proiect-nabuccoGuvernul vrea sa infiinteze un comitet interdepartamental format din reprezentanti din sapte ministere si din membri ai mai multor institutii pentru supervizarea realizarii gazoductului Nabucco in Romania.

„Comitetul interdepartamental reprezinta un cadru intern pentru urmarirea realizarii proiectului Nabucco, discutarea aspectelor legate de implementare, formularea de propuneri la nivel intern si luarea de decizii referitoare la sprijinirea si solutionarea unor probleme legate de implementarea acestuia. Comitetul informeaza periodic si ori de cate ori este necesar Guvernul cu privire la activitatea desfasurata si masurile dispuse”, se arata intr-un proiect de Hotarare de Guvern elaborat de Ministerul Economiei

Din aceasta structura vor face parte secretari de stat din ministerele Economiei, Finantelor Publice, Administratiei si Internelor, Mediului si Padurilor, Justitiei, Afacerilor Externe si Dezvoltarii Regionale si Turismuluim, precizeaza proiectul de act normativ.

Din comitet vor mai face parte presedinti sau secretari generali din Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, precum si din Consiliul Concurentei.

Comitetul va fi coordonat de secretarul de stat pe probleme de energie din Ministerul Economiei.

Printre atributiile noului organism se numara si „problematica studiilor de impact de mediu”, a caror finalizare reprezinta o etapa esentiala pentru luarea deciziei finale privind investitiile in constructia Nabucco.

Obiectivul Nabucco, proiect inceput in 2002, este construirea unui gazoduct care sa aduca in Europa gaze naturale din bazinul Caspic si din Asia Centrala, pe ruta Turcia – Bulgaria – Romania – Ungaria – Austria, reducand astfel dependenta UE de gazele importate din Rusia.

Nabucco este dezvoltat de un consortiu la care participa companiile OMV (Austria), Transgaz Medias, MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) si RWE (Germania). Proiectul este sprijinit de Uniunea Europeana. Investitia totala este evaluata la opt miliarde de euro.

Prin Nabucco se intentioneaza transportarea a 31 miliarde metri cubi de gaze pe an din regiunea Caspica la un hub din Austria. Startul lucrarilor de constructie a fost amanat de consortiul care dezvolta proiectul din 2012 in 2013, iar primele livrari de gaze au fost intarziate din 2015 pana in 2017. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here