Habitat for Humanity Romania si Petrom impreuna in programul „Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea!”

0
805

Bucuresti, 26 iulie 2012. Habitat for Humanity Romania si Petrom demareaza  programul “Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea!” – un program de implicare a comunitatii in propria gestionare a riscurilor la dezastre prin informare, educare si prevenire in scopul reducerii efectelor acestora. Habitat for Humanity Romania desfasoara acest program in 16 comunitati din judetele Arges, Bacau, Buzau, Dolj, Gorj, Prahova si Vrancea. Pe baza unor evaluari amanuntite realizate in comunitatile respective, vor fi implementate actiuni specifice de sprijinire a celor mai vulnerabile familii din punct de vedere social si economic.

„Inca din 2007, Petrom a sprijinit Romania in situatiile de urgenta, alocand 2,88 milioane de euro pentru a ajuta romanii in momente grele.  Dupa experienta pe care am trait-o cu totii in aceasta iarna, am decis sa intervenim din nou pentru a preveni situatiile cutremuratoare care au afectat mii de romani in urma caderilor masive de zapada. De aceea, anul acesta vom dota Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) cu echipament specific de raspuns la dezastre pentru a intari capacitatea nationala de gestionare a situatiilor de urgenta. in acelasi timp, impreuna cu Habitat for Humanity vrem sa-i ajutam pe romani sa inteleaga cum sa reactioneze in astfel de momente si astfel, poate vom reusi sa salvam mai multe vieti”, a declarat Mona Nicolici, Manager Relatii Comunitare Petrom. 

Conform statisticilor European EM-Dat*, oricand 2.899.421 de romani pot fi afectati direct de dezastre, iar tipurile de risc la care sunt expusi romanii sunt: inundantiile si cutremurele de magnitudine mare, alunecarile de teren si accidentele tehnologice. Cele mai importante cauze care duc la cresterea gradului de vulnerabilitate si expunere a comunitatilor la situatii de risc sunt: nivelul de vulnerabilitate sociala si economica ridicata: 7,5% – peste 2 milioane de romani traiesc cu venituri sub pragul de saracie; sisteme de prevenire si reducere a riscurilor deficitare; cresterea demografica in mediul urban si scaderea investitiilor in infrastructura rurala; mentinerea managementului dezastrelor la nivelul autoritatilor si neimplicarea comunitatilor; necunoasterea tipurilor de riscuri si a efectelor acestora; necunoasterea prevederilor legale referitoare la asigurarile obligatorii impotriva dezastrelor; lipsa investitiilor structurale in reducerea dezastrelor (ex. indiguiri, perdele verzi de protectie); necunoasterea de catre proprietarii de locuinte a solutiilor tehnice care pot fi incorporate in constructia sau consolidarea locuintelor pentru a le face mai rezistente si lipsa totala a unei culturi a riscului.

„Habitat for Humanity Romania isi propune sa participe activ la dezvoltarea unei culturi a riscului in Romania, care sa promoveze reducerea efectelor sociale ale dezastrelor si combaterea factorilor care genereaza aceste riscuri, prin implicarea activa a populatiei in comunitatile din care fac parte. Din punct de vedere economic, prevenirea si pregatirea comunitatilor sa faca fata dezastrelor este mai eficienta, mai ieftina si mai durabila in comparatie cu eforturile si costurile de reconstructie. Fiecare 1 euro investit in prevenire salveaza 7 euro investiti in raspunsul la dezastre. Suntem onorati sa avem Petrom ca partner principal in acest proiect deosebit de important pentru populatia din Romania. Ne bucuram sa dezvoltam impreuna programe sustenabile si scalabile, cu impact concret si de lunga durata in viata romanilor”, declara Gabriela Grigori, Director Dezvoltare Resurse si Comunicare, Habitat for Humanity Romania.

Programul “Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea!” se deruleaza in mai multe etape, care constau in: vizite de evaluare a comunitatilor si incheierea protocoalelor de colaborare cu primariile; suport pentru dezvoltarea serviciilor de voluntariat de urgenta; elaborarea planurilor de pregatire a comunitatilor la dezastre (risk mapping, elaborarea hartilor de vulnerabilitate); implementarea masurilor de reducerea a riscurilor la dezastre (decolmatare, confectionare gabioane, consolidari locuinte, plantari perdele verzi, informarea si educarea populatiei etc) si campania de comunicare si advocacy prin care Habitat for Humanity Romania si partenerii sai isi doresc sa contribuie la schimbarea prevederilor legii privind obtinerea aprobarilor pentru construirea in zonele cu risc crescut de inundatii.

Habitat for Humanity Romania, prin „Statutul de Utilitate Publica” obtinut in 2008, in baza principiului subsidiaritatii, va putea prelua parte din responsabilitatile autoritatilor publice in probleme de raspuns la dezastru legate de preventie si reconstructie. in 2011 a incheiat un parteneriat cu Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), care ii confera sprijinul necesar in sectorul prevenirii, al reducerii riscurilor la dezastre si al interventiilor de urgenta, precum si accesul la resurse si informatii oficiale (harti, date statistice, resurse umane). IGSU este si partenerul institutional al acestui program.

In 2010 Habitat for Humanity Romania a incheiat cu succes un proiect integrat “multi location” de raspuns la dezastre, care a primit recunoastere internationala din partea ONU, International Federation of Red Cross si UNHCR si a fost inclus in catalogul celor mai bune 17 proiecte de raspuns la dezastru din lume in 2010, publicat pe siteul oficial http://sheltercasestudies.org/shelterprojects2010.html.

Prin programul de Raspuns la Dezastre, Habitat for Humanity Romania a asistat din 2005 pana in prezent 1.271 de familii din judetele Arges, Bacau, Botosani, Braila, Dolj, Galati, Neamt si Vrancea.

Ca parteneri media, s-au alaturat programului „Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea!”: Acționam Responsabil, CSRmedia, CSR Romania, LumeBuna, Monopoly Media, Open Times, Romania Pozitiva, RFI Romania, Spectacular si www.121.ro.

Despre Petrom

Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Marketing, Gaze Naturale si Energie. Strategia Petrom de implicare in comunitate initiata la inceputul anului 2007 raspunde nevoilor societatii romanesti si a comunitatilor in care compania isi desfasoara activitatea prin initiative care vizeaza angajamentul pe termen lung fata de dezvoltarea economica durabila a comunitatilor, stimularea spiritului civic si antreprenorial si identificarea solutiilor care sa genereze efecte pe termen lung. Credem ca nevoile prezentului pot fi satisfacute cu respect pentru generatiile viitoare si pentru aceasta tratam aspectele legate de mediu si cele sociale ca parte integranta a conduitei noastre de business www.petrom.com.

Contributia Petrom:

Impreuna cu Habitat for Humanity Romania Petrom a construit si reabilitat 176 de case pentru 630 de persoane din comunitatile afectate de inundatii din judetele Bacau si Neamt; alaturi de Crucea Rosie Romana compania a redat accesul la apa potabila pentru 9.000 de romani din sudul tarii si a instruit peste 600 de elevi sa reactioneze in caz de curemur; prin platforma Acces la viata, Petrom a alocat peste 450.000 de euro pentru extinderea retelei de telemedicina de urgenta la 56 de unitati medicale din 19 judete, iar peste 9,5 milioane de romani beneficiaza acum de acces la servicii medicale de urgenta de calitate; pentru intarirea  capacitatii nationale de gestionare a situatiilor de urgenta, Petrom a contribuit cu 1,2 milioane de euro la dotarea IGSU cu echipamente specifice de interventie in caz de dezastre – unitati mobile pentru deplasare in teren, echipamente pentru pompieri si personalul IGSU, masini speciale SMURD si pentru evacuare in caz de cutremur, drezina pentru deszapezirea cailor ferate.

Despre Habitat for Humanity

Habitat for Humanity este o organizatie non-profit, a carei misiune este sa elimine lipsa de adapost si locuirea saracaciosa a persoanelor din intreaga lume. La nivel global, Habitat for Humanity a construit si reabilitat peste 500.000 de locuinte pentru 2.5 milioane de persoane din 80 de tari de pe intreg Globul. Habitat for Humanity Romania a ajutat, pana in acest moment, peste 2.380 de familii, prin intermediul celor 7 filiale active ale sale din judetele: Bihor, Cluj, Bacau, Dolj, Arges, Prahova si Suceava.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here