Henri Paul: Franta nu discrimineaza Romania, aderarea la Schengen e prematura

0
797
granita_trasata_creion

granita_trasata_creionAmbasadorul Frantei in Romania, Henri Paul, sustine ca tara sa nu poate fi azuata ca discrimineaza Romania, dar aderarea sa la spatiul Schengen in martie 2011 este prematura, diplomatul precizand totodata ca Parisul nu este dispusa la „niciun fel de targuiala”.

Henri Paul explica, intr-un interviu publicat luni de „Evenimentul Zilei”, ca scrisoarea comuna a celor doi ministri de Interne francez si german este adresata comisarului european insarcinat cu afacerile interne, precum si celor doi ministri de Interne ai Belgiei si Ungariei, care asigura succesiv presedintia consiliului ministrilor de interne.

„Ea spune clar ca aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen in martie 2011 este prematura si ca nu trebuie luata o decizie decat atunci cand cele doua state vor fi demarat in mod ireversibil remedierea carentelor constatate in aceste tari in domeniul functionarii securitatii si justitiei si in cel al luptei impotriva coruptiei. Aceasta este pozitia Frantei”, a explicat diplomatul.

El mentioneaza, de asemenea, ca multi romani cred ca tara lor nu a facut progrese vizibile si ireversibile pentru a asigura fiecaruia un tratament echitabil in domeniul justitiei, multi au de suferit din cauza ritmului lent din justitie si a ineficientei acesteia, multi se plang de fenomene de coruptie. „De altfel, l-am auzit chiar pe presedintele Basescu plangandu-se de acest lucru”, adauga ambasadorul.

Henri Paul explica faptul ca Parisul face apel la o actiune comuna, la Bruxelles, impreuna cu Romania si Bulgaria, pentru a defini calea ce va permite gasirea unei solutii la aceste probleme a caror ascundere nu serveste la nimic”.

intrebat despre faptul ca oficialii romani au insistat ca legatura dintre Mecanismul de Cooperare si Verificare al Comisiei Europene si aderarea la Schengen e „artificiala”, iar seful statului considera chiar ca Romania este discriminata de marile puteri, ambasadorul francez raspunde: „As dori sa spun mai intai ca Franta, care a contribuit atat de mult la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, nu poate fi acuzata acum ca o discrimineaza. Am avut mereu o relatie privilegiata cu Romania, care dureaza deja de 130 de ani, si nu voi aminti aici momentele din istoria Romaniei cand noi i-am intins o mana de ajutor. Nu trebuie uitat acest lucru, iar noi nu-l vom uita niciodata. Dar este adevarat ca tine de interesul direct al Romaniei sa adere la spatiul Schengen in cele mai bune conditii. tine de datoria noastra de prieten si aliat sa-i spunem adevarul: aceste conditii nu sunt indeplinite in totalitate”.

in legatura cu speculatiile conform carora Franta este nemultumita de ratarea unui contract important in Romania – vanzarea de tehnologie franceza pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda -, aspect care ar fi jucat un rol in deteriorarea relatiilor bilaterale romano-franceze, diplomatul francez declara: „Pozitia Frantei, si sunt sigur ca si cea a Germaniei, nu este determinata nici de retorsiune, nici de vreo targuiala. Spiritul partenariatului strategic este de a actiona in comun, nu de a ne negocia sprijinul”.

El mai sustine ca nu se poate vorbi despre „un impas” in relatiile bilaterale, ci despre „o etapa dificila, insa ne straduim in fiecare zi sa ne cunoastem mai bine”.

„Dezbaterea nu trebuie personalizata sau individualizata. Nu este o problema bilaterala, ci un dosar care trebuie sa fie rezolvat intr-un format mai larg, cu Romania si Bulgaria”, adauga Henri Paul.

Referindu-se la propunerea facuta de catre seful statului roman ca Guvernul sa nu mai aloce catre EADS banii necesari pentru securizarea frontierei, ambasadorul afirma: „Tocmai am spus-o: nu suntem dispusi la niciun fel de targuiala”. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here