Tribunalul Bucuresti a hotarat inchiderea procedurii de insolventa in cazul companiei Hidroelectrica, insa decizia nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs la Curtea de Apel a Capitalei. Instanta a luat aceasta decizie in baza articolului 32 din Legea insolventei (85/2006).
Prin aceeasi decizie, luata miercuri, Tribunalul Bucuresti respins mai multe cereri de opozitie facute de Andritz Viena si Andritz Elvetia, informeaza Mediafax.
Comitetul Creditorilor a aprobat, in 18 iunie, planul de reorganizare a Hidroelectrica, iar compania va reveni pe piata probabil saptamana viitoare, urmand ca imediat sa fie initiata procedura de listare a unui pachet minoritar de actiuni, a anuntat, in Guvern, premierul Victor Ponta.
„Aseara, Comitetul Creditorilor a aprobat planul de reorganizare a Hidroelectrica, deci, probabil saptamana viitoare, Hidroelectrica, dupa un an de zile de lupte grele de tot, fara contracte cu «baieti destepti», fara pierderile la Videanu in buzunar, fara toate celelalte afaceri necurate, pe profit, revine pe piata”, a spus Ponta.
Guvernul s-a angajat in negocierile cu Fondul Monetar International ca va lista 10% din actiunile Hidroelectrica imediat ce compania iese din insolventa.
Hidroelectrica a intrat in insolventa in 20 iunie 2012, principalul motiv fiind vanzarea energiei la preturi sub nivelul pietei prin contracte preferentioale incheiate cu „baietii destepti”.
Euro Insol a depus, saptamana trecuta, la tribunal planul de reorganizare a Hidroelectrica, iar daca instanta il aproba, Remus Borza, avocatul care gestioneaza insolventa companiei de stat, va incasa un bonus de 2,2 milioane de euro.
Administratorul judiciar a anuntat ca Hidroelectrica poate iesi din insolventa pana la finalul lunii, in conditiile in care Tribunalul Bucuresti a respins ultima contestatie formulata de fostii parteneri ai companiei, respectiv a firmei Alpiq RomIndustries.
Hidroelectrica a inregistrat in primele cinci luni un profit brut de 380 milioane de lei, a mentionat Borza. Compania a bugetat pentru acest an un profit brut de 434 milioane lei.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, afirma la sfarsitul lunii mai ca Hidroelectrica va iesi din insolventa la 1 iulie, iar viitoarea conducere a companiei va trebui sa prioritizeze investitiile incepute.
Nita a aratat ca Hidroelectrica va achita datoriile esalonat.