Hossu: Am cerut reprezentantilor FMI suplimentarea imprumutului, au spus ca Guvernul ar avea bani

0
727
fmi-sigla

fmi-siglaPresedintele Confederatiei National Sindicale „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat, luni, ca a cerut in intalnirea cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) suplimentarea imprumutului, insa acestia au afirmat ca Guvernul ar avea suficienti bani.

 

Liderul „Cartel Alfa” a spus ca, in realitate, chiar daca Guvernul ar avea banii pe hartie, acestia ar fi oricum deja cheltuiti.

„Am cerut intre 2,5 si 3 miliarde care sa poata alimenta programele structurale si sa permita imbunatatirea mecanismului de absorbtie”, a declarat Hossu.

Pe de alta parte, presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat ca nu a cerut reprezentantilor Fondului Monetar International suplimentarea imprumutului, „pentru ca si asa ne-am inglodat in datorii”.

Intrebat daca BNS ar dori un acord suplimentar cu FMI, Dumitru Costin a precizat ca este si impotriva acestui lucru.

Discutiile pentru un nou parteneriat cu FMI si Comisia Europeana ar putea incepe la umatoarea misiune de evaluare a acordului actual, in luna octombrie, declara, sambata, pentru MEDIAFAX reprezentanul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, care considera ca nu va fi necesar si un nou imprumut.

„Acest subiect (un nou acord – n.r.) nu a fost abordat acum. Cred ca in perioada urmatoare, la vizita din octombrie, acest subiect va fi atins. Va depinde, insa, de decizia Guvernului. Ca economist, o parere personala daca vreti, o continuare a parteneriatului cu FMI si Comisia Europeana trebuie sa continue. Principial, cred ca un astfel de parteneriat este benefic. (…) Nu cred ca va fi nevoie de un nou imprumut”, a afirmat Tanasescu.

La inceputul saptamanii trecute, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks spunea ca discutiile despre un nou acord intre autoritatile romane si institutia financiara internationala sunt premature si ca vor avea loc „la un moment dat”.

Romania a incheiat in primavara anului trecut un acord de finantare externa cu UE, FMI, BERD si Banca Mondiala, pe o perioada de doi ani, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro. Programul actual se incheie in primavara anului viitor.

O misiune comuna a FMI si a Comisiei Europene se afla in perioada 26 iulie – 4 august la Bucuresti pentru o noua revizuire a acordului cu Romania, care va evalua modul in care Romania a indeplinit criteriile de performanta stabilite pentru finele lunii iunie si in cadrul careia se discuta si despre un nou set de prognoze macroeconomice.

In urma incheierii acestei revizuiri, Consiliul Director al FMI ar trebui sa supuna aprobarii, in luna septembrie, eliberarea celei de-a sasea transe din imprumut, in valoare de peste 900 milioane de euro. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here