Peste jumatate dintre elevii de clasa a XII-a nu se simt mandri ca sunt romani, 53% considera ca a fi bun cetatean inseamna doar sa respecti legile si 39% din tineri cred ca un bun cetatean nu se defineste prin implicare sociala sau politica, se arata in studiul “Implicarea civica si politica a tinerilor” realizat de Fundatia Soros Romania.
Pentru acest studiu 5.861 de elevi din 86 de scoli au fost chestionati pe teme legate de opinii si valori, comportament civic si politic, perceptii ale evenimentelelor care marcheaza evolutia contemporana a societatii. Mandria de a fi roman, interesul si sprijinul pentru principiile fundamentale de functionare a statului de drept, toleranta fata de alte grupuri si increderea si sprijinul pentru institutii sunt dimensiunile care permit schitarea portretului viitorului cetatean roman.
Studiul “Implicarea civica si politica a tinerilor” va fi material de discutie pentru dezbaterea “Istoria comunismului in educatia romaneasca” care va avea loc pe 12 aprilie 2011. Cu aceasta ocazie vom dezbate felul in care percep elevii problematica comunismului la orele de curs, dar si modul in care se raporteaza profesorii la memoria colectiva a acelei perioade. Atasat acestui comunicat este disponibila o scurta selectie a unora dintre cele mai importante concluzii si date ale studiului. “Implicarea civica si politica a tinerilor” poate fi pusa la dispozitie, alaturi de baza de date a cercetarii, contactand Fundatia Soros Romania ([email protected], telefon 021.212.11 01).
Persoana de contact:
Elena Coman
Manager Comunicare
Fundatia Soros Romania
T: 0735 012 653
E: [email protected]