Cota de impozit aplicabila unor firme prin introducerea forfetarului va depasi cu mult, in unele cazuri, nivelul de 16%, daca va fi respectata formula de calcul propusa de Ministerul Finantelor, ajungandu-se la 28% din veniturile brute, sustin reprezentantii Consiliului pentru IMM-uri.
„Am facut un studiu de caz dupa formula de calcul propusa de Ministerul de Finante in proiectul de modificare a Codului Fiscal. Astfel, pentru un restaurant-sat, suprafata utila 240 mp, impozitul forfetar datorat este de 24% din totalul veniturilor brute, iar pentru un restaurant-municipiu-categoria A, suprafata utila 240 mp, impozitul forfetar datorat este de 28% din totalul veniturilor brute, fiind o diferenta enorma fata de impozitul pe profit de 16%, care se calculeaza la profitul net, nu la venitul brut”, a declarat, vineri, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National pentru intreprinderi Private Mici si Mijlocii.
El a adaugat ca un impozit forfetar de 24% sau 28% din veniturile brute ar reprezenta o fiscalitate excesiva, care va duce la desfiintarea unui numar foarte mare de societati comerciale din codurile CAEN prevazute in domeniul de aplicabilitate al impozitului forfetar, cu efecte drastice asupra bugetului de stat.
„Solicitam ca in cazul instituirii impozitului forfetar sa fie explicitate formulele de calcul pentru toate codurile CAEN pentru care se va aplica impozitul, iar cuantumul acestui impozit sa nu depaseasca in niciun caz impozitul pe profit de 16%, astfel incat sa fie mentinuta cota unica”, a spus Nicolescu.
De asemenea, el a aratat ca introducerea impozitului minim nu este oportuna nici in 2010 si nici in 2011 avand in vedere criza economica si faptul ca Ministerul Finantelor nu au realizat niciun studiu de impact privind aplicarea masurii.
„Dupa ce trece criza si daca se face un studiu de impact asupra efectelor acestei masuri se poate introduce acest impozit, pana atunci nu va face decat sa inchida si mai multe firme”, a apreciat reprezentantul micilor intreprinzatori.
Pe de alta parte, Nicolescu a mentionat ca proiectul propus de Finante este incomplet, pentru ca prezinta formule de calcul doar pentru doua domenii din lista de 28 de activitati pentru care ar urma sa fie aplicat forfetarul.
Patronatul IMM-urilor sustine de asemenea aplicarea impozitului pentru un plafon maxim al veniturilor de 35.000 de euro si cere autoritatilor sa explice alegerea celor 28 de domenii pentru care ar putea fi aplicata masura.
Surse oficiale citate de Ziarul Financiar au declarat, relatat, ca Guvernul intentioneaza sa continue pana in 2011 aplicarea impozitului minim pe cifra de afaceri, astfel incat barurile, restaurantele, taximetristii, micii hotelieri, frizerii si coafezele sau atelierele de reparatii si spalatoriile vor scapa anul acesta de „amenintarea” impozitului forfetar, multdiscutat in ultimele doua luni. (Mediafax)