In februarie,leul s-a intarit ca urmare a perspectivelor mai bune ale economiei romanesti

0
778

Leul a recuperat o parte din decalajul inregistrat fata de alte monede din regiune. Moneda nationala ramane insa in urma in ceea ce priveste recuperarea deprecierii marcate de la inceputul crizei. Totusi, nivelul de 4,20 Lei pentru 1 Euro poate fi un suport pe termen scurt : « testarea » pragului de 4,15 Lei pentru 1 Euro este foarte posibila in viitorul apropiat.

Leul s-a intarit cu 1,17% de la inceputul anului, recuperand cu intarziere o parte din terenul castigat anterior de alte monede din regiune. De altfel, in februarie, pana la inchiderea sedintelor de tranzactionare de vineri, Leul a fost singura moneda din regiune care a crescut fata de Euro (cu 0,64%), tendinta de apreciere devenind vizibila de la jumatatea lunii februarie, o data cu publicarea datelor Institutului National de Statistica privind 2010: anul trecut, economia s-a contractat cu 1,2%, mai putin decat estimarile situate in jurul a 1,9%. PIB-ul a marcat in acelasi timp un salt neasteptat de 0,1% in ultimul trimestru al anului 2010 fata precedentul, astfel incat vestile au determinat revizuirea in sens pozitiv a asteptarilor pentru 2011 si mai ales pentru 2012. « in opinia noastra, avansul economiei in 2011 s-ar putea plasa, in conditiile unui an agricol bun, in zona superioara a intervalului 1,5 – 1,8%. Performanta mai buna a economiei in trimestrul al patrulea a dat un semnal pentru o miscare favorabila a Leului, desi exista unele banuieli ca si BNR ar fi putut sprijini aceasta tendinta, intarirea Leului fiind benefica din perspectiva BNR pentru limitarea presiunilor inflationiste», a aratat Victor Safta, directorul general al X-Trade Brokers.

Dinamica Leului a reflectat o revenire a interesului pentru moneda nationala, dupa mai multe saptamani in care aceasta s-a tranzactionat la mai putin de 2% de palierul de 4,30 Lei pentru 1 Euro. Acest nivel, depasit doar cu ocazia unui varf de scurta durata- la jumatatea anului trecut- este considerat a fi o bariera importanta si o zona de maxime istorice pentru Euro in fata Leului. « Leul ramasese mult in urma monedelor din regiune. Daca Zlotul si Coroana ceha sunt cu peste 20% mai puternice fata de minimele crizei financiare, Leul abia a recuperat 5%. Miscarea recenta- de apreciere a monedei nationale- e un fel de <<relaxare>> a pietelor dupa o lunga <<crispare>>, insa se face intr-un ritm prudent, increderea in revenirea economiei romanesti fiind inca limitata de incertitudini » a adauga Victor Safta.
De la inceputul anului, Forintul s-a intarit cu 1,89%, Coroana ceha a crescut cu 2,27% in fata Euro, in timp ce Zlotul s-a depreciat cu 3,1%, pe fondul ingrijorarilor privind deficitul public. Avansul economiei poloneze ar urma sa incetineasca in 2012, o data cu implementarea unor masuri de austeritate, explicand  evolutia Zlotului.
Ultima saptamana a adus deprecieri in regiune, fapt ce a scos in evidenta si mai puternic avansul Leului. Cresterea pretului titeiului a afectat apetitul pentru risc, in timp ce scaderea sanselor pentru ridicarea dobanzilor in Ungaria a presat negativ Forintul. Romania detine insa resurse proprii de petrol, fiind mai adapostita astfel de socuri ale ofertei. « Leul ar putea avea sansa unor aprecieri suplimentare moderate, atitudinea BNR fiind un factor important de luat in calcul din perspectiva unor efecte pozitive asupra inflatiei, generate de intarirea Leului. Nivelul de 4,20 Lei pentru 1 Euro poate marca un suport pe termen scurt, insa, daca nu apar evenimente importante greu previzibile in prezent, pietele ar putea incerca sa vizeze zona de 4,15 Lei pentru 1 Euro inainte de a decide asupra directiei viitoare», a precizat Victor Safta.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.
X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si ca formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport instrumente tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), monetare, de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB detine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent  la conturile de investitii.
La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 25 miliarde Euro (in marja).
Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizatǎ de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 16.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.
Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).  
Pentru mai multe informatii vǎ invitǎm sǎ vizitati www.xtb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here