In urma votului din Parlament, Nicolae Timofti a devenit presedintele Republicii Moldova

0
759
harta-republica-moldova

harta-republica-moldovaParlamentul de la Chisinau l-a votat vineri pe magistratul Nicolae Timofti in functia de presedinte al Republicii Moldova, informeaza PRO TV Chisinau. Nicolae Timofti, pana in prezent presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost ales cu votul a 62 de deputati,

in conditiile in care avea nevoie de voturile a 61 din totalul de 101 membri ai Parlamentului moldovean.Republica Moldova pune astfel capat unei crize politice care dureaza de aproape trei ani, timp in care tara a fost condusa de un presedinte interimar.

Procedura de votare se desfasoara in holul Parlamentului unde a fost amenajata o cabina. Buletinul de vot reprezinta o foaie A5. Pe fata buletinului este imprimata stema statului si numele candidatului Nicolae Timofti. Cel care va vota impotriva lui Nicolae Timofti va trebui sa sterga cu pixul numele candidatului de pe buletinul de vot. Dupa incheierea procedurii de vot, comisia speciala va sigila urna, apoi va numara buletinele de vot in sala de conferinte a Parlamentului.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii Nicolae Timofti a primit asigurari in timpul sedintei Legislativului ca va fi votat de 62 de deputati.

Presedintele Republicii Moldova se alege cu voturile a cel putin 61 de deputati din totalul de 101 care formeaza Legislativul.

Singurul candidat in scrutinul de vineri pentru postul de presedinte al Republicii Moldova, magistratul Nicolae Timofti, a pledat pentru integrarea europeana, ca o idee care sa uneasca oamenii, in discursul sau din Parlament, relateaza PRO TV Chisinau.

„Pentru mine este o adevarata onoare sa ma aflu astazi in fata dumneavoastra. Eu nu am facut niciodata politica si nici nu voi face in viitor, de aceea discursul meu va fi unul nu politic, ci cetatenesc”, a afirmat Timofti.

„tara noastra este divizata, este nevoie de o idee care sa uneasca oamenii, iar aceasta idee este integrarea europeana. Oamenii trebuie sa inteleaga ca UE este un spatiu de valori si bunastare si ca ei merita sa fie acolo. Astazi sunt forte care incearca sa discrediteze aceasta idee. Datoria mea va fi sa explic cetatenilor importanta integrarii”, a subliniat el.

„Chiar si dupa 20 de ani de independenta, Republica Moldova se confrunta cu grave probleme sociale si economice. Este foarte important ca reformele sociale si economice, cele pe calea integrarii europene sa-si gaseasca o continuitate”, a adaugat el.

„Pe mine ca cetatean ma doare ca tara mea nu are un presedinte de mai bine de doi ani. Nu exista cetatean care sa nu-si doreasca stabilitate in tara. Republica Moldova a ajuns la o raspantie si trebuie sa aleaga daca va merge spre haos sau spre stabilitate”.

Nicolae Timofti evoca asigurarea statutului de neutralitate al R.Moldova

„Unica varianta de solutionare a conflictului transnistrean este calea pasnica. Chiar daca s-a lucrat mult in acest domeniu, Republica Moldova ramane un stat divizat, un stat care nu-si poate controla tot teritoriul”, a declarat Timofti. „Urmeaza sa fie asigurat statutul de neutralitate a Moldovei, pentru a nu permite ca o armata sa se afle pe teritoriul tarii”, a adaugat magistratul.

„Am fost intrebat care este viziunea mea despre politica externa a tarii. Am raspuns ca tarile mari fac o politica mare, iar tarile mici sunt condamnate sa faca o politica desteapta. O astfel de politica a dus Moldova in ultimii ani”, a apreciat candidatul.

„Voi incerca sa fiu un mediator, iar toata energia mi-o voi dedica pentru ca ramurile din tara noastra sa conlucreze eficient”, a mai afirmat el. „Chiar si pentru un necunoscator este clar ca relatiile dintre putere si opozitie nu sunt satisfacatoare. imi propun sa fiu un mediator intre aceste doua forte. De asemenea, consider necesara aprobarea unui cadru legislativ pentru opozitie, definirea statului opozitiei in general”.

„Sunt perfect constient ca vin la carma unei tari sarace. Apreciez volumul de munca ce s-a depus pentru diminuarea ratei saraciei. Aceasta rata a scazut, dar saracia este atat de mare, ca rezultatele pozitive se pierd”, a subliniat Timofti in discursul sau.

„S-a vorbit mult despre Constitutie si ca ar trebui modificata, are imperfectiuni. Daca o sa ajung garantul acestei Constitutii, tin sa ma expun pe acest subiect. Voi asigura eficientizarea cadrului constitutional, pentru ca acesta sa duca la armonizare si stabilitate”, a mai spus el.

Parlamentarul Tudor Deliu a prezentat raportul Comisiei speciale pentru alegerea presedintelui.

Anterior, deputatii comunisti Artur Resetnicov, Sergiu Sirbu si Ina Supac au venit la Parlament pentru a supraveghea procedura de alegere. Acestia spun ca scrutinul ar putea fi fraudat.

Singurul candidat in acest scrutin, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii Nicolae Timofti, a sosit la Parlament in jurul orei 7.40. Acesta a fost urmat, la scurt timp, de premierul Vlad Filat.

Palatul Republicii este inconjurat de un cordon de politisti de la regimentul „Scut”. De asemenea, cladirea este imprejmuita cu un gard de protectie.

Presedintele Republicii Moldova se alege cu voturile a 61 de deputati din totalul de 101 care formeaza Legislativul. Pana in prezent si-au exprimat intentia de a-l vota pe Nicolae Timofti 58 de deputati ai Aliantei pentru Integrare Europeana si deputatul neafiliat Mihai Godea, precizeaza Info-Prim Neo, in pagina online.

Voturile decisive sunt asteptate de la grupul socialistilor. Liderul acestuia, Igor Dodon, spune ca partidul a luat deja decizia, dar a fost mandatat sa o comunice in sedinta Parlamentului, inainte de a se da startul procedurii de votare.

Deputatii grupului Partidului Comunistilor au spus ca vor boicota alegerile pentru ca le considera nelegitime.

Pentru ca alegerile sa fie considerate valide la ele trebuie sa participe cel putin 61 de deputati. Daca presedintele este ales si Curtea Constitutionala valideaza rezultatele, seful statului isi depune juramantul in fata Parlamentului si a Curtii Constitutionale in cel mult 45 de zile dupa alegeri. Mandatul este de patru ani. Daca presedintele nu este ales, dar alegerile sunt considerate valide, va fi organizat un scrutin repetat. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here