Ziua Internațională a Fericirii (20 martie) ne reamintește că acțiunile fiecăruia dintre noi contează, pentru a contribui la construirea unei viitor pentru copiii noștri, în pace și fericire. Cu această ocazie, peste 100 de copii și tineri din județul Alba, alături de solista Roxana Reche, naistul Alexandru Pal și Orchestra Română de Folclor transmit un manifest muzical prin care cer oprirea războiului din Ucraina.
Denumit „ÎNDEMN LA PACE și STRIGĂT DE DURERE”, manifestul este sub forma unui videoclip și va fi transmis pe plan mondial, instituțiilor internaționale, misiunilor diplomatice, guvernelor țărilor lumii, versurile cântecului fiind traduse în 4 limbi de circulație internațională (engleză, germană, franceză și rusă).
Mesajul transmis prin acest manifest se adresează în principal celor care, prin acțiunile lor, uită de misiunea Sfântă pe care o primim la naștere: COPIII și VIITORUL LOR.
Melodia este interpretată de solista Roxana Reche, alături de 111 copii din Corul de copii „Theotokos” din Alba Iulia și Orchestra Română de Folclor, prima orchestră de uniune națională – dirijor, orchestrator și inițiator: Alexandru Pal, discipol al Maestrului Gheorghe Zamfir. Corul „Theotokos” are o activitate de aproape 30 de ani, fiind dirijat și coordonat de către preotul Nicolae-Călin Bulac. Linia melodică aparține lui Tudor Chiriac, profesor universitar doctor, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Republica Moldova și membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Versurile au fost scrise de regretatul Nicolae Dabija, scriitor, istoric literar originar din Republica Moldova, membru de onoare al Academiei Române. În cadrul videoclipului, copiii poartă în mâini stegulețe ale țărilor lumii, în centru fiind steagul României și cel al Ucrainei.
„În aceste zile, cu toții suntem cu sufletul alături de vecinii noștri ucraineni și ne rugăm pentru pace, dar și alături de toți copiii aflați în suferință din toată lumea. De la începutul războiului din Ucraina, peste 100 de copii și-au pierdut viața în bombardamente și câteva sute au fost răniți. Organizațiile umanitare spun că în fiecare secundă un copil din Ucraina devine refugiat. Cu emoție, din capitala de suflet a României, Alba Iulia, și de pe Câmpia Libertății din Blaj, peste 150 de copii și artiști transmit acest îndemn la pace și un strigăt de durere. Mesajul transmis prin acest manifest se adresează în principal celor care, prin acțiunile lor, uită de misiunea Sfântă pe care o primim la naștere: COPIII și VIITORUL LOR”, a spus Alexandru Pal, inițiatorul proiectului, manager al Centrului de Cultură „Augustin Bena”.
Videoclipul-manifest va fi transmis spre difuzare, pe plan internațional, misiunilor diplomatice ale României, cât și misiunilor diplomatice din țară, precum și Fondului Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF). Producția este realizată de Centrul de Cultură „Augustin Bena” cu sprijinul Consiliului Județean Alba. Echipa tehnică implicată în acest proiect este formată din Cristian Șușman și Levente Szocs (înregistrare audio și masterizare), Cornel Gruian și Silviu Ciontea (înregistrare video), Claudiu Burde (editare și montaj video).
Orchestra Română de Folclor este prima orchestră de uniune națională și a fost înființată cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, în anul 2021, în cadrul unui amplu proiect de promovare a zilei naționale și a patrimoniului cultural imaterial pe plan internațional, prin difuzarea concertului realizat cu această ocazie în 33 de țări de pe 5 continente. Orchestra Română de Folclor își are nucleul la Alba Iulia, capitala de suflet a tuturor românilor, fiind constituită din artiști instrumentiști profesioniști din toate zonele istorice ale României. Orchestra ia partea la proiectele de importanță națională și internațională ale Centrului de Cultură „Augustin Bena” din subordinea Consiliului Județean Alba. Inițiatorul și dirijorul Orchestrei Române de Folclor este Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena”.
Videoclipul manifest poate fi vizionat pe canalul de Youtube al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba: https://www.youtube.com/watch?v=1c5n0sq6j0g