Inflatia incetineste la 7,93% anualizat in iunie ; procesul are sanse sa continue, dar BNR va fi foarte atenta la cursul de schimb

0
694

Dupa aproape doi ani, in Romania indicele preturilor de consum a cunoscut din nou o scadere, raportat la luna anterioara : -0,3% in iunie fata de mai. « Este prematur sa vorbim insa de deflatie, in conditiile in care in termeni anualizati inflatia a incetinit doar la 7,93%, de la 8,41%, ritmul atins in mai.

Avem insa premisele pentru un proces moderat de dezinflatie, in conditiile in care efectul de baza va fi unul favorabil in a doua jumatate a anului, o data cu depasirea impactului majorarii TVA », a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.  Scaderea preturilor la produsele alimentare a tras in jos indicele preturilor de consum, in timp ce serviciile s-au scumpit, partial datorita deprecierii cursului de schimb Euro-Leu. La nivel global, preturile materiilor prime agricole au inregistrat corectii, iar petrolul a revenit pe crestere, castigand de la minimele din iunie peste 15,8%. Instabilitatea unor tari din Orientul Mijlociu si mai ales neincrederea in dolarul american pot fi insa factori de risc in ceea ce priveste pretul petrolului in viitor.
La ultima sedinta de politica monetara, BNR a mentinut rata dobanzii la 6,25%. Prudenta Bancii Centrale este justificata. Intre pericolele care pandesc Romania, slabirea economiei (care ar necesita sprijin prin dobanzi mai scazute) se alatura riscului de revenire la un model de crestere nesanatos, bazat pe credit, care sa stimuleze consumul neacoperit de productia interna. « Expunerea valutara deja importanta a populatiei a devenit tolerabila in ultimii doi ani si jumatate in ceea ce priveste Euro, datorita cursului de schimb relativ stabil in banda de variatie 4,05 – 4,30. Nu acelasi lucru se poate spune despre situatia celor care au luat credite in franci elvetieni – deprecierea leului pana la niveluri record in fata francului a restrans capacitatea acestora de a-si plati ratele, deteriorand in acelasi timp activele bancilor. Luand in calcul aceste conditii, BNR are in vedere limitarea creditului de consum si descurajarea imprumuturilor in alte monede decat leul. In acelasi timp, nivelul curent de 6,25% al ratei de dobanda are sanse sa fie mentinut in perioada urmatoare, desi inflatia va depasi, conform chiar previziunilor destul de optimiste ale BNR, tinta de 3% plus 1%, atingand 5,1% la finalul anului», a precizat Victor Safta.
Situatia din Grecia este volatila, iar declaratiile unor oficiali germani ii arata pe acestia mai confortabili cu o restructurare a datoriei care ar fi echivalata cu un default. Pentru piete, legatura dintre sectoarele bancare din Romania si Grecia reprezinta un factor de risc pentru leu. « Impactul unui eveniment de credit in Grecia asupra leului ar fi unul negativ. Dincolo de reactia rapida a pietelor, probabil insa ca BNR nu ar lasa cursul sa depaseasca 4,35 – 4,4, luand in calcul pe langa efectele asupra increderii populatiei si stabilitatii financiare si impactul negativ asupra inflatiei», a aratat Victor Safta.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casã de brokeraj înfiinþatã în Polonia, în anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizatã ºi monitorizatã de instituþiile locale care reglementeazã pieþele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.
X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.
X- Trade Brokers acþioneazã ca intermediar pe Bursa din Varºovia ºi ca formator de piaþã de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenþã (CFD-uri) ºi Opþiuni- având ca activ suport instrumente tranzacþionate pe toate continentele pe pieþele valutare (forex), monetare, de mãrfuri ºi, respectiv, de capital (acþiuni ºi indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzacþioneazã instrumente derivate pe piaþa extrabursierã, decontãrile tranzacþiilor efectuându-se direct între participanþii la piaþã (instituþii financiare, bãnci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB deþine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie ºi nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicaþiilor ºi nici pentru deschiderea / închiderea poziþiilor. Clienþii au acces permanent  la conturile de investiþii.
La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienþi care tranzacþioneazã lunar un volum ce depãºeºte 25 miliarde Euro (in marja).
Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.
Pe piaþa din România, X- Trade Brokers s-a lansat oficial în februarie 2009 ºi este autorizata de Comisia Naþionalã a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 16.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.
Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).  
Pentru mai multe informaþii va invitam sa vizitaþi www.xtb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here