Inflatia si deficitul bugetar raman principalele probleme de rezolvat

0
768
euro-bancnote

euro-bancnoteGuvernul a mentinut tinta de aderare la zona Euro in 2015. Datoria publica, desi in crestere, este inca in parametrii acceptabili. Convergenta economiei reale ramane inca o problema, chiar daca nominal ne putem incadra in parametrii solicitati.

Guvernul a mentinut saptamana trecuta tinta de aderare la zona Euro in 2015, desi intr-o prima varianta a proiectului de convergenta, aceasta perspectiva parea sa fie amanata. Romania indeplineste in acest moment 2 din cele 5 criterii de convergenta. Cursul de schimb s-a dovedit relativ stabil dupa deprecierea rapida de la final de 2008 – inceput de 2009, ramanand intr-o banda de fluctuatie de aproximativ 9% de atunci, incluzand chiar si mini-panica de dupa majorarea TVA care a impins EURRON inspre 4,4. Datoria publica, desi in crestere, este inca in parametrii acceptabili – Romania fiind in zona de top a clasamentului, cu un nivel de 30,8% din PIB, mult sub media UE de 80% si tinta setata la 60%. Rata anualizata a inflatiei este pe de alta parte cea mai ridicata din UE, de peste 8% in martie. « Inflatia va trebui coborata, iar deficitul public redus in continuare prin ajustari structurale. Aceste obiective ar putea fi teoretic atinse, insa unele riscuri raman. Scaderea ratei de dobanda nominale pe termen lung in marja agreata (2% peste cea a celor 3 state cu cea mai slaba inflatie) ar putea fi adusa o data cu increderea pietei in capacitatea de mentinere a unei inflatii scazute si stabile», precizeaza Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

Din acest punct de vedere, obiectivul 2015 poate fi o motivatie si un reper – reformele trebuie continuate – , iar Euro ar veni ca o recompensa a unui proces dureros. Dar obtinerea notelor de trecere pentru aderare nu va fi de ajuns. Romania va trebui sa aiba grija insa ca indicatorii sa se incadreze solid si sustenabil in timp, intr-un interval confortabil. « « Cosmetizarea » datelor pentru a se obtine la limita trecerea stachetei poate fi o tentatie pentru mediul politic, dar si un pericol pentru economie. Intrarea Romaniei nepregatita in uniunea monetara ar putea aduce probleme, iar acest scenariu nu este doar unul teoretic. Renuntarea la politica monetara si valutara independenta trebuie sa se faca atunci cand economia reala este eficienta si sistemul public restructurat», afirma Victor Safta. Lipsa canalului de ajustare prin cursul de schimb si a unei politici monetare independente a creat o serie de probleme vizibile in Grecia, Irlanda si Portugalia care au fost nevoite sa apeleze la finantare din partea UE si FMI.

« Convergenta economiei reale ramane inca o problema, chiar daca nominal ne putem incadra in parametrii solicitati. Estimarile de crestere economica de peste 4% pentru urmatorii 6-7 ani ale CNP s-ar putea dovedi prea optimiste. Romania trebuie sa fie sigura ca alege momentul potrivit. Daca ne-am grabit cu deschiderea contului de capital, ar fi recomandabil sa nu facem aceeasi greseala si cu aderarea la zona Euro», a declarat Victor Safta.

in privinta cursului de schimb, Banca Nationala a Romaniei pregateste deja terenul, incercand sa limiteze sansele unor miscari abrupte, chiar daca pare a favoriza o intarire moderata a leului pentru a limita presiunile inflationiste. in fata Euro, leul a cunoscut pe intregul parcurs al lunii aprilie o tendinta lina de apreciere, marcand un avans de numai 1,1%. Pentru moment, perspectiva tehnica indica sansele unei deprecieri corective a leului inspre palierul de 4,12, urmat eventual de bariera de la 4,14. in urmatoarele saptamani, in cazul unui nou val de apreciere a monedelor din regiune, cursul ar putea incerca sa strapunga nivelul de 4,0375, testand ulterior pragul de 4 lei pentru un Euro.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.
X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si ca formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport instrumente tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), monetare, de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB detine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent  la conturile de investitii.
La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 25 miliarde Euro (in marja).
Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 16.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.
Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).  
Pentru mai multe informatii va invitam sa vizitati www.xtb.ro

Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here