Comisia Europeana a lansat, miercuri, procedura de infringement (aviz motivat) impotriva Romaniei, Austriei, Croatiei, Irlandei si Letoniei, intrucat aceste tari nu au asigurat transpunerea integrala a Directivei privind eficienta energetica, anunta Mediafax.
„Comisia Europeana a solicitat Austriei, Croatiei, Irlandei, Letoniei si Romaniei sa asigure transpunerea integrala a Directivei privind eficienta energetica. in temeiul directivei respective, statele membre trebuie sa realizeze economii de energie in perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2020. Ele trebuie sa faca acest lucru utilizand sisteme de obligatii in ceea ce priveste eficienta energetica si/sau alte masuri de politica specifice pentru a promova imbunatatirea eficientei energetice in gospodarii, in industrie si in sectorul transporturilor. in cadrul sistemelor de obligatii in ceea ce priveste eficienta energetica, intreprinderile trebuie sa ia masuri menite sa asigure economii de energie la nivelul consumatorului final, de exemplu prin consiliere privind instalarea unei izolari termice mai bune sau prin oferirea de subventii pentru inlocuirea ferestrelor vechi, cu pierderi mari de energie. Directiva trebuia sa fie transpusa in legislatia nationala pana la 5 iunie 2014. Astazi, Comisia a trimis avize motivate catre aceste cinci state membre prin care solicita transpunerea integrala a directivei in legislatia nationala”, se arata in comunicatul Executivului european.
CE precizeaza ca, in cazul in care cele cinci state nu indeplinesc aceasta obligatie legala in termen de doua luni, ar putea lua decizia de a le trimite in fata Curtii de Justitie a UE si de a solicita sanctiuni financiare.
in cursul celui de al doilea semestru din 2014, Comisia a lansat proceduri de constatare a neindeplinirii obligatiilor pentru netranspunerea Directivei privind eficienta energetica impotriva a 27 de state membre ale UE (toate statele membre, cu exceptia Maltei). in noiembrie 2014, Comisia a trimis un aviz motivat Bulgariei si Ungariei. in februarie 2015, au fost trimise avize motivate Greciei si Portugaliei. in martie 2015, Comisia a decis sa trimita Ungaria in fata CJUE pentru sanctiuni financiare, deoarece nu a fost adoptata nicio masura de transpunere.
„Comisia continua sa monitorizeze punerea in aplicare a directivei si sa abordeze orice deficiente in urmatoarele cicluri de constatare a neindeplinirii obligatiilor”, se mai arata in comunicat.