ING: Majoritatea romanilor nu au cunostinte financiare

0
821
financial-literacy-2

financial-literacy-2Nivelul de cunostinte financiare ale romanilor s-a redus in ultimul an si jumatate, 88% dintre respondentii participanti la un studiu realizat de ING incadrandu-se in 2012 in profilele „incepator” si „nestiutor”, cu 11 puncte procentuale mai mult fata de 2010.

Testul ING de inteligenta financiara a fost lansat la sfarsitul anului 2010 si este realizat in 10 state din Europa – Bulgaria, Cehia, Grecia, Olanda, Polonia, Romania, Slovacia, Spania, Turcia si Ungaria.

Evaluarea abilitatilor financiare a fost stabilita pe baza unui test cu 13 intrebari, axate pe viitorul financiar, aspecte financiare legate de gospodarie, economisire si investitii.

In functie de numarul raspunsurilor corecte, respondentii sunt incadrati in patru profile de cunostinte privind finantele personale: „nestiutor” (0-4 raspunsuri corecte), „incepator” (5-8 raspunsuri corecte), „mediu” (9-11 raspunsuri corecte) si „avansat” (12-13 raspunsuri corecte).

„Rezultatele cercetarii arata ca, in decursul ultimelor 18 luni, nivelul de cunostinte financiare al consumatorilor romani s-a redus: 88% dintre respondenti se incadreaza in 2012 in profilele «incepator» si «nestiutor», cu 11 puncte procentuale mai mult fata de 2010”, se arata intr-un comunicat al ING Asigurari de Viata.

O evolutie similara se regaseste, de altfel, la nivelul tuturor tarilor analizate, in medie 86% dintre respondentii din cele 10 state europene incadrandu-se in aceste doua profile (cu 6 puncte procentuale mai mult fata de 2010).

In cazul romanilor, procentajul persoanelor care demonstreaza un nivel foarte de redus de intelegere a problematicilor legate de bani – profilul „nestiutor” – aproape s-a triplat, de la 8% in 2010 la 21% in prezent.

In acelasi timp, ponderea romanilor care inteleg elementele de baza legate de administrarea banilor, dar intampina dificultati in a utiliza concepte financiare esentiale („incepatori”) s-a diminuat usor, de la 69% la 67%.

Ponderile celor doua profile sunt similare celor inregistrate la nivel european, de 20% pentru segmentul „nestiutor” si 66% pentru „incepatori”.

„Studiul privind nivelul cunostintelor si abilitatilor financiare realizat de ING arata o data in plus ca, in contextul noilor realitati economice, oamenii au tot mai mult nevoie de indrumare si consultanta financiara profesionista, care sa ii ajute sa isi inteleaga si administreze mai bine situatia si viitorul financiar”, a declarat directorul de marketing al ING Asigurari de Viata, Carmen Soare.

La polul opus, cei mai informati cu privire la chestiunile legate de bani sunt grecii, 24% dintre respondenti corespunzand profilelor „mediu” si „avansat” de cunostinte financiare, urmati de olandezi – 22%, maghiari – 15% si cehi – 14%.

Cu 12% dintre respondenti in aceste doua categorii, romanii si bulgarii se plaseaza la mijlocul clasamentului, inaintea polonezilor – 11%, slovacilor – 6%, spaniolilor – 9% si turcilor – 7%.

intrebarile referitoare la economisire s-au dovedit cele mai dificile atat pentru romani, cat si la nivelul celor 10 state implicate in studiu. Astfel, intrebarile cu cel mai redus numar de raspunsuri corecte sunt cele legate de economisire (40% in Romania, comparativ cu 41% media la nivelul celor 10 state), problemele financiare din gospodarie (46% in Romania, comparativ cu 45% media), viitorul financiar (51% in Romania, fata de 52% media) si investitii (52%, comparativ cu 50% media).

„Este interesant de observat ca intrebarile la care romanii au dat cele mai multe raspunsuri corecte se refera la subiectul privind economisirea din timp pentru pensie, procentul de 86% care a raspuns corect depasind media europeana, si la cel privind dimensiunea recomandata a fondului de urgenta, cu 76% raspunsuri corecte. in practica, observam totusi ca exista un decalaj ridicat in transformarea acestor cunostinte intr-un comportament financiar sanatos de utilizare a instrumentelor de planificare pe termen lung: doar 21% dintre romani detin un plan de pensie si 20% un cont de economii. Aceasta situatie face cu atat mai necesara continuarea demersurilor de educare din partea companiilor financiare si a autoritatilor”, a mai afirmat reprezentantul ING Asigurari de Viata.

Parte a grupului olandez ING, ING Asigurari de Viata este cel mai mare asigurator local de profil.(MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here