Injuraturile si obscenitatile pe internet vor fi interzise prin lege

0
717
www

wwwSenatoarea PSD Lia Olguta Vasilescu vrea sa initieze o lege prin care sa fie infiintata o structura care sa monitorizeze continutul de pe internet si care sa impuna moderarea injuraturilor, amenintarilor si obscenitatilor ce apar adesea spre exemplu pe forumurile agentiilor de stiri, site-urile de presa.

 O varianta ar fi ca CNA sa se ocupe de asta, dar deputatul Varujan Pambuccian – cooptat printre initiatori – respinge ideea.injuraturile, obscenitatile, amenintarile ar putea deveni o amintire pe internet. Cel putin asta isi doreste senatorea social-democrata, Lia Olguta Vasilescu, cea care isi doreste sa initieze un proiect de lege prin care asemenea practici extrem de frecvente pe site-urile agentiilor de stiri, televiziunilor si ziarelor, blogurilor, sa fie sanctionate sau curmate. Prin moderare. Olguta Vasilescu se gandeste sa puna aceasta misiune pe umerii CNA, dar precizeaza ca nu e inca ferma asupra acestui aspect.

„Nu ma gandesc neaparat la CNA, pentru ca am vazut cu domnul Varujan Pambuccian nu doreste sa fie implicat CNA. Vom adopta un pachet legislativ mai vast. Internetul este necesar sa existe o anumita reglementare. Problema nu e experienta mea. Experienta mea e una a tuturor femeilor din politica. Am primit amenintari la adresa copilului meu si nu sunt singura. tin foarte mult la protejarea copiilor. Am fost foarte surprinsa sa aflu ca pe site-ul celei mai importante agentii de stiri sunt obscenitati. Chiar a venit nepoata mea recent la mine si m-a intrebat ce inseamna nu stiu ce obscenitate pe care o citise in subsolul unei stiri despre mine. Trebuie sa ne gandim in primul rand la protejarea copiilor. Ideea unei legi a pornit si de la discutii cu mai multi jurnalisti, care mi-au cerut un asemenea proiect”, spune pentru REALITATEA.NET, Olguta Vasilescu.

Aceasta crede ca si partidele politice vor fi avantajate de acest demers: „Mai facem o paguba partidelor, care pe de o parte, stim foarte bine au angajati oameni sa posteze injuraturi la adresa adversarilor. De fapt, le facem o economie. si mai e ceva, institutiile statului au inceput sa se sesizeze de pe forumuri. stiu cazuri de oameni publici care au fost chemati la Parchet, la DNA, dupa ce procurorii citisera pe forumuri niste minciuni. Dar pata ramane: ai fost chemat la DNA”.

Senatoarea social-democrata spune ca exista un grup de lucru la acest proiect de lege, in care deputatul minoritatii armene, Varujan Pambuccian, este prima vioara. „Dansul este si presedintele comisiei de IT din Camera, are mai multe tangente si cunostiinte in acest domeniu. in plus, echipa mea de consilieri traduce in acest moment legislatia care exista in Europa in domeniu.”

Vasilescu spune ca nu vrea sa bage pumnul in gura nimanui: „Nu vrem sa cenzuram pe nimeni. Cei care intra pe forumuri si comenteaza civilizat nu au de ce sa se teama. Dar detinatorii de site-uri vor fi obligati sub amenintarea unor sanctiuni foarte drastice sa modereze mizeriile.”

Senatorea PSD spera ca pana la finele anului, proiectul sau sa treaca prin parlament: „Pana la jumatatea lui septembrie cred ca va fi gata. Voi cere apoi procedura de urgenta”.

Pambuccian: Nu vreau o autoritate a statului care sa monitorizeze internetul, cred in autoreglementare

Deputatul Varujan Pambuccian respinge ideea ca o asemenea activitate sa fie pusa in carca CNA. „Nu stiu de unde a aparut ideea asta ca eu as fi de acord ca CNA sa se ocupe de asa ceva. Din capul lucrului spun foarte clar ca nu sunt de acord ca o autoritate publica sa se ocupe de monitorizarea a ceea ce se intampla pe internet la nivelul continutului. Avem legislatie pentru anumite lucruri care sunt reglementate deja clar, cum ar fi zoofilia, pedofilia. Sa facem din CNA o politie a internetului, nu cred in asa ceva. Astazi monitorizam injuraturi, maine putem monitoriza declaratii intre politicieni”, spune Pambuccian.

Acesta pledeaza pentru o alta solutie: pentru autoreglementare. „Orice forma de autoreglementare a zonei, fie ca vorbim de asociatia bloggerilor, de forme ale societatii civile, e binevenita, entitati carora sa li se confere anumite drepturi.”

Exista clar o problema, spune Pambuccian. „Pe internet poti sa spui orice fel de porcarii. Pe Olguta o inteleg pentru ca a avut o experienta mizerabila. Cat o sa mai fiu eu prin Parlament, o sa ma opun ca internetul sa fie reglementat prin lege. Spre deosebire de internet, televiziunile sunt foarte bine localizate. Internetul e un suport, e ca si cum ai incerca sa reglementezi viata. Nu pot sa ma te duci sa-ti iei o bucatica de Pro Tv, pe cand la internet are acces fiecare”, spune acesta.

„Nu-mi place termenul de autoritate. imi place cel de autoreglementare. Daca eu, Varujan Pambuccian mi-o bag si mi-o scot pe internet, sub numele meu, e in regula, imi asum responsabilitatea pentru cuvintele mele. Problema apare atunci cand asta se face sub anonimat. Sunt de acord asadar sa existe o lege care sa dea putere asociatilor de isp-isti, de bloggeri, de furnizori de content, sa poata sa faca autoreglementare, sa le dea puterea de a sanctiona pe cei care au acceptat regulile, dar nu le respecta mai apoi. Libertatea reprezinta posibilitatea de a face orice, atata vreme cat nu aduce atingere libertatii celuilalt. Asta cred eu. si mai cred ca la inceput demersul nostru va starni un val de furie”, adauga, pentru REALITATEA.NET, deputatul minoritatii armene.

Christian Mititelu: CNA nu poate in acest moment sa se ocupe de monitorizarea internetului

Unul din membrii CNA, jurnalistul Christian Mititelu spune ca institutia din care face parte nu poate prelua in acest moment o asemenea misiune de monitorizare a internetului. „in formatul actual in care CNA urmeaza sa piarda circa 20% din angajati e imposibil. E o discutie teoretic”, spune acesta, care admite ca exista o problema legata de comentariile pe internet: „Cred ca exista o problema, e locul in care infloresc calomnia si insultele. Dar CNA a fost infiintat ca structura intr-o perioada in care erau doar o mana de televiziuni, va fi extrem de greu de urmarit in continuare ceea ce se intampla pe televiziuni al caror numar a explodat”.

Totusi, Mititelu nu respinge varianta in care CNA sa se ocupe de reglementarea internetului in viitor, daca va primi si resurse pentru asta: „Cred ca e o provocare interesanta, dar vom avea nevoie de legi clare in acest sens”. (Realitatea.net)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here