Inovarea – arma esentiala a succesului economic, ignorata de majoritatea firmelor romanesti – concluzie a dezbaterilor din cadrul

0
747
DSC_0033

DSC_0033Simpozionului „Oportunitatile locale sunt sansa castigului tau ’’
Impactul crizei economice asupra mediului de afaceri din Romania poate fi drastic redus prin dezvoltarea culturii antreprenoriale bazata pe inovare ,transfer tehnologic, protectie a mediului si dezvoltare durabila,

  Regiunea Bucuresti-Ilfov fiind una dintre zonele ce ofera multiple posibilitati  de fructificare a oportunitatilor locale de afaceri, in conditiile aplicarii eficiente a armei inovarii tehnologice.
Necesitatea folosirii inovarii ca arma a succesului in batalia pentru performante economice este principala concluzie a simpozionului organizat in data de 6 iulie de Camera de Comert si Industrie Bucuresti (CCIB) in cadrul proiectului Manageri si angajati competenti si PERformanti prin FORMare adecvata pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale si valorificarea oportunitatilor de afacERi prin Inovare – PERFORMERI – ID 63673,  proiect cofinantat din  Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 „Investeste in oameni”.
„Bucurestiul este lider la nivel national in privinta  adaptarii firmelor la schimbarile atat de bruste si neasteptate ale  pietei. Crearea si pastrarea locurilor de munca, chiar si in conditii economice dure, reprezinta, fara indoiala, un succes al mediului de afaceri bucurestean. Dovada sta rata somajului din Capitala, mult mai redusa decat cea inregistrata la nivel national (2%, in martie 2011, fata de 7,08% in octombrie 2010). Consider ca merita sa sublinuiem inca un aspect, anume ca din totalul de 20.000 de someri inregistrati in martie 2011, cca 4.800 erau absolventi de studii superioare, ceea ce demonstreaza ca avem un potential antreprenorial, inovativ, inca insuficient valorificat”, a declarat dl. Dan Gabriel Mihut, directorul general CCIB.
Misiunea Camerelor de Comert este tocmai de a „sprijini si apara interesele generale ale comunitatii de afaceri” (conform legii), iar una dintre modalitatile cele mai eficiente de a indeplini acest rol esential pentru o economie de piata sanatoasa, este de a contribui la dezvoltarea mediului antreprenorial si, implicit, a calitatii antreprenorilor si a managementului afacerilor.
“Singuri, insa, nu vom reusi”, a punctat  directorul general  Mihut si atunci, este nevoie de strangerea si flexibilizarea legaturii cu mediul universitar, respectiv cu acele „universitati care cunosc foarte bine cerintele si tendintele pietei si care nu numai ca isi adapteaza din mers curricula la acesta dinamica fara precedent,  dar au si viziunea evolutiilor viitoare pentru care ii pot pregati pe antreprenori”. CCIB are o excelenta colaborare, devenita traditionala, cu mediul academic si de cercetare.
La randul sau, prof. univ. Dr. dl. Nicolae Vasile, reprezentant al ICPE – CIT – TE, unul din partenerii acestui proiect, sublinia: “Cel mai important lucru care se face intr-o perioada de criza este sa inveti si de aceea proiectul la care suntem si noi parteneri este extrem de important. in Romania si cu precadere in regiunea Bucuresti-Ilfov exista domenii in care criza nu are de ce sa se manifeste, daca afacerile aplica eficient mecanisme de inovare. Ma refer aici la afaceri din domeniul dezvoltarii durabile, precum protectia mediului, resursele umane si energia, precum si la afaceri din domeniul globalizarii, precum tehnologia informatiilor si comunicatiile.”
Principalele oportunitati oferite de regiunea Bucuresti-Ilfov sunt date de caracteristicile acestei regiuni, care se remarca prin cea mai mare concentrare de populatie si de cladiri cu potential de a deveni “cladiri inteligente”, cea mai mare sursa de absolventi de studii superioare, cea mai mare piata locala, cea mai mare infrastructura financiar-bancara, dar si cea mai mare infrastructura culturala. Toate acestea fac din aceasta regiune singura din Romania care nu se afla in ultima categorie de dezvoltare la nivelul Uniunii Europene, respectiv de inovatori modesti, beneficiind astfel de sanse de a indeplini cerintele specifice conceptelor dezvoltarii bazate pe cunoastere.
Proiectul PERFORMERI este un proiect multianual de educare si formare a spiritului antreprenorial. Are ca obiective principale dezvoltarea spiritului antreprenorial in regiunile Bucuresti – Ilfov, Centru si Sud-Vest Oltenia prin cunoasterea si valorificarea oportunitatilor locale de afaceri, precum si imbunatatirea competentelor managerilor de IMM-uri din aceste regiuni in sfera inovarii si eficientei organizationale in scopul restructurarii IMM-urilor prin transfer tehnologic si inovare prin valorificarea mai eficienta a oportunitatilor locale de afaceri.
Biroul de presa al CCIB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here