Inovație în inima naturii: Hologramele aduc zimbrii liberi mai aproape de oameni în Centrul de vizitare din Armeniș

0
1516

Centrul de vizitare din Armeniș, Munții Țarcu, redă de acum date științifice despre zimbru într-un format interactiv, prin cea mai mare proiecție holografică din Europa și încă două instalații construite la granița dintre artă și tehnologie. Vizitatorii care trec pragul Centrului vor putea înțelege comportamentul și impactul zimbrilor asupra naturii într-un mod ludic și imersiv. Datele care „hrănesc” instalațiile sunt colectate în mod continuu din teren, de către stagiari din România și din străinătate ce studiază diverse discipline relevante legate de științele naturii. Aceștia lucrează și locuiesc la Stația de cercetare din satul apropiat, Feneș, inaugurată în acest weekend.

Din toamna acestui an, datele colectate la Stația de cercetare vor fi transpuse în timp real și pe o platformă online care va transforma știința în poveste itinerantă. Oameni din întreaga lume vor putea astfel urmări activitatea zimbrilor și impactul lor în regiune.

WWF, Asociația Măgura Zimbrilor Armeniș (AMZA) și atelierul Modulab duc astfel relația dintre natură și tehnologie la un alt nivel prin inovația trans-disciplinară, în slujba zimbrilor reintroduși în Munții Țarcu, a ecosistemului pe care aceștia îl repopulează, a comunității locale, dar și a turiștilor și cercetătorilor.

Centrul de vizitare Măgura Zimbrilor, pe harta celor mai inovatoare centre din Europa

Cele trei instalații realizate de Modulab în colaborare cu WWF și montate în Centrul de vizitare din Armeniș prelucrează datele științifice colectate pentru a le reda într-un format interactiv. Scopul acestor instalații este de a oferi vizitatorilor o formă de infotainment de calitate și de a-i ajuta să conștientizeze importanța diversității biologice și a prezervării naturii.  Arta, tehnologia și știința aduc povestea zimbrilor aproape de oameni prin:

●      cea mai mare proiecție holografică din Europa, prin intermediul căreia poți vedea comportamentul zimbrului în mediul său natural și cum decurge o zi obișnuită din viața acestui animal fascinant;

●      un joc interactiv despre lanțuri trofice, care construiește o mai bună înțelegere a relației dintre animalele sălbatice și specii vegetale, insecte, păsări, amfibieni;

●      o instalație mecanică care arată impactul pozitiv al reintroducerii zimbrului asupra biodiversității și „cascadele trofice” pe care acesta le (re)declanșează.

Cu ajutorul a peste 50 de voluntari din toată țara, elevi din comunitate, zeci de localnici și designeri contemporani, Centrul a fost în prealabil transformat radical și cuprinde acum, pe lângă cele trei instalații interactive:

●       un spațiu de relaxare pe terasa ce odinioară era acoperită de beton, care acum este decorat cu plante reprezentative pentru Munții Țarcu;

●       o pictură murală realizată de artistul Pisica Pătrată pe toți pereții exteriori ai clădirii, care reprezintă o interpretare creativă a arhitecturii zonei, în contextul natural și peisagistic din care acum face parte, din nou, și zimbrul;

●       un nou mobilier realizat prin tehnici vechi de către arhitectul Ciprian Manda, în cadrul unui atelier de tâmplărie local, unde meșterii au prins din nou drag de îmbinările tip „coadă de rândunică”.

Nu în ultimul rând, Centrul de vizitare este locul unde vizitatorii pot găsi bunătăți locale și produse meșteșugărești realizate în cadrul Asociației Măgura Zimbrilor Armeniș (AMZA).

Stația de cercetare, locul unde se întâlnesc tineri cercetători din toată lumea

Viitori cercetători de pretutindeni din Europa și din lume au acum la dispoziție o Stație de cercetare în satul Feneș, unde se pot dezvolta profesional făcând practică în cadrul proiectului de refacere și conservare a vieții sălbatice prin reintroducerea zimbrului.

Aceștia își pot forma competențe practice și întregi cunoștințele despre natura sălbatică, monitorizând și evaluând impactul zimbrului asupra ecosistemului. Informațiile pe care le colectează sunt introduse în baza de date ce alimentează instalațiile din Centrul de vizitare Armeniș și totodată vor fundamenta sau ghida activitățile de conservare derulate de WWF și Rewilding Europe, împreună cu AMZA și autoritățile locale.

Stația de cercetare a fost amenajată în acest an cu voluntari din țară și din comunitate și cu sprijinul arh. Ileana Mavrodin, cu materiale reciclate și naturale, în incinta vechiului Cămin cultural din satul Feneș care a fost oferit spre folosință de către Primăria și Consiliul Local al Comunei Armeniș. Stația cuprinde și un spațiu de cazare și de lucru pentru studenți.

Ce urmează?

●      Specialiștii WWF vor continua să lucreze cot la cot cu viitoarele generații de profesioniști pentru a înlesni procesele naturale specifice zonelor de sălbăticie, prin reintroducerea de zimbri cel puțin încă 4 ani de acum înainte.

●      Un nou nucleu de reintroducere a zimbrului va fi creat în Munții Poiana Ruscă, în apropierea localității Denuș din județul Hunedoara, și un program național de reintroducere va fi realizat împreună cu Parcul Natural Vânători Neamț și specialiști din universități partenere din România.

Centrul de vizitare și Stația de cercetare au fost realizate print-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană Extinsă, în valoare de 74,983 CHF, în cadrul proiectului „Măgura Zimbrilor, laborator de inovație pentru natura sălbatică”. Refacerea populației de zimbri liberi din Munții Țarcu se realizează în cadrul proiectului „LIFE-Bison: Măsuri urgente pentru recuperarea populației de zimbru în România” finanțat de Comisia Europeană prin programul LIFE și implementat de WWF-România și Rewilding Europe.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here