INS: PIB-ul Romaniei a crescut anul trecut cu 2,9%

0
869

Produsul intern brut a crescut anul trecut cu 2,9%, in termeni reali, fata de 2013, dupa ce in ultimul trimestru cresterea economica a fost de 0,5% fata de trimestrul anterior, serie ajustata sezonier, si de 2,6% comparativ cu aceeasi perioada din 2013, serie bruta, anunta Mediafax.

Astfel, cresterea economica din trimestrul al patrulea a fost in termeni reali de 0,5% fata de precedentele trei luni, in functie de date ajustate sezonier fara corectia cu numarul de zile lucratoare, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Comparativ cu acelasi trimestru din 2013, produsul intern brut a avansat cu 2,6% pe serie bruta si cu 2,5% pe serie ajustata sezonier.

„Ca urmare a revizuirii seriei brute pentru anul 2013, in vederea reconcilierii datelor trimestriale cu cele anuale semidefinitive, si a includerii estimarii Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2014 in seria trimestriala, seria ajustata sezonier a fost recalculata, indicii de volum fiind revizuiti fata de a doua varianta provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul III 2014”, se spune in comunicat.

Cresterea economica din primul trimestru al anului trecut, fata de ultimul trimestru din 2013, a fost ajustata de la 0,8% la 0,3%, iar cea din trimestrul al treilea a fost revizuita in urcare, de la 1,8% la 2,2%, comparativ cu trimestrul al doilea. Datele pentru trimestrul al doilea au ramas nemodificate, la o contractie a PIB de 0,4% fata de primul trimestru al anului.

Raportat la ultimul trimestru din 2013, economia a crescut cu 2,6% in trimestrul al patrulea al anului trecut, dinamica anuala in coborare de la 3,3% in trimestrul al treilea din 2014.

„Consideram ca decelerarea dinamicii anuale a PIB in trimestrul IV a fost determinata de deteriorarea cererii externe nete, cu impact asupra industriei (dinamica anuala a productiei industriale s-a temperat la 2,3% in ultimele trei luni din 2014)”, noteaza Banca Transilvania intr-un raport semnat de Andrei Radulescu, senior economist.

Pe de alta parte, ritmul de evolutie a consumului privat, principala componenta a PIB, s-a consolidat in ultimele trei luni, aspect confirmat si de dinamica comertului cu amanuntul, in urcare anuala la 6,5% in ultimul trimestru.

„De asemenea, estimam o contributie favorabila la dinamica PIB in trimestrul IV din 2014 si din partea consumului public (in context electoral), dar si a investitiilor productive (acestea au inflexionat inca din trimestrul III)”, se mai spune in raport.

in scenariul macroeconomic central actual, analistii BT estimeaza o accelerare graduala a economiei pe termen mediu, cu o crestere a PIB de 3,2% in acest an si de 4,4% in 2016, ca urmare a relansarii durabile a investitiilor productive.

Redinamizarea investitiilor este sustinuta de macrostabilitatea financiara atinsa pe plan intern dupa mai multi ani de ajustare, de nivelul minim record al costurilor de finantare, relansarea creditarii in lei, incasarile record din exporturi si perspectiva redresarii economiei zonei euro, dar si de posibilitatea accelerarii investitiilor publice.

Comisia Europeana a revizuit in urcare, la inceputul lunii, prognoza privind evolutia PIB pentru anul trecut, de la 2% la 3%, datorita rezultatelor bune obtinute in trimestrul al treilea, pe fondul intensificarii peste asteptari in zona consumului privat si a exporturilor.

Totodata, pentru 2015 estimarea Comisiei s-a apreciat de la 2,4% la 2,7%.

Banca Mondiala a revizuit la mijlocul lunii ianuarie prognoza pentru cresterea economica de anul trecut, de la 2,7% la 2,6%, dupa ce nivelul fusese ajustat in octombrie, fata de estimarea de 2,8% in iunie.

Compania Coface estima la finele lunii ianuarie un avans al PIB in 2014 de maxim 2,5%, nivelul de anul trecut depinzand de consumul din luna decembrie.

„in toamna am estimat un avans de 2,2% pentru 2014, insa data fiind evolutia din primele noua luni estimam ca la sfarsitul anului trecut cresterea va fi mai puternica, de 2,5%. Romania are nevoie de mai mult decat atat pentru a recupera decalajele, dar 2,9% in primele noua luni ale anului este o evolutie buna”, afirma directorul Coface, Constantin Coman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here