Separat de instrumentarea marilor cazuri de evaziune fiscalã, pe fondul cresterii cererii si a consumului de bunuri si servicii din perioada urmatoare, conducerea DGAF a dispus intensificarea controalelor operative incepând cu 6 iunie a.c., pentru a preveni fenomene circumscrise economiei subterane, evaziunii fiscale, indisciplinei financiare, neconformarii la declararea si plata obligatiilor fiscale.
Astfel, directiile regionale antifrauda de la nivelul intregii tari vor documenta si organiza actiuni de monitorizare si control antifrauda operative, care vor viza urmatoarele sectoare:
· domeniul recoltarii cerealelor, moraritului si panificatiei
· centre comerciale angro din zone cu risc fiscal si cu activitate semnificativa,
· restaurante, baruri, cluburi
· zone cu aglomerare de comercianti en-detail cu risc fiscal ridicat
· prestari de servicii direct catre populatie: turistice/agrement, sportive/medicale de estetica/intretinere, intretinere si reparatii auto
· livrari de bunuri cu amanuntul catre populatie: agroalimentare, imbracaminte si incaltaminte, menaj, materiale de constructii, jucarii, electrice.
Actiunile de monitorizare si control vor fi efectuate inclusiv in zile de sâmbata si duminica, in functie de specificul activitatilor comerciale vizate.
inainte de desfasurarea controlului, vor exista activitati de documentare la fata locului si de analiza a informatiilor din bazele de date disponibile, dar si din surse externe deschise, in vederea identificarii principalelor zone cu volum ridicat al comertului si nivel scazut de fiscalizare a veniturilor.
in pregatirea actiunilor de control, vor fi valorificate petitiile/sesizarile si informatiile disponibile in bazele de date cu privire la valoarea platilor in trezorerie.
in selectarea agentilor economici ce vor fi controlati vor fi avute in vedere inclusiv informatiile obtinute in contextul operatiunilor Cristal, Venus, Hermes, Helios.
Totodata, componenta de pregatire a controlului va include furnizarea catre echipele operative de control a informatiilor relevante de risc, precum: situatii de consemn la frontiera, tranzactii cu risc fiscal, antecedente contraventionale, sesizari penale.