Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), în parteneriat cu CCBRU – Camera de Comerț Bilaterală România-Ucraina au organizat, în Aula Carol I a Palatului CCIB Business Center, ”Întâlnirea de afaceri România-Ucraina”, dedicată promovării schimburilor comerciale și cooperării economice între cele două țări. Evenimentul s-a desfăşurat în marja unei misiuni economice organizată de Administrația regiunii Vinnița, condusă de Volodymyr Merezhko, director pentru cooperare internațională.
La sesiunea oficială a evenimentului, deschisă și moderată de prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, președintele Camerei bucureștene, au fost prezenți: Olexandr Sliusarenko, secretar economic în cadrul Ambasadei Ucrainei în țara noastră, Mariana Mihăileanu, secretar general al CCBRU, Adrian Ionescu, consilier în cadrul Departamentului de Comerț Exterior al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, și Corina Vulpeș, director în cadrul EximBank.
Au participat oameni de afaceri reprezentând 12 companii din regiunea amintită, ce activează în: agricultură și industria agro-alimentară (ulei alimentar, legume și fructe proaspete, lapte și produse lactate, carne și produse din carne, semințe), industria lemnului (produse din lemn, mobilier școlar și pentru copii), cabluri electrice, mașini agricole și piese de schimb pentru acestea, conducte și fitinguri pentru furnizorii de apă și gaz, echipamente de procesare a laptelui, sisteme de epurare a apei, proiectare și construcție ferme agricole, care au avut oportunitatea de a intra în dialog cu oameni de afaceri români, interesați să dezvolte afaceri cu parteneri din Ucraina.
Salutând delegația din Ucraina, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a făcut o prezentare a activității CCIB și a punctat interesul Camerei bucureștene pentru promovarea contactelor economice între mediile de afaceri din cele două țări. În acest context, a anunțat că la sfârșitul acestei luni, Iuliu Stocklosa, vicepreședinte al CCIB, prezent la eveniment, va efectua o vizită de lucru în Ucraina, cu scopul de a reactiva relațiile de colaborare cu CCI din Kiev.
Volodymyr Merezhko a făcut o prezentare amplă a regiunii, punctând: oportunitățile oferite de poziția geografică, potențialul economic, îndeosebi în domeniile: agricol (2 mil. ha. teren fertil) și prelucrarea produselor agro-alimentare (cea mai mare fabrică de ulei alimentar din lume, care asigură 3% din producția mondială, cel mai mare combinat din Europa de creștere a puilor și prelucrarea cărnii de pasăre, precum și interesul pentru dezvoltarea altor ramuri industriale, dintre care amintim: industria de echipamente, industria chimică, tehnologia informației și industria energetică. Șeful delegației din Ucraina a invitat partenerii români să includă în agendă o misiune economică în regiunea sa și să ia în calcul semnarea unui acord de colaborare cu Clubul de Afaceri Vinnița, structură parteneră a Administrației.
Exprimând aprecierea pentru modul în care a fost organizat evenimentul, Olexandr Sliusarenko, atașat economic în cadrul Ambasadei, a subliniat că piața românească este atractivă pentru firmele din țara sa și a exprimat întreaga susținere pentru firmele ucrainene care vor să dezvolte afaceri în România, sau care vor să exporte în țara noastră.
Mariana Mihăileanu, secretar general al CCBRU, a amintit că de trei ani regiunea Vinnița derulează un program de dezvoltare a relațiilor bilaterale cu județul Iași și a exprimat speranța că un astfel de program ar putea fi operațional și cu Bucureștiul.
Corina Vulpeș, director la Eximbank, a prezentat sprijinul pe care-l poate acorda instituția pe care o reprezintă exportatorilor români pe piața Ucrainei, precum și colaborarea pe care o are cu Banca de Export-Import a Ucrainei.
În a doua parte a evenimentului, oaspeţii şi-au prezentat activitatea şi au intrat în dialog cu reprezentanţii firmelor româneşti care au răspuns invitaţiei CCIB, în cadrul sesiunii B2B.
Informații de background
În 2018, valoarea schimburilor comerciale ale României cu Ucraina se cifra la 1.610,2 mil. USD (+11% față de perioada corespunzătoare a anului precedent), din care exporturile către această ţară au fost în valoare de 620,8 mil. USD (+14%), iar importurile româneşti s-au ridicat la 989,4 mil USD (+9,2%). Tendința de creștere s-a menținut și în primele 4 luni din acest an (date disponibile), înregistrându-se un volum de 566 mil.USD (+3,9% față de perioada similară din 2018), din care exportul 216,6 mil. USD (+5,5%), iar importul 349,5 mil.USD (+3%).
Biroul de Presă al CCIB