Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), dr. ing. Costică T. Mustață, și prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, secretar general, au avut o întrevedere cu Sude Gürcan, consilier comercial în cadrul Ambasadei Republicii Turcia în România, sosită recent la post în țara noastră. Principalul obiectiv al întâlnirii l-a constituit identificarea unor modalităţi concrete care să conducă la consolidarea și dezvoltarea relaţiilor dintre cele două ţări, atât în domeniul economic, cât şi în cercetare şi în sectorul academic.
În deschidere, dr. ing. Costică T. Mustață a realizat o prezentare succintă a Camerei bucureştene, subliniind recunoaşterea de care se bucură organizaţia noastră în ţară şi străinătate şi punctând câteva particularităţi ale activităţii noastre. În acest context, președintele CCIB a subliniat interesul pentru reluarea colaborării cu organizații similare din Turcia, în vederea organizării, în comun, a unor evenimente care să permită o mai bună cunoaștere a oportunităților de afaceri oferite de cele două țări. În opinia dr. ing. Costică T. Mustață organizarea la București a unei ediții a „Zilei Oportunităților de Afaceri (ZOA)” dedicată Turciei, urmată de forumuri de afaceri axate pe întâlniri B2B și de o misiune economică în această țară constituie instrumente eficiente pentru dezvoltarea colaborării bilaterale.
Potrivit președintelui CCIB, industria constructoare de mașini, domeniul echipamentelor industriale complexe, tehnologia informației, sectorul turistic și de cel educațional oferă oportunități reale de colaborare, care pot fi valorificate de cele două comunități printr-o mai bună cunoaștere reciprocă și printr-un dialog deschis și pragmatic. În ceea ce privește componenta educațională și academică, secretarul general al CCIB a subliniat deschiderea țării noastre nu numai pentru schimburile de studenți și de profesori, ci și pentru cooperarea în proiecte de cercetare.
Consilierul comercial al Ambasadei Republicii Turcia în România a exprimat întreaga deschidere în ceea ce priveşte colaborarea cu CCIB, inclusiv pentru asigurarea unui schimb constant de informaţii de afaceri, în beneficiul celor două comunităţi de business, mulțumind pentru diseminarea către membrii CCIB a oportunităților oferite de programele Ministerului turc al comerțului de participare la târgurile și expozițiile internaționale organizate în această țară. De asemenea, Sude Gürcan a apreciat că, pe lângă reactivarea colaborării între organizațiile camerale din cele două țări, următorul pas poate viza organizarea unor întâlniri sectoriale.
Informații de background
Republica Turcia este principalul partener comercial al României între statele din afara Uniunii Europene (UE) și pe locul șase în general. La export, Turcia reprezintă principala piață de absorbție a mărfurilor trimise din România în spațiul extracomunitar și a noua piața în general, iar la import a doua piață de provieniență a mărfurilor intrate în țara noastră din afara UE (după R. P. Chineză) și a șaptea piață în general. Volumul total al schimburilor comerciale româno-turce în primele unsprezece luni ale anului 2019 (date disponibile) a fost de 6,2 miliarde USD, din care 2,2 mld. USD export și 4 mld.USD import.
La 31 decembrie 2019, în România erau înregistrate 15.832 firme cu capital turcesc, reprezentând 7% din totalul firmelor cu capital străin din țara noastră (locul 3, după Italia și Germania), cu un capital social subscris în valoare de 812 mil. USD, care plasează Turcia pe locul 16 între statele investitoare în țara noastră.
Biroul de Presă al CCIB