Interes pentru dezvoltarea cooperarii romano-albaneze

0
819

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, a avut o intrevedere cu Excelenta Sa Ilir Tepelena, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Republicii Albania in Romania, aflat la inceputul mandatului in tara noastra, si cu Aleks Jaso, consilier economic in cadrul Ambasadei.

in cadrul intalnirii s-a urmarit identificarea unor modalitati concrete de colaborare, tinand seama de importanta abordarii cooperarii bilaterale in context regional, precum si de o anumita complementaritate a celor doua economii.

„Valoarea schimburilor comerciale romano-albaneze este redusa, insa exista potential pentru cresterea si diversificarea acestora. De asemenea, cred ca in zona balcanica exista oportunitati de afaceri insuficient exploatate, iar deschiderea unui Birou de reprezentare al CCIB in acest spatiu poate conduce la dezvoltarea cooperarii in plan regional”, a declarat presedintele CCIB cu aceasta ocazie.

Organizarea, in toamna acestui an, in parteneriat cu CCI Tirana, a unui pavilion national albanez in cadrul TIB, promovarea potentialului economic si investitional al acestei tari in cadrul Zilei oportunitatilor de afaceri, organizarea unor Forumuri de afaceri cu o puternica componenta B2B atat la Bucuresti, cat si la Tirana reprezinta in opinia ambelor parti formule verificate si eficiente pentru dezvoltarea relatiilor economice si comerciale romano-albaneze.

„intalnirile B2B sunt deosebit de importante pentru a identifica domeniile-cheie care pot contribui la majorarea schimburilor comerciale romano-albaneze”, a subliniat ES Ilir Tepelena. in opinia ambasadorului Albaniei la Bucuresti, turismul, energia, agricultura si industria de prelucrare a produselor agro-alimentare reprezinta sectoare in care oamenii de afaceri din cele doua tari pot dezvolta proiecte de succes.

Desi in 2014 schimburile comerciale romano-albaneze au crescut cu 8,6% comparativ cu anul precedent, valoarea acestora ramane relativ redusa, cifrandu-se la 60,3 mil. USD, din care 52,2 mil. USD reprezinta exportul romanesc in Albania si 8,1 mil. USD, valoarea importurilor din aceasta tara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here