Interes pentru dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu Republica Cipru

0
1625

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie România – Cipru şi Baker Tilly Romania, cea de a XIII-a ediţie a „Zilei oportunităţilor de afaceri”, dedicată colaborării comercial-economice cu această ţară. Este al treilea eveniment din acestă serie organizat după mutarea CCIB în sediul istoric.

În cadrul acestei ediţii, oameni de afaceri din diverse domenii de activitate au avut posibilitatea de a se întâlni într-un cadru structurat cu: ES Dimitris Hatiargyrou, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Cipru în România, Marios Klitou, consul onorific al României la Limasol, om de afaceri și investitor în România și cu Horia Mintaș, directorul Departamentului InvestRomania din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

„Am ales Ciprul pentru că avem relații de cooperare tradiționale, potențate de apartenența celor două țări la Uniunea Europenă, precum și de existența unei comunități românești puternice pe Insula Afroditei. Deși relativ mică din punct de vedere al suprafeței și al populației, această țară oferă oportunități interesante, îndeosebi în turism și servicii. Evenimentul de astăzi vizează, pe lângă prezentarea unor informații valoroase despre potențialul economic al acestei țări, și identificarea companiilor românești interesate să participe la misiunea economică pe care CCIB dorește să o organizeze în a doua parte a acestui an în Cipru, ca parte a unui proiect mai amplu dedicat țărilor din sud-estul Europei”, a declarat președintele Camerei bucureștene, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu.

Principalele subiecte abordate au vizat: situaţia actuală şi tendinţele în comerţul exterior cu Republica Cipru; potenţialul economic al acestei ţări; posibilitățile de a sprijini internaționalizarea afacerilor firmelor românești și cipriote, oportunități de afaceri și investiționale pe care le oferă Ciprul, precum și preocupările Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat pentru promovarea cooperării economice și schimburilor comerciale internaționale, precum și a atragerii investițiilor străine, cu accent pe relațiile cu Republica Cipru.

„Suntem aici să analizăm posibilitățile reale de impulsionare a relațiilor economice și comerciale româno-cipriote. Sper ca această întâlnire și cele care vor urma să constituie pași eficienți în identificarea de oportunități de afaceri pentru ambele părți și în direcția dezvoltării cooperării bilaterale”, a declarat ES Dimitris Hatiargyrou, ambasadorul Republicii Cipru în România. Potrivit consului onorific al României la Limasol, Marios Klitou, economia cipriotă este în creștere, anul acesta fiind așteptată o majorare cu 3,2%, domeniile cheie fiind: turismul, sectorul energetic, sectorul bancar și cel al fondurilor de investiții.

Cu acest prilej, reprezentanții Baker Tilly, companie cipriotă de consulting care operează și în România, au susținut o prezentare foarte bine primită de public, privind structurarea investițiilor ţinând cont de schimbările fiscale internaționale, iar directoarea generală pentru România și Republica Moldova, Camelia Horlaci, a făcut o prezentare a filialei din țara noastră și a serviciilor pe care le oferă.

Republica Cipru este al patrulea investitor străin în România, cu investiţii în industrie, imobiliare, comerţ, servicii, turism, telecomunicaţii etc. La 31 ianuarie 2018 erau înregistrate în ţara noastră 5.936 societăţi cu capital cipriot, reprezentând 2,76% din numărul total de firme cu capital străin. Capitalul investit era de 4,54 miliarde euro reprezentând 10,45% din totalul capitalului social străin subscris în România. La 31 decembrie 2017, totalul schimburilor comerciale dintre România și Cipru a fost de 96,5 mil. euro (-8,7% față 2016). Exporturile au însumat 59,3 mil. euro (-23% față de 2016), iar importurile 37,2 mil. euro (-11,5% față de 2016).

Seria seminariilor „Ziua oportunităţilor de afaceri” a debutat în septembrie 2013, cu un eveniment dedicat SUA, urmat de altele care au vizat: Orientul Apropiat şi Mijlociu, regiunea magrebiană, Balcanii de Vest, Marea Britanie şi Australia, Arabia Saudită, Iran, India, Bosnia-Herţegovina, Republica Cehă, dar şi ţările vecine, precum Republica Moldova, Ucraina şi Ungaria.

Biroul de Presă al CCIB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here