Joi, 5 martie 2015, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, a avut o intrevedere cu Excelenta Sa Boutheina Labidi, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Republicii Tunisiene in Romania si cu Hasna Tizaoui, prim-secretar in cadrul Ambasadei.
Principalul obiectiv al intalnirii a vizat reactivarea unor proiecte anterioare si identificarea unor modalitati concrete de dezvoltare a relatiilor economice si comerciale bilaterale, in contextul in care, potrivit strategiei de relatii externe aprobate de Colegiul de Conducere al Camerei bucurestene, abordarea zonei de nord a Africii reprezinta o prioritate.
„Reluarea relatiilor cu CCI tunisiene, organizarea de catre Camera bucuresteana in luna iunie a acestui an a unei misiuni economice in R. Tunisiana, urmata de un eveniment similar desfasurat in Romania, precum si activarea unui Consiliu de Afaceri Romano-Tunisian, dupa un model ce si-a dovedit viabilitatea pe relatia cu Egiptul, dar si pe alte spatii pot constitui pasi eficienti in vederea dezvoltarii relatiilor economice si comerciale bilaterale”, a subliniat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu in cadrul intrevederii.
„Este important ca oamenii de afaceri romani sa mearga in Tunisia, tara stabila din punct de vedere politic si care are capacitatea institutionala si mecanismele economice necesare pentru o cooperare reciproc avantajoasa”, a afirmat Excelenta Sa Boutheina Labidi, asigurandu-l pe presedintele CCIB de intreg suportul Ambasadei pentru proiectele Camerei bucurestene pe relatia cu tara sa.
Tunisia reprezinta a patra piata de desfacere a produselor romanesti in Africa, dupa Algeria, Maroc si Libia. Valoarea schimburilor comerciale dintre cele doua tari este in continuare modesta, desi in 2014 a avut loc o crestere a acestora cu circa 50% fata de anul precedent, datorita dublarii exporturilor romanesti (de la 124 mil. USD la 253,5 mil. USD). Romania exporta in Tunisia, in principal, produse petroliere prelucrate (57% din total exporturi) si cereale (23%) si importa masini si aparate electrice (57%) si produse chimice (15%).