Dan Leabu, Softair: Razboiul ca o relaxare

0
1667

In lumea occidentala jocul de „SOFTAIR” este considerat deja o disciplina sportiva, dispunand de federatii, arbitri, organizari de turnee si premii importante. El se bazeaza in intregime pe filosofia simularilor de combat, a scenariilor strategice si a desfasurarilor tactice, scenariile de joc fiind proiectate in functie de tipologia terenului sau numarul de jucatori. in Romania este o activitate relativ noua, fiind prezenta de aproape patru ani, dar este extrem de populara in Japonia, SUA, Italia, Germania, Anglia. Putem afirma fara teama de a gresi ca este un joc raspandit deja pe aproape tot mapamondul. Pentru a afla mai multe anaunte, am stat de vorba cu Dan Leabu, Director Executiv N&D STIL.

Ce ne puteti spune despre istoria acestui joc?

Fenomenul „SOFTAIR” a luat fiinta in anii ’80, in Japonia, locul unde o companie a fabricat prima copie la scara 1:1 a unei arme de foc, care folosea ca munitie bile din plastic de 6 mm (bb’s). Curand, alte companii au imbunatatit modelul initial, folosind un sistem pneumatic pe gaz pentru propulsarea bb’s, lucru ce a permis armelor sa poata functiona si in modul de „foc automat”. La inceputul anilor ’90 s-a pus la punct sistemul electric de propulsie a bb’s. Armele de infanterie utilizate in timpul jocului sunt de tip pneumatic, din material plastic sau aliaje usoare, de productie industriala, care se afla in regim de libera vanzare si care sunt adaptate pentru tragerea cu bile de plastic bb calibrul 6 mm.

Datorita caracteristicilor ce fac din „SOFTAIR” un sport de echipa, competitiv si totodata dinamic, acesta a devenit in scurt timp foarte popular in intreaga Asie. in Europa si America de Nord (unde paintball-ul era „la el acasa”) „SOFTAIR” a fost introdus de cei care luasera contact cu el in Japonia si care au adus fotografii si inregistrari video ale aventurilor traite de ei, luptand alaturi de elitele softair-ului japonez. Una dintre primele echipe s-a infiintat in Canada, prin anii ’80, si a ajutat la diseminarea rapida a culturii si armelor „SOFTAIR”. Aparitia internet-ului a determinat stabilirea unor punti globale de comunicare intre pasionatii acestui joc, marcand astfel intrarea „SOFTAIR” in galeria jocurilor practicate la nivel mondial.

Care este modul de desfasurare al unei partide de „SOFTAIR”?

Jocul se bazeaza pe bunul simt si onestitatea fiecarui participant. La joc participa doua sau mai multe echipe, inarmate si echipate in conformitate cu Regulamentul de joc. Jocul se deruleaza dupa un scenariu bine determinat, conceput astfel incat sa utilizeze la maximum resursele de teren aflate la dispozitie pentru indeplinirea obiectivelor planificate.

In teritoriul de joc nu se include campusul echipelor. Obiectivul echipei este acela de a indeplini misiunea impusa de scenariu. Steagul alb serveste, ca si in situatiile de lupta reala, pentru desemnarea echipei ce a capitulat, fiind totodata si atributul negociatorului.

De ce sunt preferate jocurile de tip militar in demersurile de educatie experentiala ale adultilor?

Unul dintre mijloacele prin care se indeplinesc obiectivele de dezvoltare ale adultilor in contextul team building-urilor il constituie tipul de interactiune directa in realitatea imediata, exact modelul pe care il presupun jocurile de echipa bazate pe asa numitele rigori de tip militar. Aceasta inseamna, in primul rand, interactiunea dintre membrii echipelor laolalta cu acel tip particular de interactiune pe care il presupune interactiunea dintre om si arma. „SOFTAIR” prezinta marele avantaj de a putea exploata extrem de intens acest tip de traire, emotie datorata, in principal, realismului armelor folosite, precum si modului de functionare al acestora.

Asadar, o partida de „SOFTAIR” pentru a descoperi beneficiile unui joc de echipa in aer liber?

Cu siguranta! De asemenea, va invit sa descoperiti intreaga filosofie pe care este construit conceptul „SOFTAIR” in magazinul de prezentare si vanzare, situat in strada Serban Voda la numarul 43 sau pe site-ul www.softair-games.ro . Aici veti gasi, sub forma unor replici absolut fidele originalelor, armele, „munitia”, imbracamintea, echipamentele si accesoriile folosite in mod real de armatele lumii, toate produsele fiind concepute la standarde outdoor si caracterizate prin rezistenta, fiabilitate si calitate superioara, in conditiile unor preturi absolut accesibile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here