Nu fără juste așteptări, electoratul a votat masiv programul propus de Partidul Social Democrat (P.S.D.).
Sectorul economic și implicit membrii Confederatiei Patronatul Roman (C.P.R.) fac parte din electorat.
Am așteptat programul de guvernare P.S.D. – A.L.D.E. și am constatat că acesta este generos în conținut.
Ulterior s-a dovedit că între promisiuni și realitate este o cale lungă.
C.P.R. nu are pârghii pentru a-și arăta nemulțumirea față de incoerența din sistem, nu are instrumente de presiune pentru a constientiza decidenții să mențină un real echilibru social.
Mediul privat are doar obligații: de a se supune actelor normative care de cele mai multe ori sunt străine de realitate, de a angaja,califica si plati forță de muncă, de a achita integral și la timp avalanșa de impozite și taxe impuse samavolnic de legislativ, de a accepta agresiunea statului manifestată prin nenumăratele sale organe de control, de a suporta aroganța, bâlbâiala și incoerența puterii administrative.
C.P.R. nu face politică, se conformează doar reglementărilor date de politicieni, angajează forță de muncă și plătește biruri. Ține, atât cât poate, structura statului în funcțiune, structură diversă, în cea mai mare parte utilă, dar, din păcate și cu componente inutile, fără rost, fără rezultate, consumatoare de resurse bugetare. Avem în vedere nou înființatul Minister al Consultării Publice și Dialogului Social în fruntea căruia se află dl. ministru Gabriel PETREA.
Acest minister are tot ce îi trebuie: ministru, secretari de stat, cabinete dotate cu personal, salariați (95 de posturi finanțate de la bugetul de stat, exclusiv deminitarii și angajații cabintelor), mijloace tehnice, parc auto, buget etc.
Cu toate acestea, ministerul, pe latura dialogului social, nu există, nu se implică, nu face nimic concret, este invizibil. Are în schimb o multime de obiective, scopuri și atribuții stabilite prin actul normativ de infiintare si functionare pe care insa, niciunul din demnitarii ministerului, în frunte cu inexistentul ministru Gabriel PETREA, nu le-a realizat.
Se naște firesc întrebarea :cui folosește menținerea în plată a unui astfel de aparat ?
Dacă s-ar hotărî desființarea acestuia, evenimentul nu ar fi regretat de nimeni, nu ar produce nimănui vreo surpriză, deoarece nimeni nu a remarcat existența acestuia și nu a simțit vreun sprijin. Poate există, totuși, o excepție: Ministerul Finanțelor Publice, care ar economisi o importantă parte din cheltuieli.
Pe această cale, C.P.R. solicită d-lui. ministru Gabriel PETREA ca, până la desființarea ministerului, să se trezească, să-și amintească obligațiile funcționale și angajamentele Guvernului din care face parte, să constate că în România nu există dialog social, că sectoarele economiei reale nu sunt reprezentate și protejate, că C.E.S. nu funcționează (cu excepția resursei bugetare alocate acestuia, pe care o consuma fara a produce nimic), că superficialitatea și lipsa de coerență aduce profunde deservicii coaliției guvernamentale.
Da, d-le. ministru Gabriel PETREA, va rugăm să luați act de o realitate pe care, cu excepția Guvernului din care faceți parte, o cunoaște toată lumea: nu existați, sunteți inutil, consumați o resursă bugetară fără a da nimic în schimb.
C.P.R. va continua să vă monitorizeze, conform propriului statut și în interesul membrilor si partenerilor noștri.