Investitorii asteapta cu ingrijorare rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European, preocupati de sansele ca partidele eurosceptice sa castige teren, ceea ce ar pune sub semnul intrebarii o serie de reforme cheie la nivelul UE si ar putea agrava instabilitatea din Ucraina, anunta Mediafax.
Obligatiunile statelor europene cu probleme financiare au scazut in ultimele zile pe piete si au impins in sus costurile de finantare, investitorii fiind ingrijorati in principal de posibilitatea unor scoruri bune ale partidelor anti-UE in tari precum Grecia sau Italia.
in Grecia, guvernul de coalitie insarcinat sa continue aplicarea masurilor de austeritate si a reformelor structurale convenite cu institutiile financiare internationale este sustinut in parlament de o majoritate foarte fragila, vulnerabila in cazul unei performante bune la alegerile europarlamentare din partea partidelor care se opun acordului de finantare externa. Declansarea alegerilor generale anticipate pare o posibilitate in ochii investitorilor.
in Italia, un rezultat slab pentru Partidul Democrat al premierului Matteo Renzi ar intarzia reforme esentiale pentru consolidarea increderii investitorilor.
Totodata, ascensiunea partidelor eurosceptice in nordul Europei ar putea reduce viteza de reactie a Uniunii Europene in cazul unei reaprinderi a crizei din zona euro, considera analistii intervievati de Reuters.
„Pare ca vom vedea scoruri mai bune din partea partidelor de extrema-dreapta, ceea ce inseamna ca gestionarea unor noi evenimente de tipul crizei din zona euro de catre autoritatile europene va fi un demers mai dificil”, comenteaza Victoria Clarke, economist la Investec.
Duminica, in timp ce alegatorii din 21 de state UE ies la urne in scrutinul pentru Parlamentul European, in Ucraina au loc alegerile prezidentiale, din care ar trebui sa rezulte o administratie cu legitimitate democratica. Favoritul din sondaje, Petro Porosenko, nu pare ca va putea acumula o majoritate absoluta in urma votului de duminica, astfel ca alegerile vor fi decise cel mai probabil intr-un al doilea tur de scrutin, pe 15 iunie.
Alegerile din Ucraina se desfasoara in umbra ciocnirilor violente din estul tarii intre trupe loiale guvernului interimar de la Kiev, instalat dupa inlaturarea regimului pro-rus printr-o revolta violenta, si fortele separatiste si-au declarat independenta si doresc alipirea la Federatia Rusa.
„Daca ne vom indrepta catre un al doilea tur de scrutin (in Ucraina – n.r.), atunci ar putea aparea presiuni asupra activelor de risc pana cand se va instala o administratie cat de cat stabila. Deci am putea traversa doua saptamani destul de dureroase, ceea ce ar sustine posibilitatea ca Banca Centrala Europeana sa adopte noi masuri de relaxare a politicii monetare in 5 iunie (cand va avea loc urmatoarea sedinta a Consiliului BCE – n.r.)”, a adaugat Clarke.
Majoritatea economistilor anticipeaza ca BCE va reduce dobanda de politica monetara la sedinta din 5 iunie, de la nivelul actual de 0,25%, minim istoric.
Duminica incepe, in Portugalia, un forum de trei zile gazduit de BCE, unde vor fi prezenti presedintele institutiei, Mario Draghi, si mai multi membri din board. in continuare, investitorii vor urmari datele privind masa monetara din zona euro si inflatia din Italia si Spania.
„Revenirea economica din zona euro se instaleaza, dar inflatia este cu mult sub tinta BCE si exista riscul ca regiunea sa fie cuprinsa de deflatie. Astfel, ar putea fi justificata o politica monetara mai expansionista”, potrivit unei note a analistilor bancii Standard Chartered.