Isarescu: Cine va mai acorda credite imobiliare, daca rambursarea se va face in cladiri?

0
868
isarescu, avertizare, avant, economic

Orice initiativa legislativa care prevede ca debitorii bancilor pot restitui imprumuturile cu imobilele depuse garantie pentru credite va descuraja total creditarea, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a intrebat cine va mai acorda finantari imobiliare in aceste conditii, informeaza Mediafax.

„Referitor la ultimele initiative legislative, intreb si eu public: cine va mai acorda credite imobiliare daca se preconizeaza prin lege ca rambursarea se va face in cladiri?! Aceasta initiativa omoara din start creditarea viitoare. in consecinta, solutiile de tipul „credit dupa nevoi, rambursari dupa disponibilitati” dezechilibreaza balanta intre debitorii actuali si viitori, nu are rost sa-i impovaram pe viitorii debitori cu greseala din trecut si prezent. Este subminata viabilitatea activitatii bancare”, a declarat marti Isarescu la conferinta „Viitorul modelelor de business bancar”, organizata in cadrul evenimentelor dedicate aniversarii a 135 de ani de la infiintarea Bancii Nationale a Romaniei.

El a reamintit ca banii acordati de banci sub forma de imprumut sunt banii deponentilor, care isi asteapta banii inapoi impreuna cu o dobanda, nu sub forma de „ferestre, case, acoperisuri”.

Guvernatorul a punctat ca bancile nu urmaresc acumularea de proprietati imobiliare depuse garantie, nu sunt dezvoltatori imobiliari, nici agentii imobiliare si nici institutii de binefacere.

In ceea ce priveste solutiile post-criza in sistemul bancar, Isarescu a precizat ca vede o crestere moderata a creditului in perioada urmatoare, care nu ar mai putea inregistra o evolutie precum cea din anii 2006-2009. Totodata, se va deplasa accentul dinspre volum inspre calitatea creditarii si va creste importanta finantarii locale, atat din punctul de vedere al resurselor locale atrase, cat si al creditarii entitatilor locale, in principal IMM-uri.

„Aceasta ultima tendinta, importanta finantarii locale pe partea de pasive si active, se inscrie nu numai in Romania, ci si la nivel european, si anume revenirea a circa 40% din banci la un model clasic, cu finantare pe baza depoozitelor. Vom avea banking modern cu telefonul, dar cu metode clasice, revenim la metoda clasica de creditare. Creditam agricultura primavara ca sa iei banii inapoi toamna (…) si atunci nici bancherii nu se vor mai plange ca au ajuns agentii imobiliare”, a mai spus guvernatorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here