Isarescu: Cursul de echilibru este o "cutie neagra". Efectul de turma este dominant in sistemul bancar

0
774
profit-euro-litere

profit-euro-litereCursul de echilibru pe care toata lumea il viseaza este o „cutie neagra” si poate sa difere in functie de perioade, iar miscarile care duc la supraevaluarea sau subevaluarea monedei sunt determinate si de un efect de turma care domina in sistemul bancar, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

„Nu jignesc pe nimeni. Efectul de turma este un efect dominant in sistemul bancar. (…) Cursul de echilibru pe care toata lumea il viseaza este o cutie neagra. Pentru oricare moment istoric si pentru oricare alta perioada putem sa avem un alt curs de echilibru”, a spus Isarescu intr-o prezentare cu ocazia primirii titlului de doctor Honoris Causa de la Universitatea Romano-Americana.

El a aratat ca efectul de turma din sistemul bancar conduce uneori la un „overshooting” al cursului, in sensul ca acesta tinde sa fie ori supraevaluat, ori subevaluat.

„Deci cursul tinde sa fie ori supraevaluat, ori subevaluat si, din aceste miscari, in timp, se stabileste cursul de echilibru sau cum mai bine spune cineva in prezent, the fair value (valoarea optima), cea care optimezeaza cel mai bine echilibrul de pe piata monetara”, a mai spus Isarescu.

De la inceputul anului, leul s-a apreciat cu 1,2% in raport cu moneda europeana, de la un curs de 4,2848 lei/euro la 4,2341 lei/euro joi. Cea mai joasa cotatie din acest an a fost publicata la finele lunii aprilie, de 4,0735 lei/euro, cand a fost atins minimul incepand cu luna martie 2010. (Mediafax)
Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here