Isarescu indeamna oamenii de afaceri arabi sa investeasca in infrastructura si turismul din Romania

0
912
isarescu

isarescuGuvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a indemnat investitorii din zona Golfului sa se orienteze catre investitii in infrastructura, inclusiv catre portul Constanta, care reprezinta „o poarta de intrare in Europa foarte eficienta”, dar si spre agricultura, energie si turism.

„In Romania sunt mult mai multe oportunitati de investitii decat ne putem noi imagina. Le putem vedea – ca sa il citez pe presedinte – din elicopter, dar si din cifre. Potentialul tarii este semnificativ si de ce are nevoie aceasta tara? in primul rand cred ca nu de bani, ci de antreprenori, de proiecte viabile si de oameni capabili sa le duca la bun sfarsit. Suntem o tara cu multe proiecte neterminate, acesta este adevarul”, a spus Isarescu, la Forumul Consiliul de Cooperare al Golfului – Romania – Bucuresti: Oportunitati de Afaceri in Europa Centrala si de Sud cu indemnul „Sa accedem impreuna pe drumul spre bunastarea tarilor”.

El a reamintit ca in prezent exista 40.000 de proiecte bugetare de investitii neterminate, ceea ce explica de ce Romania are scadere economica si inflatie ridicata. Guvernatorul a mai aratat ca desi sunt alocate fonduri destul de mari de la buget pentru investitii, rezultatele acestora nu sunt resimtite pentru ca banii nu sunt utilizati eficient.

Isarescu a sugerat investitorilor din Golf sa investeasca in infrastructura, nu numai in cea rutiera, ci si in cea navala.

„De exemplu portul Constanta cred ca reprezinta un interes, o poarta de intrare in Europa extrem de eficienta. Dunarea este o cale de navigatie care te duce pana in centrul Europei”, a spus guvernatorul bancii centrale.

Totodata, el a mai aratat investitorilor ca pot investi in turism, dar ca evolutia acestui sector depinde de imbunatatirea infrastructurii de transporturi, dar si in agricultura.

„In privinta agriculturii, nu mar refer doar la toate aceste prognoze privind deterioarea situatiei pe plan international, ci si la potentialul nefolosit: terenuri, traditie, forta de munca, dar si fonduri europene. Pentru multe din acestea (fonduri UE – n.r.) exista inca un cerc vicios: nu pot fi folosite pentru ca bancile sunt reticente in a le finanta”, a explicat Isarescu.

Oficialul BNR a mentionat ca in agricultura finantarea pare la fel de importanta ca antreprenorii.

El considera ca legislatia in domeniul agriculturii trebuie imbunatatita, pentru ca descurajeaza formarea de ferme eficiente, iar investitorii si bancile vor avea „mari retineri” sa finanteze proprietati mici.

Totodata, guvernatorul bancii centrale a aratat investitorilor ca Romania are o traditie indelungata in domeniul energiei, fiind printre primele state care au explorat si exploatat titeiul, pe cand acesta era utilizat mai ales pentru ungerea rotilor la vagoane.

„Aici avem o traditie indelungata si cred ca ea poate fi folosita cu succes. Sunt si domeniile de energie noi, unde stiu ca tarile din Golf au dovedit un inters deosebit”, a incheiat Isarescu. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here