Jurnalistul Dan Suciu: „Apetitul pentru lucrari publice va mai scadea atunci cand vor exista primarii in insolventa”

0
1150

Guvernul a doptat „Ordonanta de Urgenta privind criza financiara si insolventa unitatilor administrativ-teritoriale”, astfel ca nu va trece mul timp pana cand vor aparea pe harta Romaniei orase sau comune care vor fi declarate insolvente, din cauza restantelor la plata datoriilor catre furnizori sau chiar catre proprii angajati. Una dintre consecinte va fi blocarea oricarei sanse de dialog direct cu firmele care au executat lucrari ce au ramas neplatite, firme care vor trebui sa astepte elaborarea strategiei de redresare financiara.

L-am intrebat pe jurnalistul Dan Suciu – fostul purtator de cuvant al Guvernului Ungureanu – daca posibilitatea ca o primarie sa fie declarata insolventa nu ar putea fi un motiv in plus pentru o firma furnizoare de servicii si lucrari utilitare sa se gandeasca de doua ori inainte de a accepta sa realizeze un proiect pe termen lung, de teama ca primaria contractanta sa nu fie declarata insolventa pe parcurs si sa nu mai plateasca lucrarea executata.

DAN SUCIU:
Poate fi si acest lucru un risc. Tocmai aici este ideea de a nu mai scoate facturi pe banda rulanta si de a lasa firmele sa fie in continuare neplatite! Evident ca apetitul pentru a accesa lucrari publice va mai scadea atunci cand vor exista asemenea primarii in insolventa. si mai este ceva: cand vor fi primarii insolvente, vom intelege ca actualul numar de unitati administrativ-teritoriale este cam mare fata de capacitatea lor de a se sustine! Este evident ca marea majoritatea a primariilor nu reusesc sa-si gaseasca bani prin eforturi proprii. Iar acesta este un alt semn ca exista o „darnicie” prea mare atunci cand se angajeaza personal in aceste administratii locale. Poate ca ar trebui – si acesta este un deziderat pe care si-l asuma toate guvernele, dar nici unul nu-l indeplineste – sa mai fie redus numarul unitatilor administrativ-teritoriale!

Declararea insolventei unei localitati este urmata de aprobarea unui plan de redresare financiara, ceea ce inseamna inclusiv masuri de sporire a veniturilor. Ar fi posibil sa vedem impunerea unor noi taxe locale, din aceasta cauza?

DAN SUCIU:
in momentul in care primarul nu mai are puterea de a stabili aceste decizii, sigur ca ar fi posibil! tine de autoritatile locale sa-si mareasca inclusiv taxele pe proprietate, dar aceste autoritati locale vor avea atunci doar un rol executiv, pentru ca decizia va fi la comitetul care se va ocupa de grestionarea starii de insolventa. Bineinteles ca mai trebuie reglat raportul dintre acesta si Consiliul Local, dar deja criteriile politico-electorale vor incepe sa conteze ceva mai putin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here