Kazahstanul pe calea tranzitiei de la o economie bazata pe extractia de materii prime la o economie industrial-inovatoare

0
689

Republica Kazahstan a facut progrese semnificative in dezvoltarea economica. in ciuda crizei economice si financiare globale, Kazahstanul depaseste cu succes aceste probleme si se numara printre tarile cu crestere economica semnificativa de mai bine de zece ani.  In anul 2013, PIB-ul nostru a crescut cu 6%. Cu toate acestea, exista o anumita dependenta a economiei de exportul de materii prime.

Potrivit Agentiei de Statistica a Kazahstanului, cota de produse minerale in structura de export a tarii in 2013 a fost de aproximativ 80%.

Astazi vom vorbii despre masurile, luate de Guvernul Republicii Kazahstan, in vederea tranzitiei tarii de la o econimie bazata pe extractia de materii prime la dezvoltarea economica durabila a tarii.

Care sunt masurile luate de conducerea Republicii Kazahstan in domeniul politicii industriale si pentru dezvoltarea unei economii industriale, inovatoare, in tara?

Pentru a asigura dezvoltarea, pe etape, a politicii industriale,
Presedintele Republicii Kazahstan Nursultan Nazarbayev a aprobat, la 1 august 2014, Programul de stat pentru dezvoltarea industrial-inovatoare a Republicii Kazahstan pentru perioada 2015-2019.

Acest program este conceput in conformitate cu prioritatile, pe termen lung ale Strategiei „Kazahstan-2050”, ale Conceptului de ridicare a Kazahstanului in randul celor 30 de tari dezvoltate din lume, precum si in conformitate cu instructiunile Șefului statului, date la cea de-a XXVI-a sesiune plenara a Consiliului investitorilor straini de pe langa Presedintele Republicii Kazahstan.

Programul este o extensie logica a Programului de stat pentru dezvoltarea industriala si inovatoare accelerata a Republicii Kazahstan, in perioada 2010 – 2014 si ia in considerare experienta punerii sale in aplicare.

Programul este parte a politicii industriale a Kazahstanului si este axat pe dezvoltarea industriei prelucratoare, cu o concentrare a eforturilor si a resurselor pe un numar limitat de sectoare, specializare regionala prin metoda de grup si reglementarea eficienta a industriei.
Programul se dezvolta pe principiile de baza ale Conceptului de dezvoltare industrial-inovatoare a Republicii Kazahstan pentru perioada 2015-2019, luand in considerare principiile si prevederile Conceptului de dezvoltare inovatoare a Kazahstanului pana in anul 2020 si ale altor documente de politica in domeniul industrializarii, ghidat de normele acordurilor internationale la care Kazahstanul este parte.

Care este scopul acestui Program?

Obiectivul principal al Programului este de a stimula diversificarea si competitivitatea industriei prelucratoare.

Pentru atingerea acestui scop sunt definite urmatoarele sarcini:

1)dezvoltarea accelerata a industriei prelucratoare;

2)imbunatatirea eficientei si cresterea valorii adaugate in sectoarele prioritare;

3) cresterea exporturilor non-petroliere;

4) conservarea locurilor de munca productive;

5) atribuirea unui nou nivel de adaptabilitate sectoarelor prioritare ale industriei prelucratoare, stabilirea unui cadru de dezvoltare a sectoarelor de viitor, prin formarea de centre de inovare;

6)promovarea spiritului antreprenorial si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii din industria prelucratoare.
Implementarea Programului va permite in 2019 realizarea urmatorilor indicatori economici,in raport cu nivelurile din 2012:
1)cresterea volumului de bunuri produse in industria prelucratoare cu 43%, in termeni reali;
2)cresterea valorii adaugate, brute, in sectorul industriei prelucratoare de cel putin1,4 ori, in termeni reali;

3)cresterea productivitatii muncii in industria prelucratoare de 1,4 ori, in termeni reali;
4)cresterea valorii de volum a exportului non-marfa (prelucrat) de cel putin 1,1 ori;
5)reducerea cheltuielilor energetice a sectorului de productie cel putin cu 15%;
6)cresterea nivelului ocuparii fortei de munca in industria prelucratoare cu 29,2 mii de oameni.

Conform rezultatelor unei analize efectuate, au fost selectate sase sectoare prioritare ale industriei prelucratoare:metalurgie, chimie, petrochimie, masini, materiale de constructii, produse alimentare, divizate in 14 sectoare:

1)siderurgie;
2)metale neferoase;
3)de rafinare a petrolului;
4) chimie, petrol si gaze naturale;
5) productia de produse alimentare;
6) chimie agricola;
7) producerea de substante chimice pentru industrie;
8)fabricarea de autovehicule, piese, accesorii si motoare;
9) Productia de masini si aparate electrice;
10)productia de masini agricole;
11) Fabricarea de echipamente de cale ferata;
12) Productia de masini si echipamente pentru industria miniera;
13) Productia de masini si echipamente pentru rafinarii de petrol si industria de petrol;
14) producerea materialelor de constructii.

Sectoarele inovatoare sunt definite in conformitate cu prioritatile, stabilite in documentele, scrisorile si discursurileconceptuale si de program ale Presedintelui nostru.
Acestea sunt: industria tehnologiilor mobile si multimedia, a nanotehnologiilor si celor spatiale, robotica, ingineria genetica, cautarea si descoperirea de energie a viitorului.

Ce ne puteti comunica referitor la dezvoltarea de clustere de inovaţie in Kazahstan?

Programul prevede, desigur, si politica de clustere, care se va concentra pe traducerea economiei pe o noua platforma tehnologica, formarea de industrii cu un nivel ridicat de productivitate, valoare adaugata si gradul de redistribuire a bunurilor si serviciilor.
in perioada de implementare a Programului, statul isi va concentra atentia asupra procesului de dezvoltare si sprijin echilibrat pentru economie prin construcţia:
– unui cluster national in sectoarele de baza, legate de extractia si prelucrarea petrolului si a gazelor şi a produselor derivate din industria chimica si a serviciilor pentru industria de petrol si gaze naturale;
– a trei clustere regionale din sectoarele de productie, orientate spre piata, care vor fi determinate de rezultatele procedurilor de licitatie;
-a doua clustere inovatoare in sectoarele „noii economii” – in orasul Astana (clasterul „Universitatea Nazarbayev”)si in orasul Almaty (clasterul „Parcul de tehnologii inovatoare”).
in general, activitatile Programului se vor concentra pe depasirea barierelor si punerea in aplicare a proiectelor in sectoarele prioritare ale industriei prelucratoare, astfel incat sa fie atinşi indicatorii tinta.

Și care va fi sursa de finantare?

Pentru implementarea cu succes a Programului se vor folosii atat resursele financiare ale statului, cat si cele ale sectorului privat, iar Guvernul se va concentra pe furnizarea de masuri de sprijin financiar şi crearea conditiilor pentru investitii private.
Pentru a atinge aceste obiective, in industria prelucratoare, sunt necesare investitii, in valoare de aproximativ 28,45 miliarde euro, inclusiv 2,58 miliarde euro din bugetul de stat.
Resurse financiare de stat vor fi canalizate prin intermediul operatorilor publici si privati.
Pentru operatorii din sectorul public se numara Compania Nationala Holding „Baiterek” si National Holding „KazAgro” cu institutiile membre ale acestora pentru dezvoltare, „Agentia Nationala de Export si Investitii” KAZNEX INVEST », Kazahstan Industrie Institutul de Dezvoltare, SA” Agentia Nationala pentru dezvoltarea de continut local „NADLoc »si altele.

Din randul operatorilor privati fac parte bancile de nivelul doi, companile de leasing, companile de investitii si alte entitati din sectorul financiar.

in acest caz, criteriile de selectare a operatorilor privati vor fi transparente si deschise pentru public si ar trebui sa asigure accesul egal potentialilor participanti la realizarea proiectelor.

Vor fi atrasi si investitori straini, si daca da ce se intreprinde in acest scop?

Pentru atragerea investitiilor strainea fost elaborat un plan concret (Planul complex de actiune pentru atragerea investitiilor straine si interne directe), care include un nou pachet de stimulare si punere in aplicare a contractelor de investitii, ce ofera stabilitatea legislatiei si subventii de investitii.

Vor continua lucrarile de furnizare servicii pentru investitorii straini, folosind urmatoarele instrumente: activitate informationala si analitica; masuri de sprijinire a investitorilor straini; evenimente de prezentare a informatiilor pentru promovarea unui climat investitional favorabil din Kazahstan in strainatate; consolidarea si promovarea imaginii investitionale a Kazahstanului in strainatate. in acest scop se va lucre in vederea crearii uei Carţi de Promovare pentru Kazahstan.

Se planifica implicarea unei numar mare de functioanri publici, inclusiv misiuni diplomatice, institutii guvernamentale, guvernorate in prezentarea a Carţii de promovare a brand-ului kazah.

Pentru proiectele de investitii prioritare, inclusiv cele cu participarea corporatiilor transnationale, vor fi incheiate contracte de investitii, menite sa prevada masuri suplimentare de sprijin guvernamental.
Se planifica crearea unui”ghiseu unic” pentru investitori, pe baza Comitetului de Investitii.

in scopul protejarii drepturilor si intereselor investitorilor straini in Kazahstan, asistarii investitorilor in abordarea problemelor in instanta de judecata sau in faza pre-proces si prevenirii actiunilor si deciziilor ilegale ale organismelor publice, se planifica crearea instituţei ombudsman-ului pentru investitii in Kazahstan.
in general, programul presupune eforturi sistematice in vederea atragerii companiilor de pe lista Forbes Global 2000 pentru Corporatii Transnationale.

Se planifica si crearea de conditii mai favorabile pentru investitorii din tarile OECD, in vederea organizarii productiei in Kazahstan si realiyarea unei retele internationale de operatori nationali pentru a atrage investitii in tarile prioritare.

Programul mai propune o abordare nationala pentru dezvoltarea şi promovarea exporturilor.

Pentru aceasta vom avea masuri de sprijinire a exporturilor, care includ: masuri de promovare a marcilor comerciale, prezentarea la expozitii internationale intr-un singur stand national, participarea la misiuni economice in strainatate, editarea unui manual pentru produsele de export si pentru sprijinirea exportatorilor; informatii si sprijin analitic pentru exportatori; efectuarea de sesiuni de formare, precum si deplasari externe la punctele de productie; dezvoltarea industriei ambalajelor pentru export; promovarea pe internet pentru exportatori si cumparatori; sprijinirea unei gandiri orientate spre export; integrarea Kazahstanului in numarul de furnizoride asistenta umanitara.

De asemenea, vor continua lucrarile actualului Consiliu de exportatori in cadrul Ministerului Industriei si Noilor Tehnologii din Republica Kazahstan.
Va mai fi creata o retea de suport de promovare pe pietele tinta.

Prin urmare, la randul meu, as dori sa invit societatile romanesti, antreprenorii romani, care doresc sa intre pe aceasta piata uriasa, sa participe la Programul nostru de dezvoltare industrial-inovatoare pentru perioada 2015-2019. Iar Ambasada Kazahstanului in Romania este gata sa ofere tot sprijinul necesar!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here