KeysFin: Numarul insolventelor scade, dar creste cel al firmelor cu afaceri de peste 1 mil. euro

0
839

„Insolventa, «cancerul» de care sufera economia romaneasca, are efecte perverse. Desi, in statistici, numarul cazurilor de insolventa este in scadere, in spatele cifrelor se ascunde o situatie alarmanta – tot mai multe firme cu afaceri de peste un milion de euro isi declara incapacitatea de plata. Mai mult chiar, avem de patru ori mai multe firme in insolventa decat tarile din jur”, potrivit economistilor KeysFin.

Peste 4.700 de societati au intrat in insolventa in primele sase luni, in scadere cu 55,98% comparativ cu aceeasi perioada din 2014, arata datele Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

Cel mai mare numar de companii intrate in insolventa, 1.076, a fost inregistrat in municipiul Bucuresti, in scadere cu 50,7%, in primele sase luni comparativ cu aceeasi perioada din 2014, informeaza Mediafax.

Pe urmatoarea pozitie se situeaza judetul Bihor, cu 303 companii in insolventa (in scadere cu 62,91%, Timis cu 284 firme (-40,96%) si Maramures cu 276 (in crestere cu 10,74%), de altfel singurul judet in care numarul insolventelor a crescut fata de anul trecut.

Cifrele oficiale mai arata ca, din punct de vedere al riscului insolventelor, cele mai sigure judete sunt Calarasi, Harghita, Bistrita-Nasaud, Botosani, Salaj si Teleorman, acolo unde numarul firmelor care au declarat incapacitatea de plata nu trece de 50 de cazuri.

„Datele statistice arata promitator, la prima vedere, insa ascund un fenomen alarmant, dat de efectele intrarii in vigoare a Codului Insolventelor”, se arata intr-un comunicat al agentiei.

Codul insolventei a ridicat valoarea-prag a creantei si a dublat termenul dupa implinirea caruia se poate formula cererea de deschidere a procedurii, valoarea crescand de la 30.000 lei la 40.000 lei, iar termenul de la 30 la 60 de zile.

„Astfel ca legislatia a facut o adevarata curatenie in mediul de business, mai ales in randul firmelor mici. Expertii in insolventa ne spun insa sa nu ne imbatam cu apa rece”, afirm[ analistii KeysFin.

Potrivit acestora, marea problema este ca a crescut numarul insolventelor in randul firmelor mari, cu un impact major in economie.

„Scaderea incidentei procedurilor de insolventa se inregistreaza, intr-adevar, in randul societatilor comerciale cu o cifra de afaceri sub 100.000 euro, insa, in cazul celor a caror cifra de afaceri depaseste 1 milion de euro, incidenta a crescut cu 13% raportat la aceeasi perioada a anului anterior (170 de societati)”, afirma avocatul de business Diana Deleanu, de la Rovigo.

in opinia sa, daca IMM-urile au ajuns in insolventa in perioada 2010-2014 mai ales din cauza imposibilitatii de a-si asigura cash-flow-ul, societatile mari au primit, in majoritatea cazurilor, rescadentari ale creditelor, perioade de gratie sau prelungiri ale liniilor de credit in aceeasi perioada.

„De anul acesta, creditorii bancari au inceput sa elimine din portofoliu creditele neperformante, astfel incat acest «air-bag» financiar ar putea sa isi diminueze efectul”, a mai spus expertul.

Potrivit statisticilor, media incidentei insolventei in Romania este de 45 de cazuri la 1.000 de firme active, de patru ori mai mare decat media in plan regional. Economia romaneasca conduce, detasat, topul insolventelor in Europa de Est.

in materie de riscuri pe termen mediu si lung, specialistii au in vizor, in principal, firmele din domeniul constructiilor.

„Ca efect al crizei economice, multe societati din domeniul constructiilor au ramas in patrimoniu cu imobilele edificate/terenurile achizitionate la un cost ridicat. intretinerea acestor imobile implica costuri ridicate (inclusiv plata impozitelor). Aceasta ar constitui o vulnerabilitate accentuata pentru societatile care nu vor reusi sa vanda aceste bunuri”, a explicat avocatul Diana Deleanu.

Ea spune ca multi oameni de afaceri se feresc de firmele in incapacitate de plata, intrucat se tem ca vor fi atrasi la randul lor in „hora insolventelor”.

„Perceptia generala in Romania este ca insolventa este pasul sigur catre faliment, ceea ce este complet falsa. Dovada ca numarul reorganizarilor de succes din Romania, desi inca mic, este in continua crestere, iar conceptul de acordare a unei noi sanse debitorului onest prin procedura insolventei consacra rolul acesteia de ‘umbrela protectoare”, afirma analistii KeysFin.

KeysFin ofera servicii de business information si credit management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competitiei, la studii si analize de sector necesare companiilor care doresc sa dezvolte un business pe piata romaneasca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here