KPMG: Romania va avea cota TVA printre cele mai ridicate din lume si dupa reducerea la 20%

0
873
procent-impozitare

Cota standard de TVA din Romania este printre cele mai mari la nivel global si va ramane situata in prima cincime a clasamentului global chiar si dupa reducerea de la 1 ianuarie, la 20%, in timp ce cota unica plaseaza Romania in ultima cincime a topului statelor, arata un studiu KPMG.

In prezent, Romania se afla in topul primelor zece tari la nivel global din perspectiva TVA, situata la 24%, pe primul loc clasandu-se Ungaria, cu 27%, informeaza Mediafax.

Dupa reducerea cotei de TVA de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016, Romania se va regasi in prima cincime a clasamentului global, potrivit studiului Global Tax Rate Survey 2015, realizat de KPMG.

„La polul opus, cota unica de impozit pe profit, respectiv impozit pe venit, de 16%, plaseaza Romania in grupul tarilor cu cel mai redus nivel de impozitare, mai precis in ultima cincime a clasamentului. Mai mult, in cazul impozitului pe venit, cota aplicabila in Romania reprezinta mai putin de jumatate din cota medie la nivelul Uniunii Europene (37,94%), respectiv din cota medie din tarile de pe continentul european (32,19%), insa acest aspect se datoreaza faptului ca in multe dintre tarile incluse in studiu sunt aplicabile cote de impozitare progresive in functie de marimea venitului”, se precizeaza intr-un comunicat al KPMG Romania.

In ce priveste contributiile sociale obligatorii, dupa reducerea de cinci puncte procentuale aplicata anul trecut, contributiile datorate in Romania de angajator (23,45%) se incadreaza in media europeana (23-24%), in timp ce contributiile datorate de angajat (16,5%) sunt printre cele mai ridicate din Europa, unde media este de aproximativ 13%.

Romania face exceptie de la tendintele semnalate la nivel global, de crestere a impozitelor si a contributiilor de asigurari sociale dupa revenirea statelor din criza economica, date fiind scaderea cu cinci puncte procentuale a contributiilor datorate de angajatori la bugetul asigurarilor sociale, precum si relaxarea fiscala, incluzand TVA, in 2016 si 2017.

„Aceste reduceri de impozite au fost indelung asteptate, pe fondul unui nivel deja ridicat de impozitare a veniturilor din salarii, in special pentru persoanele cu venituri reduse, in timp ce cota standard de TVA din Romania (24%) este in prezent printre cele mai mari din regiune si chiar din lume”, a afirmat, in comunicat, Ramona Jurubita, partener coordonator Servicii Fiscale si Juridice in cadrul KPMG Romania.

Pe de alta parte, ea spune ca reducerile de impozit din Romania, la fel ca in majoritatea tarilor incluse in studiu, sunt insotite de o largire a bazei impozabile si de o abordare mai agresiva a evaziunii fiscale, prin inasprirea legislatiei anti-frauda si prin intensificarea controalelor fiscale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here