La CCIB, Forum de afaceri româno-turc în domeniul maşinilor şi echipamentelor agricole

0
1255

 

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat în Sala Miron Vlasto a Palatului CCIB Business Center un Forum de afaceri româno-turc în domeniul maşinilor şi echipamentelor agricole. Evenimentul a fost ocazionat de vizita în România, în perioada 20-22 februarie, a unei misiuni economice organizate de Agenţia de Dezvoltare Trakya (ADT). Această Agenţie asigură politica guvernamentală de dezvoltare în trei provincii turce, Tekirdag, Edine și Kırklareli, situate în nordul Mării Marmara spre granițele cu Bulgaria și Grecia, fiind zona turcă cea mai apropiată de România în cazul transportului terestru.

Principalele obiective ale Forumului, onorat de prezenţa dnei. Sude Gürcan, consilier comercial în cadrul Ambasadei Republicii Turcia în România, au vizat promovarea relaţiilor economice și comerciale bilaterale şi identificarea unor oportunităţi de afaceri şi investiţionale de către firmele participante.

Din delegaţia turcă, condusă de dl. Ahmet Taner Aydin (din partea ADT) au făcut parte reprezentanţii unor firme ce activează în domeniul producţiei şi distribuţiei de: pluguri, discuri, tractoare, maşini de semănat, maşini de fertilizat, maşini de recoltat, jante, roţi, anvelope, piese de schimb pentru maşini agricole, instalații și servicii pentri irigații.

În deschiderea evenimentului, dr. ing. Costică T. Mustaţă a făcut o prezentare succintă a economiei româneşti, în structură şi dinamică, punctând potenţialul economic al Capitalei, oraş care concentrează aproape un sfert din firmele înregistrate în ţara noastră. În acest context a vorbit oaspeţilor despre activitatea CCIB, dar şi despre importanța pe care o acordă Camera bucureșteană promovării contactelor economice cu oamenii de afaceri din Republica Turcia, principalul partener economic din zona extracomunitară al ţării noastre.

La rândul său, dna. Sude Gürcan a subliniat că piața românească este atractivă pentru firmele din țara sa și a exprimat întreaga susținere pentru firmele din Turcia care vor să dezvolte afaceri în România, sau care vor să exporte în țara noastră.

„Interesul pentru colaborare manifestat de comunitățile de afaceri din România și Turcia, tradiția cooperării bilaterale și complementaritatea celor două economii sunt motive care mă fac să cred că împreună putem dezvolta afaceri profitabile. România are o nevoie uriaşă de tractoare, semănători, maşini pentru fertilizat, sisteme de irigații, aşa că avem întreaga disponibilitate de a promova oferta dumneavoastră pe piaţa românească. Se impune însă să lucrăm împreună și pentru echilibrarea balanței comerciale, nefavorabilă țării noastre”, a apreciat președintele CCIB. În acest context, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, secretar general al Camerei bucureștene, a propus, ca prim pas, organizarea în Bucureşti a unei expoziţii de maşini agricole produse în Turcia.

De asemenea, președintele CCIB a invitat oaspeții să ia în considerare livrarea de piese de schimb în țara noastră și deschiderea unor fabrici în România, beneficiind de avantajele ce decurg din calitatea de stat membru al UE pe care o are țara noastră, eventualele investiții în România putând fi generatoare de export, atât în UE cât și în terțe state.

Conducătorul delegaţiei turce, dl. Ahmet Taner Aydin, a făcut o prezentare amplă a regiunii, punctând potenţialul economic al acesteia. Potrivit reprezentantului ADT, regiunea concentrează 11% din producţia de grâu a Turciei, 44% din producţia de floarea soarelui şi 47% din cea de orez. Dl. Ahmet Taner Aydin a subliniat, de asemenea, dezvoltarea puternică în regiune a industriei de maşini agricole, domeniu care oferă oportunităţi importante de cooperare pentru companiile din ambele țări.

În a doua parte a evenimentului, oaspeţii şi-au prezentat activitatea şi au intrat în dialog cu reprezentanţii firmelor româneşti care au răspuns invitaţiei CCIB în cadrul unei sesiuni B2B.

 

 

Evenimentul a avut loc la doar două săptămâni după întâlnirea preşedintelui CCIB cu dna Sude Gürcan, al cărei principal obiectiv l-a constituit identificarea unor modalităţi concrete care să conducă la consolidarea și dezvoltarea relaţiilor dintre cele două ţări, atât în domeniul economic, cât şi în cercetare şi în sectorul academic.

Informații de background

Republica Turcia este principalul partener comercial al României între statele din afara Uniunii Europene (UE). La export, Turcia reprezintă principala piață de absorbție a mărfurilor trimise din România în spațiul extracomunitar, iar la import a doua piață de provieniență a mărfurilor intrate în țara noastră din afara UE (după R. P. Chineză). Volumul total al schimburilor comerciale româno-turce în anul 2019 (date disponibile) a fost de 6,8 miliarde USD, din care 2,5 mld. USD export și 4,3 mld.USD import.

La 31 decembrie 2019, în România erau înregistrate 15.832 firme cu capital turcesc, reprezentând 7% din totalul firmelor cu capital străin din țara noastră (locul 3, după Italia și Germania), cu un capital social subscris în valoare de 812 mil. USD, care plasează Turcia pe locul 16 între statele investitoare în țara noastră.

Biroul de Presă al CCIB

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here