Pe piata exista mai multe modele de barci cu forme si dimensiuni diferite, care au fost concepute pentru activitati variate. Unele dintre ele au o arcada rotunda, altele au arcada patrata si altele au dedesubt bare rigide din fibra de sticla sau din lemn. Caracteristicile comune ale barcilor sunt tuburile gonflabile si pontoanele laterale care sunt facute in cele mai multe cazuri din tesatura de cauciuc durabil asa cum este PVC-ul. O barca cu bas de fibra de sticla sau casca se numeste barca gonflabila rigida, abreviata RIB. Barcile pot varia ca dimensiune intre 6 si 50 de metri si pot fi simple sau cu echipamente foarte sofisticate.
Pentru ce se poate folosi o barca gonflabila
In prezent, o barca gonflabila poate fi folosita pentru mai multe activitati cum ar fi transportul de persoane, transportul de bunuri si de materiale si transportul de echipamente. Barcile gonflabile sunt considerate alegeri optime datorita flotabilitatii lor, care le face sa fie ideale pentru transport. In plus, sunt special construite pentru a fi stabile si partile moi sunt adaptate astfel incat sa nu se deformeze si sa amortizeze socurile in cazul accidentelor cu ambarcatiuni mai mari.
O barca gonflabila de dimensiuni mici poate sa fie folosita si pentru pescuit, explorare, snorkeling si scufundari. Barcile mari pot sa ajute la vizitarea unor zone pentru pescuit la adancimi mari si pot sa calatoreasca cu viteza mare, ajungand chiar la 50 km pe ora, tinand cont de dimensiune si de tipul motorului. In anumite cazuri pot sa fie folosite inclusiv pentru sporturi nautice si pot servi ca barci de remorcare.
Cat costa barcile gonflabile?
Costul pentru a detine o barca variaza foarte mult si este influentat de dimensiunea ambarcatiunii, de complexitatea acesteia, de brand si de modul in care este construita. In plus, ancorarea si depozitarea implica alte cheltuieli care trebuie sa fie adaugate la pretul barcii. Ambarcatiunile gonflabile de mici dimensiuni pot fi depozitate in barcile mai mare sau pot fi puse in huse speciale pentru barci mai mici. De asemenea, barcile pot fi dezumflate si depozitate in husa in care au venit, respectand recomandarile producatorului.
O alta varianta de a depozita barcile este in aer liber in remorci sau in interior, in garaje. Barcile gonflabile mari au motoare exterioare de dimensiuni considerabile si pot fi pastrate direct pe un doc pe tot timpul anului, insa costul este semnificativ. Barcile motorizate includ si costul unuia sau chiar mai multor motoare, costul unei remorci pentru a duce barca la apa si costurile aferente impozitelor.
Pentru pescarii pasionati de aceasta activitate care vor sa navigheze la fiecare final e saptamana pentru a prinde pestele dorit sau pentru cei care isi pot permite sa navigheze pentru agrement datorita zonei in care locuiesc, barca gonflabila este una dintre cele mai bune optiuni si costurile se vor amortiza rapid pentru ca nu vor mai trebui sa inchirieze barcile. Chiar si cei care nu vor sa investeasca mult, vor gasi o barca potrivita la un pret rezonabil.