Legea pensiilor este constitutionala

0
794
CC

CCLegea sistemului unitar de pensii publice este constitutionala, potrivit hotararii de miercuri a Curtii Constitutionale care a respins sesizarile PNL si PSD+PC. Biroul de presa al CC informeaza ca in sedinta de miercuri, Plenul Curtii Constitutionale a solutionat, in cadrul controlului anterior promulgarii,

 sesizarile referitoare la neconstitutionalitatea Legii privind sistemul unitar de pensii publice formulate de deputati ai P.N.L. si senatori ai Aliantei politice PSD+PC.

In urma deliberarilor, Plenul Curtii Constitutionale, cu majoritate de voturi, a constatat ca legea mentionata este constitutionala.

Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, precizeaza sursa citata.

Plenul Curtii Constitutionale s-a intrunit in sedinta in 29 septembrie pentru a solutiona sesizarile referitoare la neconstitutionalitatea Legii privind sistemul unitar de pensii publice, formulate de 55 de deputati apartinand grupului parlamentar al PNL si, respectiv, de 33 de senatori din grupul parlamentar al Aliantei politice PSD+PC.

Biroul de presa al CC preciza atunci ca, „avand in vedere cererea formulata de unii judecatori pentru o mai buna studiere a problemelor ce fac obiectul celor doua sesizari”, plenul Curtii Constitutionale a decis intreruperea deliberarii si reluarea acesteia in 6 octombrie.

in 23 septembrie, PNL a depus la Curtea Constitutionala sesizarea privind Legea sistemului unitar de pensii publice, anunta viceliderul deputatilor liberali Eugen Nicolaescu.

PNL sustine, in sesizarea depusa la Curtea Constitutionala, ca in adoptarea Legii pensiilor nu au fost respectate procedurile, iar actul normativ incalca principiul neretroactivitatii legii, dreptul de proprietate, dreptul la trai decent si la pensie, acte internationale in materia drepturilor omului, dreptul fundamental de alegere a profesiei si a meseriei sau ocupatiei, jurisprudenta Curtii Constitutionale. De asemenea, PNL reclama aplicarea gresita a articolului 16 din Constitutie la egalizarea varstei de pensionare pentru femei si barbati, precum si ignorarea avizului Consiliului Legislativ.

Nicolaescu spunea atunci ca legea a fost adoptata neconstitutional, prin fraudarea votului deputatilor.

El preciza ca, la adoptarea proiectului, PNL a constatat grave incalcari ale legislatie in vigoare, ale Constitutiei pe doua canale, dintre care unul se refera la procedura de adoptare a legii, iar al doilea la probleme de fond, care incalca prevederile constitutionale in ceea ce priveste sistemul de pensii din Romania.

Eugen Nicolaescu mai arata ca, in ceea ce priveste procedura, se incalca prevederea constitutionala care se refera la modalitatea in care se stabileste procedura de urgenta pentru proiectele de lege care sunt adoptate de Parlament, precum si prevederea care mentioneaza care sunt procedurile in care se poate legifera in Camera Deputatilor in procedura de urgenta sau normala si sunt stabilite termenele in care parlamentarii trebuie sa ia la cunostinta continutul raportului inainte de a vota.

„Cum raportul nu a fost depus in termenul legal, respectiv raportul a fost depus aproape concomitent cu inceperea dezbaterilor la proiectul de lege, este o incalcare a Regulamentului, asa cum prevede Constitutia”, adauga Nicolaescu.

El mentiona ca exista prevederi in proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice care au fost adoptate de Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, desi nu avea aceasta calitate.

Nicolaescu mai arata ca aceasta lege, avand caracter organic, a fost adoptata fara ca in sala de sedinta sa fie minimum de deputati, respectiv 167. Potrivit lui Nicolaescu, numarul de deputati care au dat votul final, vehiculat de mass-media si potrivit datelor existente, a fost de 80-100.

Viceliderul grupului PNL de la Camera Deputatilor mai declara ca fondul sesizarii de neconstitutionalitate depus la Curtea Constitutionala se refera la incalcarea principiului constitutional care stipuleaza nerectroactivitatea legilor si a prevederii din Constitutie care garanteaza dreptul de proprietate.

El mentiona ca prin aceasta lege se intervine retroactiv pe pensiile pe care statul trebuie sa le plateasca politistilor si functionarilor publici cu statut special.

De asemenea, in sesizare se invoca incalcarea articolului din Constitutie care se refera la asigurarea de catre stat a a pensiei si a unui trai decent.

„Din pacate, constatam ca statul nu face acest lucru, ca nu face dezvoltare economica si protectie sociala, si pentru ca nu face acest lucru si nu asigura un trai decent, taie din drepturile cetatenilor”, arata Nicolaescu.

El adauga ca, dincolo de criticile formulate in sesizarea depusa la Curtea Constitutionala, PNL nu este de acord cu egalizarea varstei de pensionare, de 65 de ani, la femei si barbati.

Potrivit lui Nicolaescu, in acest fel se atenteaza la starea femeilor din Romania, in conditiile in care actualele conditii de pensionare pentru femei si barbati sunt si asa destul de impovaratoare pentru o populatie care este saracita si are o stare sanatate foarte slaba.

„Nu vom fi de acord, de asemenea, ca punctul de pensie sa fie mai mic de 45% din salariul mediu brut pe economie”, mai spunea liberalul.

Nicolaescu preciza ca Guvernul Boc este campion in privinta legilor declarate neconstitutionale, respectiv cincisprezece – noua acte normative declarate neconstitutionale in anul 2009 si sase in 2010.

Deputatul adauga ca la sesizarea depusa la Curtea Constitutionala a fost atasat un CD pe care sunt filmulete si fotografii preluate de pe site-ul Camerei Deputatilor si de la doua televiziuni, care contin imagini de la sedinta in care a fost adoptata Legea privind sistemul unitar de pensii.

La randul lor, social-democratii invoca, pe langa mai multe articole din Constitutie care ar fi incalcate de Legea privind sistemul unitar de pensii publice, si lipsa cvorumului la votul final dat pe actul normativ, aratand ca au fost astfel incalcate normele constitutionale referitoare la procedura de legiferare.

PSD a anexat sesizarii de neconstitutionalitate si plangerea penala pe care a depus-o la Parchetul de pe langa ICCJ impotriva presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, si a secretarului Sever Voinescu, pe care ii acuza de abuz in serviciu, fals si uz de fals.

Social-democratii mai arata, in sesizarea inaintata CC, ca Legea privind sistemul unitar de pensii incalca prevederile articolului 1 alineatul 5 din Constitutie, afirmand ca, la momentul adoptarii acesteia erau in vigoare o serie de acte normative cu continut similar, respectiv Legea 19/2000, Legea 119/2010.

„Edictarea unui nou act normativ in domenii deja reglementate apare ca inutila, cu atat mai mult cu cat cele cateva prevederi cu caracter de noutate, precum modificarea varstei de pensionare, a cuantumului pensiilor anticipate partiale, ar fi putut fi instituite sub forma de modificari punctuale ale normelor deja existente. insa legiuitorul a preferat sa adopte un act normativ nou, care disimuleaza printre texte care erau si anterior in vigoare cateva modificari asupra sistemului asigurarilor sociale, determinand astfel o instabilitate a actualului sistem”, se arata in obiectia inaintata de PSD.

Sesizarea de neconstitutionalitate invoca si incalcarea articolului 42 alineatul 2 teza I din Constitutie, apreciind ca un act normativ nu poate desfiinta un drept castigat, dreptul la pensiei fiind garantat de Legea fundamentala.

PSD mai sustine ca prevederile Legii pensiilor contravin dispozitiilor art. 47 alin (1) si art. 135 alin (2) din Constitutie, care stabilesc in sarcina statului obligatia de a asigura un nivel de trai decent.

De asemenea, obiectia inaintata de PSD Curtii Constitutionale motiveaza ca dispozitiile Legii pensiilor incalca prevederile art. 15 alin (2) din Legea fundamentala, care consacra principiul neretroactivitatii legii.

„In cazul de fata, masurile propuse nu sunt de natura penala sau contraventionala, consacrate ca exceptii de la neretroactivitatea legii, ci au un caracter civil si pot viza doar cazurile care se vor ivi dupa intrarea in vigoare a legii, nu si la situatiile deja existente”, se mai arata in sesizarea depusa de PSD. (Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here