Leul, ingenuncheat de euro pentru a patra zi consecutiv

0
783
casa-exchange

casa-exchangeLeul s-a depreciat pentru a patra sedinta consecutiv, iar euro s-a scumpit cu inca 1,5 bani. Cursul oficial anuntat de BNR miercuri a fost de 4,3688 lei pentru un euro, cu aproape 14 bani mai mare decat cel de saptamana trecuta, inainte de decizia Curtii Constitutionale, care a trimis inapoi in Parlament legile austeritatii.

 

Analistii se asteapta ca leul sa se redreseze in perioada urmatoare, in special dupa ce conducerea FMI va decide vineri sa acorde Romaniei urmatoarea transa de imprumut.

Moneda nationala s-a apreciat, in prima parte a sedintei interbancare, ca urmare a vanzarilor de euro realizate de jucatorii straini, pe fondul sentimentului pozitiv de pe pietele valutare din regiune, dupa ce dupa ce marti seara paritatea a urcat pana la 4,4010 lei/euro, nivel maxim istoric.

La jumatatea zilei, bancile comerciale cotau euro la 4,3685 – 4,3695 lei, evolutia leului nefiind influentata de decizia BNR de mentinere a ratei dobanzii de politica monetara la 6,25%, nivel minim istoric.

Marti, cursul de referinta publicat de BNR pentru euro a urcat la un nou record istoric, 4,3523 lei/euro, desi leul a recuperat pe piata interbancara din pierderile inregistrate la finele sesiunii de luni.

Cine are de castigat si cine are de pierdut daca euro este puternic?

In primul rand castiga exportatorii, ale caror produse devin foarte competitive in zona euro. Iar in al doilea rand, Ministerul Finantelor, care incaseaza mai multi bani din accizele la tutun, alcool, carburanti etc., acestea fiind exprimate in moneda unica europeana.

In schimb, importatorii din zona euro vor fi nevoiti sa plateasca mai mult pentru produse. Iar consumatorii la fel, pentru ca preturile exprimate in lei vor fi si ele mai mari.

Cum este perceputa devalorizarea leului de romanul de rand?

Daca pentru Ministerul Finantelor accizele exprimate intr-un euro puternic se traduc prin incasarea unor sume mai mari in lei, pentru oamenii simpli aprecierea semnificativa a euro ar putea insemna cresterea preturilor la carburanti, energie si utilitati, ce ar atrage automat alte scumpiri.

Tot gaura in buzunarul romanului de rand reprezinta si leasing-urile sau creditele in euro: rambursarea acestora costa automat mai multi lei.

Un caz special il reprezinta cei care si-au negociat salariile in euro. In conditiile aprecierii monedei unice europene, remuneratia in lei ii avantajeaza. (Sursa: incont.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here