Librariile se asteapta la vanzari mai bune in 2016 dupa ce pretul cartilor a scazut cu aproape 4%

0
735

Pretul cartilor a scazut cu aproape 4% de la 1 ianuarie, odata cu modificarea cotelor TVA, o reducere care, desi ar putea parea mica, ii face pe editori sa spuna ca orice masura cu potential de a impulsiona piata este binevenita si sa spere ca 2016 va fi un an in care romanii vor citi mai mult.

Principalele edituri din Romania si unele dintre cele mai importante lanturi de librarii din tara au modificat, de la 1 ianuarie, preturile cartilor. Aceasta reducere vine ca urmare a scaderii TVA de la 9% la 5% pentru mai multe produse, inclusiv cartile si manualele scolare. Masura implementata vine ca urmare a unui amendament depus anul trecut, la Codul Fiscal, de Ionut Vulpescu, fostul ministru al Culturii.

Astfel, Curtea Veche Publishing a pus in aplicare prevederile din noul Cod Fiscal, cu privire la modificarea cotelor de TVA pentru carti, de la 9% la 5%, de la 1 ianuarie. „Prin urmare, preturile cartilor au scazut proportional cu reducerea TVA-ului si ele se aplica deja la partenerii editurii, pe site-urile acestora si in librarii. Pe site-ul editurii, www.curteaveche.ro, avem in acest moment inca active reducerile de Sarbatori, care ofera cititorilor preturi in medie cu 30% mai scazute, si incepand cu data de 5 ianuarie vom aplica preturile corespunzatoare noii taxe”, au declarat reprezentantii Curtea Veche Publishing, citati de Mediafax.

Acestia au precizat ca modul de calcul face ca in buzunarul cititorului reducerea resimtita sa ajunga undeva pana in 4%, mai exact la 3,67%, „ceea ce inseamna in medie o reducere de pret cu 1 leu/ volum”. „Pare o cifra mica, insa orice masura cu potentialul de a impulsiona piata de carte este binevenita si speram sa avem un an in care sa se citeasca mai mult”, au mai afirmat reprezentantii Curtea Veche Publishing.

si editurile Polirom si Cartea Romaneasca au aplicat reducerea. „Deja preturile tuturor cartilor noastre, de la Polirom si Cartea Romaneasca, editiile tiparite, sunt reduse cu 3,8% pe site-ul nostru”, au declarat reprezentantii editurilor. Acestia au precizat ca modificarea de pret a fost operata de la 31 decembrie.

in urma scaderii TVA-ului la produsele culturale, Editura Litera reduce preturile volumelor sale cu echivalentul diferentei de TVA, respectiv de la 9% la 5%, la cartile tiparite, si de la 24% la 20%, la eBook-uri. Reducerea se aplica deja pe toate canalele de distributie si se va aplica in curand si pe site-ul litera.ro, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentantii editurii.

„Suntem incantati ca masura de scadere a TVA-ului la produsele culturale, anuntata de Ministrul Culturii anul trecut cu ocazia Zilei Internationale a Cartii, in timp ce Editura Litera organiza cel mai mare manifest pro-cultura din Romania, a intrat in vigoare. Este o masura care aliniaza Romania la celelalte tari europene si care va face, cu siguranta, ca numarul cititorilor sa creasca. Suntem optimisti in ceea ce priveste implicarea statului in incurajarea cititului si prin alte masuri”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Marin Vidrascu, directorul executiv al Editurii Litera.

La randul sau, editura Trei si-a aliniat preturile de la 1 ianuarie, in conformitate cu noul TVA. „Reducerea de TVA este aplicata pentru toate comenzile de la 1 ianuarie, dar livrarile se vor face mai tarziu, dupa incheierea inventarului, din 11 ianuarie”, a declarat Virginia Costeschi, reprezentanta editurii Trei. „Preturile au scazut cu doar cateva procente. Doar la cartile foarte scumpe se va resimti o scadere considerabila. in rest, nu vor fi reduceri spectaculoase, pentru ca de la 9% la 5% nu este o asa mare diferenta”, a adaugat aceasta.

Totodata, Virginia Costeschi a subliniat ca aceasta reducere a TVA-ului pentru carti nu se aplica la eBook-uri. „eBook-ul este considerat produs multimedia, nu carte. Este o perceptie aberanta a legiuitorului”, a explicat aceasta.

De asemenea, reprezentantii Corint au transmis, la solicitarea MEDIAFAX, ca preturile aferente cartilor publicate de acest grup editorial vor scadea in urmatoarele zile cu 4%.

si Librariile Humanitas au redus TVA-ul de la 1 ianuarie. „Astfel, preturile produselor vor fi diminuate cu echivalentul diferentei de TVA in favoarea dumneavoastra, de la 9% la 5% la carte si de la 24% la 20% la produsele non-carte. Acesta diferenta se va aplica la casa de marcat, preturile afisate neincluzand aceasta diminuare de pret”, potrivit unui anunt publicat recent pe pagina de Facebook a Librariei Humanitas de la Cismigiu.

in opinia reprezentantilor editurii Humanitas, aceasta reducere a TVA este o masura extrem de importanta. „Este clar ca masura aceasta vine in intampinarea cititorilor, publicului care doreste sa cumpere carte”, au spus acestia.

Totodata, reducerea TVA de la 9% la 5% a fost operata si de Compania de Librarii Bucuresti. „S-a aplicat si la papetarii, de la 24% la 20%, si la produsele de carte, de la 9% la 5 %, de la 1 ianuarie, la toate produsele pe care le avem deja pe stoc. Pentru produsele noi, o sa intre cu TVA-ul nou”, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentantii Companiei de Librarii Bucuresti.

Reducerea pretului cartilor ar putea fi o speranta pentru impulsionarea pietei editoriale din Romania. Acest lucru este important cu atat mai mult cu cat Institutul de Statistica al Comisiei Europene – Eurostat a publicat in 2013 un studiu in care Romania apare cu un consum de cultura scrisa in scadere ingrijoratoare, doar 51% dintre romani declarand ca au citit o carte in ultimul an, cu 7% mai putini decat la precedentul Eurobarometru din 2007.

in plus, piata de carte din Romania era estimata in 2015 de catre Federatia Editorilor din Romania la maximum 100 de milioane de euro pe an, incluzand manualele, auxiliarele scolare si editiile de chiosc.

Totusi, Oana Boca Stanescu, specialista in piata de carte din Romania, este sceptica in privinta cresterii consumului odata cu reducerea TVA-ului.

„Din pacate, in timp ce a scazut TVA-ul pe carte (de fapt, a scazut TVA-ul national), au crescut rabaturile solicitate de lanturile de distributie in 2015. O adevarata masura ar fi eliminarea TVA pe carte, nu alinierea la scaderea nationala. in plus, nu as vrea sa fiu sceptica de serviciu, insa consumul scazut de pe piata autohtona de carte are cauze mai complicate decit pretul: distributia precara sau lipsa campaniilor nationale de educatie pentru lectura din scoli sint doar doua exemple… dureroase”, a declarat Oana Boca Stanescu, potrivit Mediafax.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here