Lovitură sub centură: ELIMINAREA cotei reduse de 5% TVA la achiziția de locuințe, în 2023? „Guvernul ar trebui să-și dea seama că dă în cei săraci”!

0
891

Adriana Drăgușin


Modificarea, anunțată inițial doar pe surse”, dar confirmată ulterior de premierul României, ar intra în vigoare în toamna acestui an și ar presupune ca orice achiziție de locuință nou-construită să fie taxată suplimentar.

În condițiile în care puterea de cumpărare a românilor interesați de achiziția unei locuințe este serios afectată, pe de o parte de scumpirile provocate de creșterea inflației, iar, pe de altă parte, de majorarea sensibilă a costurilor de creditare, reprezentanții statului au în vedere aplicarea unei măsuri care i-ar lovi și mai mult. Astfel, surse guvernamentale au declarat, pentru Hotnews.ro, că în România ar urma să fie aplicate doar două cote de TVA, respectiv 9% și 19%, în urma discuțiilor avute cu Céline Gauer, director general al SG Recover (Recovery and Resilience Task Force), din cadrul Comisiei Europene. „Am stabilit cu doamna Céline Gauer să fie 2 cote de TVA în România, presupun că din septembrie. O să rămână cultura, medicamente, proteze și alimente cu 9%. Și la sistemul hotelier rămâne 9% fiindcă așa este și în Bulgaria”, au declarat sursele menționate. Intenția de majorare a TVA-ului, precum și câteva dintre domeniile care ar beneficia, totuși, în continuare de o taxare preferențială – printre care NU se numără, cel puțin deocamdată, și achizițiile de locuințe -, au fost confirmate vineri de premierul Marcel Ciolacu. Potrivit Hotnews.ro, noi discuții privind taxele și impozitele vor avea loc între liderii Coaliției – Marcel Ciolacu (PSD) și Nicolae Ciucă (PNL), la care va participa și Ministrul Finanțelor, urmând ca săptămâna aceasta să aibă loc întâlniri și cu reprezentanți ai AmCham și oameni de afaceri.

Vorbim de ce își poate permite o persoană sau o familie”

Ideea actuală vine în contextul în care dezvoltatorii imobiliari au făcut ani întregi demersuri pentru majorarea plafonului acceptat pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5%, de la un maximum de 450.000 de lei, la 700.000 de lei. După ce a intrat în vigoare abia la începutul lui 2022, reprezentanții statului au decis ca, după doar un an, plafonul de preț să fie din nou redus, dar la 600.000 de lei (circa 121.000 de euro, potrivit cursului de schimb valutar actual).

Dacă reprezentanții Guvernului își vor duce la îndeplinire planurile agreate cu UE, respectiv eliminarea cotei reduse de 5% TVA, la achiziția oricărei locuințe noi, apartament sau casă, indiferent de valoarea sa, ar urma să se aplice o taxă unică de 19% – ceea ce ar avea un impact evident asupra prețului total al unui imobil, cel care și contează, de fapt, pentru consumator. Până la urmă. nu vorbim că-i TVA 5%, 19%, 70%, oricât o fi TVA-ul, vorbim de ce își poate permite o persoană sau o familie. Eu degeaba îi spun unui om că [o locuință] costă 100.000 [de euro], plus TVA, eu trebuie să-i spun «nu, te costă 105.000 [de euro] sau 119.000 [de euro]»”, a declarat, pentru Titirez.ro, Antoanela Comșa, Președinte al companiei de dezvoltare imobiliară Gran Via Romania.

Da, sunt de acord să se crească impozitele pe dividende, sunt de acord să se găsească alte modalități… […] Nu știu, Guvernul ar trebui să găsească niște soluții viabile și nu să dea în populație, care oricum e sărăcită, și cu inflație, și cu prețuri la utilități mari șamd.

Antoanela Comșa, Președinte Gran Via România

Se va produce „un foarte mare decalaj” între categoriile de cumpărători

În opinia reprezentantei companiei, o asemenea măsură va avea ca efect „un foarte mare decalaj” între cumpărătorii cu venituri peste medie și cei cu venituri sub medie – sau chiar medii. În mod clar, unii nu-și vor mai putea permite să achiziționeze un apartament nou, în actualele condiții de piață, mai ales având în vedere costurile ridicate de creditare. „Vă dați seama că toți dezvoltatorii vor căuta să facă niște apartamente extrem de mici”, pentru a răspunde acestei reduceri a puterii de cumpărare – asta în ciuda faptului că românii trăiesc în cele mai aglomerate case din UE, având „cea mai mică suprafață de spațiu de locuit pe cap de locuitor”, punctează Antoanela Comșa.

La asta se adaugă, desigur, faptul că fondul locativ din România este preponderent unul îmbătrânit, o înnoire a acestuia fiind foarte necesară, mai ales că „tehnologia evoluează, trebuie să fim din ce în ce mai puțin consumatori de energie”. Potrivit lui Comșa, dezvoltatorii de ansambluri rezidențiale fac eforturi pentru a se alinia progreselor tehnologice, optând pentru soluții moderne, precum pompe de căldură, sisteme de încălzire prin pardoseală, sisteme de răcire prin pereți etc. Dar toate acestea costă, iar o condiție fundamentală pentru locuințele noi, cel puțin pentru cele dezvoltate din fonduri private, este ca ele să fie vandabile, adică adaptate puterii de cumpărare reale a populației. „Toate aceste lucruri, până la urmă, nu vor da decât în cei care nu își pot achiziționa o locuință și care au venituri foarte mici. Bineînțeles, acum avem și o altă problemă, care este costul de finanțare foarte ridicat”, spune reprezentanta Gran Via.

„Dacă mă întrebați pe mine, cred că o măsură foarte bună pentru ca Guvernul să facă rost de bani la buget ar fi să încerce să scadă evaziunea – evaziunea la tutun, la colectat TVA-ul și așa mai departe. Dar nu să iei de la cei săraci. Cei care au totuși niște venituri vor continua să achiziționeze probabil case, vom vedea mai multe locuințe achiziționate pe firme, ca să se evite plata TVA-ului și o să avem o problemă în acest sens, pentru că cei care vor achiziționa pe firmă vor trebui să factureze, când închiriază, cu TVA, dacă ei cumpără cu scutire de TVA – că practic [aceasta] nu e o scutire de TVA, e taxare inversă. Or, în momentul în care tu achiziționezi astfel, ești obligat să facturezi cu TVA, iar efectul va fi o majorare a chiriilor.”

Antoanela Comșa, Președinte Gran Via România

Și alte țări aplică facilități fiscale la achiziția de locuințe

Potrivit Antoanelei Comșa, reprezentanții Guvernului ar trebui să se uite și la practicile altor țări, care aplică, și ele, asemenea facilități fiscale: „Spania are un 4%, Ungaria are un 8%, practic foarte multe țări aplică o cotă redusă de TVA la achiziția unei locuințe. Acel cineva care spune că [o reducere de TVA pentru o locuință care costă] 120.000 de euro nu este o măsură socială nu știe cât costă să faci un apartament.” În plus, „în general, dacă vrei să încurajezi natalitatea, trebuie să încurajezi oamenii să cumpere apartamente cu 3 camere” – însă, cel puțin în marile orașe, un apartament nou cu trei camere, sub pragul de 120.000 de euro, este greu de găsit, completează aceasta.

Eu, una, sincer vă spun, nu cred că dacă Guvernul va elimina cota de 5% TVA din imobiliare va rezolva ceva cu gaura de la buget. Pentru că și-așa avem tranzacții în scădere. Încă un lucru pentru care Guvernul ar trebui să-și dea seama că dă în cei săraci: au scăzut achizițiile cu 20-23%, pe de altă parte, vedem că majoritatea dealurilor se fac cu fonduri proprii. Ce înseamnă asta? Înseamnă că omul care nu are bani, care nu a reușit să strângă, care nu are cum să strângă, nu are cum să cumpere. De aici vedem scăderea de tranzacții, că nu se mai dau foarte multe credite ipotecare, că lumea nu mai poate să acceseze aceste credite. Trecem peste faptul că nu mai reușește să strângă cei 15% avans pentru că avem inflație și toate cele”.

Antoanela Comșa, Președinte Gran Via România

SURSA: https://www.titirez.ro/stiri-imobiliare/lovitura-sub-centura-eliminarea-cotei-reduse-de-5-tva-la-achizitia-de-locuinte-in-2023-guvernul-ar-trebui-sa-si-dea-seama-ca-da-in-cei-saraci_4930

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here