Lucian Croitoru, consilier BNR: Privatizarea inseamna locuri de munca

0
1371

La un recent seminar pe teme financiar-bancare – organizat de Asociatia Romana a Bancilor, Banca Nationala a Romaniei si Alpha Bank – consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a formulat o legatura directa intre procesul de privatizare din Romania si crearea de locuri de munca.

„Exista mai multe categorii principale de masuri, care ar putea stimula crearea de locuri de munca” – a spus Croitoru. „Pe de o parte, trebuie sa fim suficient de disciplinati in tara, ceea ce inseamna sa ne mentinem cu finantele publice la nivelul de deficit pe care l-am agreat cu institutiile internationale si asta este foarte important; apoi, pentru a stimula cresterea economica, trebuie sa intensificam eforturile de absorbtie a fondurilor europene si trebuie sa facem eforturi de accelerare a privatizarilor, iar banii din privatizari sa fie utilizati pentru a crea locuri de munca, astfel incat sa punem semnul de egalitate „privatizare = locuri de munca”! Acesta ar fi un prim set de masuri.

Un al doilea set vizeaza cresterea chiar si a potentialului, pe termen mai lung. si asta tine de reformarea pietei muncii sau evitarea deteriorarii reformelor care au fost facute! Trebuie stimulata flexibilitatea participarii fortei de munca, in procesul muncii; apoi, trebuie continuate reformele pe piata bunurilor si a  serviciilor – trebuie eliminate barierele care inca mai sunt, atat la intrarea pe piata, cat si la iesirea din aceasta; trebuie continuat efortul de a reforma partea sociala a finantelor publice si – in fine – trebuie luate toate masurile care sa previna frauda care apare din pensionari anticipate, pensionari pe caz de boala s.a.m.d.”

Daca ar fi sa ne propunem o crestere economica pe baza stimularii consumului, nu ar avea legatura si cu mentinerea inflatiei la un anumit nivel, controlat, iar acest lucru nu poate avea influenta in pastrarea sau chiar crearea de locuri de munca?

„Deocamdata nu suntem in pozitia de a spune ca exista un pericol de crestere substantiala a inflatiei. Atata timp cat economia opereaza sub potential, ea exercita o presiune deflationista, adica spre scaderea preturilor. Asadar, acum, nu exista un risc major de inflatie. Ceea ce trebuie stimulat este atragerea de fonduri (europene sau din privatizari), astfel incat sa mutam rata de crestere efectiva, la nivelul potentialului economiei. Asta trebuie facut acum!…” (Daniel Negut)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here