Maghiarii au iesit in strada, in mai multe orase din tara, pentru a serba Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

0
813
maghiari-sarbatorire

maghiari-sarbatorireManifestarile de 15 Martie – Ziua Maghiarilor de Pretutindeni – au inceput, joi, in mai multe localitati din tara, oamenii avand steaguri ale Ungariei si ale tinutului Secuiesc si intonand cantece despre Revolutia Maghiara din 1848.

Cluj: Peste 400 de persoane participa la un mars

Peste 400 de persoane au pornit, joi, intr-un mars prin centrul municipiului Cluj-Napoca, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, avand steaguri ale Ungariei si ale tinutului Secuiesc si intonand cantece despre Revolutia Maghiara din 1848.

Participantii la manifestarile organizate de UDMR Cluj pentru a marca Ziua Maghiarilor de Pretutindeni s-au adunat la ora 11.00, la Institutul Teologic Reformat din Cluj-Napoca, de unde au pornit in mars spre Biserica Romano-Catolica „Sfantul Mihail”.

Cele peste 400 de persoane care marsaluiesc au steaguri ale Ungariei, ale tinutului Secuiesc, dar si ale Asociatiei „64 de Comitate”.

In fruntea coloanei de manifestanti se afla cateva persoane imbracate in costume populare maghiare, iar printre cei care participa la mars se afla consulul Ungariei la Cluj, Szilagyi Matyas, si consilieri locali UDMR.

Consulul a declarat ca 15 Martie „este cea mai importanta zi a maghiarimii, ziua de nastere a natiunii maghiare, in sensul modern al cuvantului”.

In timpul marsului, participantii intoneaza cantece despre Revolutia Maghiara din 1848.

La Cluj-Napoca, programul manifestarilor de 15 Martie include o slujba religioasa la Biserica „Sfantul Mihail” si o ceremonie de depunere de coroane la placuta poetului Petofi Sandor de pe cladirea fostului hotel Biasini.

Harghita: Drapelul secuiesc, inaltat pe Palatul Administrativ in debutul manifestarilor de 15 Martie

Ridicarea drapelului secuiesc, aprobat ca steag al judetului Harghita in noiembrie 2009, printr-o hotarare a Consiliului Judetean, a deschis seria manifestarilor organizate cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni in judet.

La ceremonie au participat, alaturi de aproximativ o suta de localnici din Miercurea Ciuc, deputatul Korodi Attila, presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, care este si liderul judetean al UDMR, si primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman.

Dupa ce s-a intonat imnul Ungariei, husarii au dat onorul la drapelul secuiesc care a fost ridicat pe catargul de pe cladirea Palatului Administrativ, alaturi de cel al Romaniei, iar episcopul romano-catolic Tamas Jozsef a sfintit steagul si sarbatoarea maghiarilor de pretutindeni.

La balconul Consiliului Judetean, aflat la etajul intai al cladirii, alaturi de drapelurile Romaniei si Uniunii Europene, a fost arborat tricolorul rosu-alb-verde al Republicii Ungare si al maghiarimii.

In discursul sau, Borboly Csaba a amintit ca, in pofida demersurilor facute de cetateanul Dan Tanasa, care a reclamat la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii caracterul discriminatoriu fata de romani al drapelului judetului Harghita, autoritatea a dat castig de cauza Consiliului Judetean.

„Inainte de 2009, foarte multi oameni au fost amendati cu 50, 100 sau 150 de milioane de lei pentru ca au dorit sa arboreze acest drapel. Noi am considerat ca ce vrea populatia este bine sa fie legiferat in judetul Harghita si astfel am aprobat, conform legislatiei in vigoare, hotararea prin care drapelul secuiesc a devenit steagul judetului si am ales data de 15 martie, o zi semnificativa pentru maghiarimea de pretutindeni, data in care sa-l ridicam. si asta pentru ca noi credem ca valorile Revolutiei de la 1848 – solidaritatea, libertatea si fraternitatea – sunt valabile si astazi. si atunci, popoarele care au fost sub stapanirea Imperiului Austriac au vrut sa se organizeze asa cum au dorit, asa cum doresc si astazi, or acest lucru este semnificativ nu numai pentru noi, ci cred ca si pentru romanii din Transilvania”, a declarat el.

Despre importanta evenimentelor, despre personalitatile marcante ale maghiarimii din Transilvania si despre martirii revolutiei pasoptiste a vorbit si primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman.

„Avem de ce sa fim mandri, sa stam drepti si acum, asa cum au stat si stramosii nostri in 1848, iar menirea noastra este clara – de a fi nu numai secui buni, ci sa avem grija de ceea ce a fost si este al nostru, sa perpetuam si sa predam nepotilor nostri ce am mostenit de la bunici”, a spus Raduly.

La final s-a intonat, de catre toti cei prezenti, imnul secuiesc.

Drapelul secuiesc a fost ridicat pentru prima data pe cladirea Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc in 15 martie 2010.

Targu Mures: Atmosfera cafenelei unde a izbucnit Revolutia ungara din 1848, reconstituita

CNMT Mures a deschis, joi dimineata, in Cetatea din Targu Mures, intr-o cladire apartinand Muzeului de Istorie, o cafenea denumita Pilvax, dupa numele cafenelei unde a izbucnit Revolutia ungara din 1848.

Potrivit lui Jakab Istvan, presedintele CNMT Mures, deschiderea cafenelei Pilvax a fost posibila multumita Consiliului Judetean Mures, care a pus la dispozitie spatiul apartinand de Muzeul de Istorie.

In cafenea sunt programate, pe parcursul intregii zile, o serie de manifestari culturale care evoca perioada Revolutiei ungare din 1848. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here