Aproape trei din zece angajatori din Romania estimeaza ca va face noi angajari in perioada iulie-septembrie 2016, acestea fiind cele mai optimiste planuri de angajare din ultimii opt ani din Romania si cele mai ambitioase din regiunea EMEA, conform unui studiu al Manpower, transmite Mediafax.
„Indicii ale unui apetit reinnoit pentru angajari se regasesc atat in studiul Manpower, cat si in practica si speram ca acest apetit sa fie insotit de cresterea interesului si investitiilor in dezvoltarea talentelor necesare pentru ca aceasta piata sa ramana dinamica,” a spus Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania.
Pentru realizarea acestui studiu, Manpower calculeaza indicatorul „previziune neta de angajare”, care se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in compania lor, in trimestrul urmator.
Dintre cei 625 de angajati intervievati, 29% indica intentia de a-si creste numarul total de angajati in intervalul iulie – septembrie 2016, doar 7% anticipeaza reduceri, in timp ce 64% nu prevad schimbari, ceea ce rezulta intr-o Previziune Neta de Angajare ajustata sezonier de +16%, cea mai puternica din regiunea EMEA si printre primele cinci din toate cele 43 de tari si teritorii cuprinse in studiul global.
“Variatiile semnificative fata de trimestrul si anul anterior, de 3, respectiv 8 puncte procentuale, sunt un semnal pozitiv pentru absolventii care se pregatesc sa intre pe piata muncii in aceasta vara, dar si pentru economie in ansamblu. Indicii ale unui apetit reinnoit pentru angajari se regasesc atat in studiul Manpower, cat si in practica, si speram ca acest apetit sa fie insotit de cresterea interesului si investitiilor in dezvoltarea talentelor necesare pentru ca aceasta piata sa ramana dinamica,” declara directorul general al ManpowerGroup Romania, Valentin Petrof.
in intervalul iulie – septembrie se prognozeaza cresteri ale numarului total de angajati in opt din cele 10 sectoare de activitate analizate in Romania. Cele mai robuste planuri sunt raportate de angajatorii din sectorul Industrie prelucratoare, unde Previziunea Neta de Angajare de +36% reflecta intentii de angajare solide, care egaleaza pentru prima data cele mai optimiste prognoze formulate in sector, cele din trim. II/2008, cand studiul a debutat in Romania. Intentiile de angajare din sectorul Industrie prelucratoare se imbunatatesc comparativ cu cele raportate in trim. II 2016 cu 8 puncte procentuale, iar comparativ cu cele raportate in trim. III din 2015 cu 16 puncte procentuale. Aceasta este una din imbunatatirile semnificative fata de anul anterior, celelalte doua, tot de 16 puncte procentuale, fiind raportate in sectoarele constructii si administratie publica si servicii sociale.
Cele mai slabe intentii de angajare sunt anuntate, si de aceasta data, de angajatorii din sectorul energie electrica, apa, gaze. Previziunea din acest sector, de -2%, este totusi cu 3 puncte procentuale mai puternica decat in trim. II/2016, imbunatatindu-se si fata de trim. III/2015, cu 7 puncte procentuale.
Angajatorii din regiunea Nord-Vest raporteaza o Previziune Neta de Angajare de +26%, cea mai puternica din toate cele opt regiuni ale tarii. Aceasta se imbunatateste cu 9 puncte procentuale fata de trimestrul II/2016 si este cu 21 puncte procentuale mai puternica decat cea raportata in regiune in trim. III/2015.
Angajatorii din regiunile Centru si Sud sunt, de asemenea, mai optimisti decat in aceeasi perioada a anului trecut, raportand imbunatatiri de 13, respectiv 11 puncte procentuale fata de trim. III/2015. Previziunile se situeaza astfel la +25% in regiunea Centru si +14% in regiunea Sud, Previziunea din regiunea Centru fiind cea mai puternica raportata de angajatorii din aceasta regiune din trim. II/2008 pana in prezent. Prognozele cele mai putin optimiste, ilustrate de o Previziune Neta de Angajare de +3%, sunt raportate in regiunea Nord- Est.
Perspectivele de angajare continua sa fie pozitive si in functie de dimensiunea organizatiei. Angajatorii din companiile mari, cu peste 250 de angajati, sunt din nou cei mai optimisti, raportand o Previziune Neta de Angajare de +25%, cea mai buna din ultimii opt ani (trim. III/2008), angajatorii din micro-organizatii (cu pana la 10 angajati) fiind cei mai prudenti, cu o Previziune de +7%.
“Faptul ca in trimestrul III/2016 Previziunile Nete de Angajare din mai multe sectoare de activitate si regiuni ale tarii se apropie de sau coincid cu cele raportate in 2008 este un motiv de optimism pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca. Acestia trebuie insa sa fie constienti ca oportunitatile create acum pot diferi fundamental de cele care au disparut in perioada crizei, mai ales din punct de vedere al profilului si competentelor cerute, si deci sa se pozitioneze in asa fel incat sa profite de noua dinamica a pietei muncii,” a subliniat Valentin Petrof.