Marsul mireselor in colivii. Ce a reprezentat si cum au reactionat bucurestenii

0
689
fantani-arteziene-universitate

fantani-arteziene-universitateBucurestenii care au trecut sambata pe la fantana de la Universitate si pe bulevardul Magheru au fost surprinsi sa vada un mars neobisnuit la care au luat parte 50 de tinere, ce intruchipau niste mirese in colivii, intr-o actiune de promovare a filmului „Daca bobul nu moare”

de Sinisa Dragin.Cele 50 de fete, studente la sociologie in cadrul Universitatii Bucuresti, purtau fiecare cate o panza alba de la gat pana la pamant, pe care erau pictate cu negru niste gratii, si cate un mic voal de mireasa pe cap.

Ele au defilat in sir indian incepand cu ora 11.45 de la fantana de la Universitate spre Piata Romana, mergand cand pe un trotuar cand pe altul si fiind insotite de persoane din echipa filmului „Daca bobul nu moare”, care imparteau pliante trecatorilor.
Celor mai multi trecatori le era neclar ce se intampla si nu erau lamuriti nici consultand pliantul care anunta premiera oficiala a filmului, luni, la Cinema Studio, fara a prezenta insa subiectul filmului, pentru a se intelege exact legatura dintre pelicula si actiunea de promovare.
Pe de alta parte, oamenii erau surprinsi de neobisnuitul convoi si de multimea camerelor de filmat ale televiziunilor. Mai multi trecatori au filmat manifestarea, in timp ce doi turisti chiar au tinut sa se fotografieze cu neobisnuitele mirese.

„Marsul coliviilor” s-a oprit in fata cinematografului Studio, unde miresele au explicat mesajul social al filmului, legat de traficul de fiinte umane. „Daca bobul nu moare”, un film cu o puternica tematica sociala, spune povestea a doi tati – un roman care isi cauta fiica fortata sa se prostitueze in Kosovo si un sarb care cauta cadavrul baiatului sau omorat intr-un accident in Romania -, care se intalnesc pe Dunare.

Promovarea inedita a filmului, sambata, prin intermediul marsului celor 50 de mirese in colivii, a facut referire la fata din „Daca bobul nu moare”, care, dupa ce este fortata sa se prostitueze, se sinucide imbracata in rochia de mireasa.

Dupa explicatiile oferite in fata cinemtografului Studio din Piata Romana, cele 50 de mirese s-au intors, in jurul orei 13.00, la Universitate. Acolo, ele au defilat in cerc in jurul fantanii, atragand din nou atentia trecatorilor, care isi explicau in mod diferit manifestarea, unii dintre acestia crezand printre altele ca este vorba despre o prezentare de moda.

Totusi, cei interesati de subiectul filmului au inceput sa si discute pe marginea acestuia. Astfel, o femeie in varsta si-a spus parerea despre traficul de persoane: „Probabil ca aici te impinge saracia, te impinge sa iesi pe strada, cu buna stiinta te duci intr-un loc unde stii ca poti sa dai gres. Rar au ajuns in situatia asta fete instarite sau cu ceva carte”.

Alti trecatori au spus pur si simplu ca li s-a parut neobisnuit ce se intampla la fantana si au apreciat ideea de promovare a filmului „Daca bobul nu moare”.

La fantana de la Universitate a fost prezent si regizorul filmului, Sinisa Dragin. El a spus ca „Daca bobul nu moare” este un film dur, care fie va placea foarte mult publicului, fie deloc. Totodata, regizorul a precizat ca nu a facut compromisuri in realizarea peliculei.in plus, Sinisa Dragin a explicat ca „Daca bobul nu moare”, o coproductie romano-sarbo-austriaca, are la ba­za o legenda romaneasca din Ar­deal, cea a „bisericii-plutitoare”. Astfel, un barcagiu retraieste legenda din urma cu 200 de ani a taranilor romani care au incercat zadarnic sa mute o biserica de lemn de pe un deal in satul lor, in conditiile in care la momentul respectiv construirea bisericilor ortodoxe era interzisa.

Lungmetrajul „Daca bobul nu moare” a primit premiul publicului „Hubert Bals Fund” la Festivalul de Film de la Rotterdam (2011), a fost prezent in competitia Festivalului de Film de la Tokyo (2010) si in selectia oficiala a Festivalului de Film de la Cairo (2010). De asemenea, „Daca bobul nu moare” a fost prezentat la editia din acest an a Festivalului de Film Transilvania.

Din distributia filmului fac parte, printre altii: Valentin Teodosiu, Horatiu Malaele, Mustafa Nadarevic, Dan Condurache, Ioana Barbu, Alexandru Bindea, Simona Stoicescu, Franz Buchrieser, Milos Tanaskovic.

„Daca bobul nu moare” a intrat vineri in cinematografele din mall-uri, insa premiera oficiala a filmului va avea loc luni, de la ora 19.00, la Cinema Studio din Capitala.

„Daca Bobul nu moare” a primit finantare din partea Consiliului National al Cinematografiei (CNC), TVR, Eurimages si Hubert Bals Fund. Filmul este distribuit de ICON Production.

Sinisa Dragin este autorul lungmetrajelor „in fiecare zi Dumnezeu ne saruta pe gura” (Tiger Award la Rotterdam in 2002, premiul pentru regie la Torino si Cairo, premiul pentru cel mai bun film la Belgrad, premiul pentru cel mai bun actor – Dan Condurache – la Bratislava), „Faraonul” (2001) si „Lunga calatorie cu trenul” (1997). (Mediafax)
Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here