Masurile de austeritate din Romania, care au generat importante proteste in ultimele saptamani, vor fi analizate joi de Curtea Constitutionala a tarii, in timp ce Guvernul a adoptat miercuri o ordonanta care introduce, de la 1 iulie, mai multe taxe si impozite, scrie presa internationala.
Intr-un articol amplu despre problemele financiare pe care le intampina mai multe tari din Europa (Romania, Islanda, Spania, Irlanda, Lituania, Grecia) si Statele Unite, cotidianul economic Financial Times titreaza ca Romania se confrunta cu un val de contestare publica a masurilor de austeritate.
Masurile de austeritate din Romanie, scrie cotidianul britanic, sunt dure chiar si pentru standardele actuale ale Uniunii Europene, dar ministrii au insistat ca fara acest pachet deficitul bugetar va creste la peste 9 procente in acest an, iar Fondul Monetar International (FMI) va fi obligat sa retraga asistenta financiara atat de necesara Romaniei.
Intr-o tara neobisnuita cu protestele, politicile de austeritate – descrise de opozitia social-democrata drept „un genocid social” – au generat un val de contestare publica ce a amenintat pentru scurt timp Guvernul, adauga Financial Times.
Agentia chineza Xinhua si cea germana DPA amintesc ca Guvernul roman a adoptat miercuri o ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal, care extinde baza de impozitare prin introducerea, de la 1 iulie 2010, a mai multor taxe si impozite.
Romania este in prezent intr-o recesiune severa, care a diminuat Produsul Intern Brut al tarii cu 7,1 la suta in 2009, dupa opt ani de crestere, scrie Xinhua, in timp ce DPA subliniaza ca noile masuri nu vor intra in vigoare inainte de decizia Curtii Constitutionale de joi cu privire la politicile de austeritate ale Guvernului.
Agentia britanica Reuters subliniaza ca firmele controlate de state – dintre care multe primesc importante fonduri publice si sunt fara profit – trebuie, potrivit ordonantei, sa vireze 90 la suta din profitul lor bugetului de stat, fata de 50 la suta in prezent, pentru a ajuta coalitia guvernamentala de centru sa controleze deficitul.
Presa din Romania, pe aceeasi lista cu terorismul, titreaza presa internationala
Presa internationala a preluat in numar mare comentariile de miercuri ale agentiei americane Associated Press, care subliniaza ca presa din Romania a fost adaugata, alaturi de terorism, coruptie si crima organizata, pe lista amenintarilor la adresa securitatii nationale.Ca si alte tari, Romania considera terorismul, coruptia si crima organizata ca potentiale amenintari la adresa securitatii nationale. Dar Guvernul considera ca si presa trebuie adaugata pe aceasta lista, comenteaza Associated Press, adaugand ca jurnalistii romani califica documentul Consiliului National de Aparare drept o lovitura la adresa libertatii presei intr-o democratie.
Agentia americana comenteaza ca relatiile dintre Guvern si presa au devenit din ce in ce mai tensionate in ultimii doi ani, de cand Romania a intrat in recesiune, adaugand ca ziarele si televiziunile, dintre care unele sunt detinute de jucatori politici, sunt in general partinitoare, sustinand sau opunandu-se Guvernului.
Comentariile agentiile americane sunt preluate de numeroase publicatii si televiziuni americane si canadiene.
Postul de radio sarb B92 preia stirea MEDIAFAX, care precizeaza ca Strategia de Aparare discutata marti in CSAT stipuleaza ca vulnerabilitati campaniile de presa la comanda cu scopul de a denigra institutii ale statului, diminuarea capacitatii de aplicare a legii de catre unele institutii si presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice. (Mediafax)