Industria de videochat din țara noastră a crescut semnificativ în ultimii ani, ajungând la afaceri, estimate de cei din piață, în valoare de peste 100 milioane euro și mai mult de 100.000 de modele. Avansul industriei este susținut de calitatea ridicată a comunicațiilor prin internet și de modelele care sunt capabile să discute în limba engleză cu clienții străini.
glamour studio
„Toate modelele pe care le angajăm trebuie să cunoscă limba engleză cel puțin la nivel conversațional pentru că nu avem clienți din România, ci doar străini”, spune Bashir Qanadilo, proprietarul Glamour Studio. Majoritatea clienților sunt din SUA și Canada, iar restul din Europa, în principal Germania și Franța.
Modelele care vin la studio în căutare de un loc de muncă în industria de videochat au între 18 și 35 de ani, iar media de vârstă a angajatelor este de 25-26 de ani. „Fetele au un background diferit, de la studente la medicină dentară sau ASE până la mame singure sau tinere care doar caută un loc de muncă și vin la interviu împreună cu părinții”, declară Bashir Qanadilo, care adaugă că toate modelele sunt angajate cu contract de muncă și li se plătesc toate taxele aferente. „Se pot câștiga și peste 3.000 de euro lunar dacă sunt cerute de clienți să petreacă mai mult timp în discuții private, iar noi le punem la dispoziție și diferite premii lunare, cum ar fi ședințe de SPA și înfrumusețare, pe lângă beneficiile aferente contractului de muncă, cum este abonament la o clinică de sănătate privată”, mai spune reprezentantul Glamour Studio.
De zece ani pe piață
Reprezentanții industriei speră să ajungă la o reglementare legislativă mai bună a acestui domeniu, în condițiile în care în prezent nu există în normativ o astfel de activitate sau meserie. Ceea ce înseamnă că cei care deschid un studio de videochat sunt obligați să găsească în codul CAEN o clasificare apropiată de ce fac, cum ar fi modelling sau telecomunicații. În lipsa unor reglementări clare este mai ușor să deschizi și să închizi un studio de videochat, care de regulă apare într-un apartament de bloc și care dispare după câteva luni fără să plătească vreo taxă la stat. „Avem destule fete care au venit la noi și care nu aveau încredere deoarece erau deja pățite cu cei care le angajau, dar le plăteau la negru”, arată Bashir Qanadilo.
Activitatea ilegală alimentează prejudecățile oamenilor față de această activitate și aruncă o imagine negativă și asupra studiourilor 100% legale și care investesc în afacere. Glamour Studio a investit aproximativ 140.000 de euro în cele două locații din care lucrează în București, în principal în decoruri, care trebuie să fie cât mai frumoase și luxoase, dar să și ofere clienților senzația de „acasă”.
Modelele de la Glamour Studio nu au niciun fel de contact cu clienții în afara spațiului virtual din studio, fiind interzisă inclusiv munca de acasă. De asemenea, clienții sunt exclusiv străini, celor din România nefiindu-le permis accesul.
Glamour Studio este prezent de aproape zece ani pe piața de videochat, iar în prezent are 40 de modele angajate, la care se adaugă 15 persoane din zona administrativă și de suport.