MEDICS este primul congres internațional medical organizat de studenți din Bucuresti. Este încercarea noastrã, ca studenți la medicina, de a pune în lumina reflectoarelor diverse descoperiri din lumea științificã
De unde a aparut ideea de MEDICS?
În urmã cu 10 ani, un grup de studenți ambitioși și pasionați a observat un dezechilibru în învațamantul medical românesc. Lipsa de deschidere, de informații de noutate și de comunicare i-a inspirat sã ia atitudine.Astfel, a apãrut primul congres internațional medical din București, organizat de studenți, pentru studenți.
Care este scopul MEDICS?
De la prima ediție, acum 10 ani aproape, pânã la cea de anul acesta, MEDICS a avut scopul de a stârni curiozitate. Cumva, vrem sã dovedim cã medicina este mai mult decât teorie purã, decât ce învatam la facul-tate. A practica medicina este un privilegiu, și pentru a practica ai nevoie de o sete de cunoaștere. Prin MEDICS, noi încercãm sa stârnim aceastã curiozitate, în speranța de a deveni vrednici de acest domeniu.
Ce presupune practic acest congres?
MEDICS are loc în fiecare primãvarã, fie în martie sau în aprilie. Are loc pe parcursul a 4 zile, fiecare cu un program științific distinct. In general, prima zi este rezervatã ceremoniei de deschidere. Cea de a doua zi constã in o serie de conferințe, ținute de oameni de științã și medici de renume. Urmeaza 2 zile dedicate workshop-urilor, diverse activitãți practice care au ca obiectiv pregatirea pentru viitoarea profesie medicalã.De asemenea, organizam și numeroase activitãți sociale, prin care studentii au ocazia sã comunice cu persoane din domeniu, sã întâlneascã oameni cu gândire similarã și bineînțeles sã se distreze.
Despre ce sunt conferințele și cine sunt lectorii?
În general, conferințele MEDICS au la baza descoperiri recente în domeniul medical. Acestea sunt ținute de medici sau oameni de științã de renume, care au fost premiați pentru reușitele lor. Câteva exemple sunt: Prof. Gero Hütter, primul medic care a vindecat un pacient infectat cu HIV (cazul celebru Berlin Patient), Prof. Nancy Ascher, prima femeie care a realizat un transplant hepatic, Prof. Gary Hartstein, fost delegat medical pentru Formula 1, Prof. Kypros Nicolaides,unul dintre pionierii in medicina fetalã si Dr. Ramon Brugada, cel care a descoperit renumitul sindrom Brugada. De asemenea, în fiecare an avem onoarea de a gãzdui un laureat al premiului Nobel. Anul acesta, Prof.Aaron Ciechanover a ținut 2 conferințe în cadrul congresului, legate de descoperirea care i-a oferit distincția și anume funcția ubicuitinei.
În ce constã un workshop MEDICS?
Workshop-urile MEDICS sunt foarte diverse. Scopul nostru este sã avem câte un workshop interesant pentru fiecare student la medicinã. De la simulatoare avansate de chirurgie minim invazivã, pânã la realitate virtualã, încercam sã organizãm un repertoriu cât mai larg în fiecare an. Astfel, experiența diferã de la un workshop la altul. Totuși, toate au un lucru în comun, i anume faptul cã sunt ținute de persoane specializate și pasionate, care te vor îndruma în domeniul ales.
Unde și când are loc congresul?
MEDICS are loc în fiecare primavarã în Bucuresti.Anul acesta locația a fost Auditorium Pallady, iar congresul a avut loc între 11 si 14 aprilie. Data și locația pentru ediția urmãtoare vor fi anunțate cât de curând pe paginile noastre de social media.
Cine poate participa?
Congresul este adresat în principal studenților la medicina, însã orice student interesat de domeniu poate participa. Susținem toți tinerii pasionați de științã, care vor sã facã o diferențã și care îndrãznesc sã priveascã spre viitor. De asemenea, prin intermediul congresului, vrem sã încurajãm tinerii cercetãtori, de aceea organizãm și un concurs de prezentãri științifice adresat studenților. Juriul este format din medici și oameni de științã, care își vor împãrtãși experiența cu studenții,oferind sfaturi și informații despre cercetare. Bineînteles, câștigãtorii vor fi recompensați cu diverse premii.
Cine organizeazã MEDICS?
MEDICS este organizat de un grup de studenți la medicinã, pasionați de științã și de cunoaștere, și anume Grupul Studenților Mediciniști cu Activitate științificã – SOMS. SOMS este singura organizație studențeascã cu activitãți exclusiv științifice și nonsindicale din cadrul Universitãții de Medicina și Farmacie “Carol Davila” din București. De la înființare, SOMS și-a fãcut simțitã prezența prin sesiunile lunare de comunicãri științifice, workshop-urile și școlile de varã desfãșurate cu regularitate, cât și prin revista proprie numitã IATROS. SOMS are ca scop primar promovarea științei în cadrul studentilor. Din acest motiv, proiectul principal al organizației este congresul MEDICS (Medical International Conference for Students).
De ce ar trebui sa particip la MEDICS?
Din punctul nostru de vedere, este foarte important ca studenții sã aibã experiența oricãrei activitãți extracuriculare, nu doar experiența MEDICS. În medicinã, ești veșnic student, într-un fel sau altul. Trebuie sã fii constant informat și sã pãstrezi vie curiozitatea.Trebuie sã ții pasul cu progresul științific și sã fii capabil sã discerni ce este de viitor și ce nu. Din acest motiv,orice pas în afara lecturii obligatorii de pe parcursul facultãții este bine venit. Totuși, MEDICS este un proiect aparte pentru studenți, avand în vedere ca este o șansã unicã de a trai acest progres științific si nu doar de a citi despre el.
Care este viitorul congresului?
Anul viitor va avea loc cea de-a 10a editie MEDICS.Este o realizare imensã pentru noi și o mare mândrie cã am putut duce tradiția mai departe, ca am reușit sa adunam mințile luminate ale generației noastre în același loc încã odata. Cu siguranța urmatoarea ediție va fi și mai spectaculoasã și sperãm sa atragem și mai mulți participanți, sã captivãm mult mai mulți oameni cu posibilitãțile oferite de științã. Având în vedere cã am ajuns la a 10a ediție, vrem sã sãrbãtorim aceastã reușitã și sã oferim o experiențã unicã participanților noștri. Vom oferi mai multe detalii pe masura ce ne apropiem de MEDICS 10