Mentinerea cursului leului a costat un miliard de euro doar in luna mai

0
768
euro-bancnote

euro-bancnotePlafonarea cursului ii ajuta pe clientii cu rate la credite in valuta, dar ii dezavantajeaza pe exportatori si incurajeaza importul, spun analistii.

 Banca Nationala a cheltuit intre jumatate de miliard si un miliard de euro din rezerva valutara doar in luna mai ca sa tina cursul aproape pe loc, intre 4,1 si 4,2 lei pentru un euro, in timp ce pietele financiare internationale erau zdruncinate de furtuna financiara din Grecia, calculeaza analistii ING Bank, citati de Romania Libera. Pretul interventiilor s-ar putea vedea in lunile urmatoare iitr-o volatilitate mai mare a dobanzilor la leu, care deja au urcat de la 2-3% pe an la 6-7% pe an in ultimele saptamani.

Ne adancim in criza! Economia Romaniei a scazut si in primul trimestru din 2010

Produsul Intern Brut (PIB) a scazut, in primele trei luni ale acestui an, in termeni reali, cu 0,3%, fata de ultimul trimestru al anului trecut, a anuntat Institutul National de Statistica (INS). Fata de primul trimestru al lui 2009, PIB-ul a scazut cu 2,6%. Ca urmare a evolutiei negative a economiei, volumul impozitelor colectate la bugetul de stat s-a redus, de asemenea, cu 10,7%.

Potrivit Statisticii, industria a fost singura ramura de activitate care a inregistrat o crestere a volumului de activitate, cu 4,2%.
 
La polul opus s-au situat constructiile, care si-au redus semnificativ volumul de activitate cu 17,3%.
 
Ca o consecinta a evolutiei negative inregistrate pe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o scadere cu 10,7%.   
 
Consumul final total s-a redus cu 4,%, in special pe seama diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei cu 4,8 procente, consecinta a reducerii volumului desfacerilor de marfuri prin comertul cu amanuntul (-19,7%).
 
Volumul cheltuielilor pentru consum final al administratiilor publice s-a diminuat cu 1,8%.
 
Un efect pozitiv asupra PIB-ului l-a avut imbunatatirea exportului net, ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (19,5%) comparativ cu cea a volumului importurilor (14,9%). (Mediafax)
Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here