Profesori din 10 judete au participat in cadrul Caravanei JA la trainingul pe tema Metode “learning by doing” de predare-invatare, cu aplicatii in educatia financiara si in educatia antreprenoriala
Timp de doua saptamani Caravana JA (Junior Achievement) a vizitat 10 judete din tara pentru a prezenta profesorilor programele JA, activitatile „learning by doing” desfasurate la clasa si competitiile internationale din cadrul programelor, prin care tinerii dobandesc competente esentiale pentru viata.
Peste 600 de profesori din 10 judete (Arges, Dolj, Mehedinti, Timis, Arad, Brasov, Sibiu, Mures, Cluj si Bihor) au participat la formarea in aplicarea metodelor „learning by doing” specifice programelor internationale JA.
„Activitatile learning by doing sunt foarte utile pentru ca ma sprijina in atingerea obiectivelor operationale de la disciplinele Economie si Educatie antreprenoriala in contextul utilizarii multor concepte abstracte de business si notiuni economice.” a declarat dl. Mihai Mihaescu, profesor la Colegiul National “Alexandru Odobescu”, Pitesti.
Caravana JA a creat oportunitatea pentru dezvoltarea la clasa a competentelor antreprenoriale si promovarea antreprenoriatului ca solutie de angajabilitate pentru tineri. Alaturi de sesiunile de training cu profesori, echipa JA a avut intalniri cu 12 inspectori judeteni din 10 judete si cu 20 de reprezentanti din 11 universitati. De asemenea, peste 1000 de studenti au fost introdusi in programul international de educatie antreprenoriala Start-Up si au aflat cum pot participa la cea mai mare competitie de antreprenoriat pentru studenti din Europa, European Enterprise Challenge.
Anual, in programele JA sunt implicati peste 4.000 de profesori si un sfert de milion de elevi din toata tara, intrand in contact cu mediul economic real prin participarea la proiecte si intalnirea cu antreprenori si profesionisti voluntari din comunitate.
In anul scolar 2016-2017 profesorii s-au putut inscrie la programele Junior Achievement „learning by doing” la clasa Dezvoltare abilitatilor pentru viata, Educatie antreprenoriala, Educatie economica, Educatie financiara, Educatie pentru orientare profesionla sau Educatie pentru sanatate. Fiecare modul JA cuprinde: Training de orientare si modul; Consultanta in implementare; Kit gratuit de materiale: ghidul profesorului, manualele elevilor, auxiliare; instrumente de evaluare; activitati individuale si in echipa; certificate pentru profesori si elevi; participare la competitii nationale si internationale.
„Imi doresc sa implementez programele Junior Achievement la clasa pentru ca le aplic din anul scolar 2009 si consider ca au un efect pozitiv asupra pregatirii elevului pentru societate. Simt ca le lipseste elevilor la clasa acest gen de activitati, learning by doing, in care ei se implica in mod real, cu pasiune, cu multa munca, cu daruire pentru a obtine in final – rezultatul muncii lor. Ei invata sa lucreze in echipa, sa-si asume resposabilitati, dezvoltandu-si competente esentiale pentru viata profesionala si personala.” a declarat Neaga Florica, profesoara la Liceul Tehnologic Nr.1 din Salonta, Bihor.
Informatii pentru editori
Despre Junior Achievement Romania
Junior Achievement Romania este o organizatie non-profit, avand ca misiune dezvoltarea in Romania a programelor internationale JA de educatie antreprenoriala, economica, financiara, orientare profesionala, sanatate si viata activa si dezvoltarea abilitatilor pentru viata. 39 de tari din Europa si 123 de tari din toata lumea urmeaza programele JA. In Romania, acestea sunt urmate anual de peste 200,000 de elevi din 1.400 de scoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si cu sustinerea financiara a comunitatii de afaceri. Mai multe informatii pe www.jaromania.org.