Mihai Marcu, MedLife: „Noile schimbari in ierarhia celor mai importanti operatori privati din domeniul sanatatii vor influenta dinamica pietei in perioada urmatoare”

0
1187

MedLife, liderul pietei de servicii medicale private din Romania, confirma estimarile anuntate la inceputul anului, ca va incheia anul 2014 cu o cifra de afaceri de peste 80 de milioane de euro si va ajunge la un numar de peste 3.000 de angajati pana la finele acestui an. Totodata, compania apreciaza ca va genera aproximativ 1.000 de noi locuri de munca, dat fiind ca o parte a serviciilor sunt externalizate.

„in ultimii ani, datorita lipsei de predictibilitate privind reglementarile sistemului medical din Romania, MedLife a ales ca strategie centrala dezvoltarea cu predilectie a serviciilor medicale adresate clientilor privati, consolidandu-si pozitia pe aceasta piata, si agregat in Romania, devenind entitatea medicala care deserveste cei mai multi pacienti pe teritoriul tarii noastre”, a declarat Mihai Marcu, Presedinte al Consiliului de Administratie MedLife.

La nivelul tarii, MedLife deserveste un numar de 5.000 de pacienti platitori pe zi, degrevand astfel semnificativ sistemul medical de stat la care acesti pacienti ar fi apelat in lipsa serviciilor pe care le ofera compania.

„Consideram ca Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Sanatate ar trebui sa priveasca marii operatori medicali, cei cu un impact semnificativ in degrevarea Fondului Unic de Sanatate, ca mari angajatori de cadre medicale calificate si mari contribuabili la bugetul statului, si nu in ultimul rand, ca parteneri cu care sa poata construi impreuna un sistem agregat de sanatate mai performant”, a adaugat Mihai Marcu.

in ceea ce priveste fondurile contractate prin intermediul Casei Nationale de Sanatate, MedLife isi exprima regretul pentru contractarea cu mari intarzieri si mai ales cu mari deficiente, netinand seama de problemele concurentiale si distorsiunile pe care noul contract cadru privind asistenţa medicala le va aduce pe piata serviciilor medicale.

„Daca in cazul pietei medicamentelor s-a decis in urma cu mai multi ani ca fondurile din sistemul de stat trebuie sa urmeze pacientul, lucrand in avantajul acestuia, in cazul serviciilor spitalicesti s-a decis ca in continuare pacientul sa nu aiba dreptul de a alege, ci sa fie nevoit sa se adreseze unitatilor medicale de stat sau private care dispun de fonduri de la CNAS. O nemultumire exprimata frecvent de MedLife in ultimii ani a fost inasprirea conditiilor cu care spitalele private pot contracta fonduri publice, si cu precadere, limitarea diferentiata a sumelor ce pot fi contractate de diferiti furnizori medicali privati”, a precizat Mihai Marcu.

Potrivit companiei, in prezent, exista o mare discrepanta intre pacientii care aleg sa plateasca pentru serviciile oferite de spitalele private, multe dintre acestea beneficiind de echipamente de ultima generatie, si faptul ca acestia pot beneficia din ce in ce mai putin sau deloc de asigurarile de sanatate la care au contribuit lunar, catre Fondul National de Sanatate. „Casa Nationala de Sanatate si Ministerul Sanatatii continua sa dezavantajeze chiar pacientii care isi platesc corect taxele catre stat, oamenii activi care muncesc, sunt aceia care prefera conditii de top si opteaza si pentru spitalele ori clinicile private si care fara indoiala si-ar dori sa poata beneficia partial de sumele platite in calitate de asigurat catre stat”, a adaugat Mihai Marcu. Potrivit reprezentantilor companiei, spitalele private care in anii trecuti au fost restrictionate la contractare in anul 2013 datorita limitarii de 5% a domeniului privat sunt si in acest an restrictionate prin introducerea unei restrictii artificiale de crestere cu 125% fata de anul precedent, desi in mod paradoxal spitalele nou infiintate nu vor fi afectate de aceasta regula.

in ceea ce priveste piata serviciilor medicale private, cresterea acesteia a incetinit in ultimul an la 10-12%. in acelasi timp, potrivit reprezentantilor MedLife, s-au evidentiat schimbari importante in ierarhia celor mai mari jucatori de pe piata serviciilor medicale private, care vor influenta si dinamica pietei in perioada urmatoare. „Probabil cel mai mare impact in dinamica pietei il va avea schimbarea locului doi, reluat de Medicover dupa cativa ani, care a profitat de pe urma stagnarii Regina Maria. in al doilea rand, piata este marcata de o modificare importanta, prin urcarea puternica a firmei Sanador din ultimii doi ani, care probabil va intra in lupta cu Regina Maria si Medicover in anii care urmeaza”, a mentionat Mihai Marcu.

MedLife va continua expansiunea teritoriala in conformitate cu planul anuntat initial pentru anul 2014, iar dupa deschiderile celor doua clinici de mari dimensiuni din Galati si Iasi, va deschide inca doua hyperclinici la Cluj si Constanta pana la finele anului. Pentru anul viitor MedLife isi propune, de asemenea, deschiderea a inca cel putin patru clinici, in orasele Pitesti, Craiova, Targu-Mures sau Ploiesti si Oradea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here